ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο “κατάπιε” κέρδη και περιουσία των ΕΛΤΑ


ΤΡΙΤΗ 11-6-2013

Τα απόνερα της διάσπασης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε “καλό” και “κακό”, εξαφάνισαν τα περιουσιακά στοιχεία των Ελληνικών Ταχυδρομείων! Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικό “ξεπούλημα” των ΕΛΤΑ, δεδομένου ότι:

α) η διάσπαση του ΤΤ ζημίωσε τα ΕΛΤΑ κατά 219 εκατ. και

β) ελαχιστοποίησε τα ιδία κεφάλαια, σε σημείο που για να λειτουργήσουν απαιτείται κεφαλαιακή ένεση από τον βασικό μέτοχο, το ελληνικό δημόσιο.

Τα ΕΛΤΑ, τα οποία προέβησαν σε δανεισμό, προκειμένου να αποκτήσουν το 10% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και να μετάσχουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, καλούνται να πληρώσουν τα “σπασμένα” από τη διάσπαση του ΤΤ σε “καλή” και “κακή” τράπεζα.

Στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ο διαμελισμός του. Η συμμετοχή των ΕΛΤΑ μεταφέρθηκε στην, υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, “κακή” τράπεζα, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό της. Σε επίπεδο οικονομικού αποτελέσματος, αυτό ζημίωσε τα ΕΛΤΑ κατά 219 εκατ., πέρα των συσσωρευμένων ζημιών, παλαιότερων χρήσεων, ύψους 67 εκατ.!

Οι ανωτέρω παράγοντες οδήγησαν σε αξιοσημείωτη συρρίκνωση των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, με αποτέλεσμα την ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και την υιοθέτηση ακόμα πιο αυστηρών μέτρων μείωσης του λειτουργικού κόστους.



Σαν να μην έφτανε αυτό, η επιστροφή στις ζημιές επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση. Τα ΕΛΤΑ σημείωσαν πέρσι καθαρές ζημιές 9,2 εκατ. ευρώ, έναντι οριακών κερδών το 2011, απόρροια της σημαντικής πτώσης του κύκλου εργασιών κατά 13,4%. Ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 419,9 εκατ., έναντι 484 εκατ. το 2011. Ζημιές αναμένονται και το 2013-14, οι οποίες εκτιμώνται μεταξύ 20 – 25 εκατ. ετησίως.   

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα συρρίκνωσης εσόδων αποτελούν οι τράπεζες. Ο τραπεζικός κλάδος, που αποτελεί την κατηγορία “Μεγάλων Πελατών”, με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στα έσοδα των ΕΛΤΑ, μειώθηκε πέρσι 14,1%, σε σχέση με το 2011. Σημαντική απειλή αποτελεί και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση που εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα η αποκλειστική πλέον ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου.

Σε επίπεδο λειτουργικού κόστους, με τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 19 εκατ., ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται εσωτερική αναδιοργάνωση, με κατάργηση και ενοποίηση θέσεων ευθύνης και διευθύνσεων. Παράλληλα, εξετάζεται το κλείσιμο 84 καταστημάτων, κυρίως μονοπρόσωπων, έως τα τέλη του 2014.

Προκειμένου να περιοριστεί η απώλεια εσόδων, η διοίκηση των ΕΛΤΑ (διευθύνων σύμβουλος Κωστής Μελαχροινός) διερευνά κανάλια εναλλακτικών πωλήσεων, όπως ενίσχυση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υπηρεσίες ΚΕΠ από καταστήματα του οργανισμού.

Η ταχυδρομική υποδομή των ΕΛΤΑ αποτελείται από 778 καταστήματα και 731 πρακτορεία, τα οποία μειώθηκαν πέρσι 1,6% και 3,3% αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΤΑ βρίσκονται σε φάση αποκρατικοποίησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΗΓΗ: http://metaforespress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου