ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Το «μαύρο» της ΕΡΤ θα πέσει και στα ασφαλιστικά ταμεία


ΠΕΜΠΤΗ  20-6-2013

Συζητήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις συντάξεις και την ασφάλιση.
Μια εικονική πραγματικότητα για τις συντάξεις παρουσίασε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, απαντώντας για λογαριασμό του πρωθυπουργού στην Επίκαιρη Ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Με την Ερώτηση, το ΚΚΕ έθετε την οριακή κατάσταση στα Ταμεία και ζητούσε άμεσα μέτρα για την ανακούφιση συνταξιούχων και ασφαλισμένων, με τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, σύγχρονων και δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και να καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ.
Αναπτύσσοντας την Ερώτηση, η Αλ. Παπαρήγα είπε: «Ο κύριος λόγος που κάνουμε την Ερώτηση, είναι ότι διαβλέπουμε, είμαστε βέβαιοι, ή σχεδόν βέβαιοι, ότι βρισκόμαστε προ των πυλών για το εξής πράγμα. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα εξασφαλίσετε τις συντάξεις και τα εισοδήματα στις μελλοντικές γενιές. Αυτά που λέτε τώρα είναι για γέλια. Αλίμονο αν οι μελλοντικές γενιές περιμένουν να ζήσουν από τα μέτρα που παίρνει σήμερα η κυβέρνηση. Το άμεσο πρόβλημα που έχουμε είναι αν θα είναι εξασφαλισμένες και οι πετσοκομμένες συντάξεις και παροχές.
Εμείς πιστεύουμε ότι οδεύουμε ταχύτατα στην εξής εξέλιξη: 'Η θα πηγαίνουμε και δεν θα βρίσκουμε τις συντάξεις στην τράπεζα. 'Η θα μας έχουν κατασχέσει τις συντάξεις, γιατί θα χρωστάμε χαράτσια και δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε την εφορία, και βεβαίως δεν θα έχουμε και τις απαραίτητες κοινωνικές παροχές.
'Η θα φτάσουμε στο σημείο - που υπάρχει προβληματισμός γι' αυτό άλλωστε - να λέτε το εξής πράγμα: Θα διαιρέσουμε τα αποθεματικά - τα όποια αποθεματικά έχετε αφήσει ύστερα από τη μακρόχρονη ληστεία από το 1950 και τη ληστεία με το PSΙ και όλες τις άλλες ληστείες - διά του αριθμού των συνταξιούχων. Θα λέτε, τόσα είναι τα κεφάλια των συνταξιούχων - έχει ανέβει και το προσδόκιμο ζωής, αλλά τώρα με τα μέτρα που λαμβάνετε μάλλον θα πέσει - και θα παίρνουν οι συνταξιούχοι κάθε μήνα άλλο ποσό: Τον ένα μήνα τόσα, τον άλλο μήνα τόσα. Δεν θα υπάρχουν ούτε οι πετσοκομμένες, δήθεν σταθερές συντάξεις.
Ξέρετε, εμείς αυτά που λέμε δεν τα φέρνουμε γραμμένα από πριν. Γι' αυτό καμιά φορά κάνουμε συντακτικά λάθη και επαναλήψεις. Γι' αυτό θα ήθελα να με προσέξετε. Να ξεκαθαρίσουμε το θέμα. Θεωρούμε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τυχόν πρόθεσή μας να δημιουργήσουμε ούτε εντυπώσεις, ούτε κανένα πανικό στον κόσμο. Και σας λέμε το εξής πράγμα και με συγχωρείτε για την έκφραση που θα πω: Κόψτε το λαιμό σας - δεν μας ενδιαφέρει - αλλά πρέπει να χρηματοδοτήσετε τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ.
Πού θα βρείτε τα χρήματα, είναι δικό σας θέμα. Δεν δημιουργήσαμε εμείς την κρίση, ούτε τη δημιούργησε ο ελληνικός λαός. Γιατί τότε θα έπρεπε πραγματικά να κάνουμε μία συγκεκριμένη πρόταση. Ασφαλιστικές εισφορές έχουμε καταβάλει. Οι εργαζόμενοι έχουν καταβάλει και πράγματα που εσείς δεν τα έχετε υπολογίσει. Ολο τον πλούτο αυτοί τον έχουν δημιουργήσει. Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία άλλη μείωση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εμείς ζητάμε να επανέλθουν οι συντάξεις και οι παροχές Υγείας κ.λπ. τουλάχιστον στο επίπεδο που ήταν και να μη γίνουν άλλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Πρέπει, λοιπόν, να εξασφαλίσετε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν την επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος.
Προδιαγεγραμμένες ανατροπές
Και αφήστε τα μνημόνια. Το μνημόνιο έχει πλέον ξεπεραστεί. Τώρα - και πολύ σωστά από την πλευρά σας, αλλά είναι δραματικό για τον ελληνικό λαό - βάζετε τον όρο "αναδιαρθρώσεις". Αυτό προχωράτε, τις αναδιαρθρώσεις. Οι αναδιαρθρώσεις όμως δεν έχουν να κάνουν με το μνημόνιο, ένα μέρος τους μόνο έχει να κάνει. Οι αναδιαρθρώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία είναι επεξεργασμένες από τη δεκαετία του '70, με τη δήθεν πετρελαϊκή κρίση και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αντικατέστησαν το χρυσό με το δολάριο. Τότε άρχισε επίσης μία σχετική αναστάτωση και στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Είναι επεξεργασμένα όλα αυτά από τότε, για το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, για το μπάσιμο των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο και σε όλες τις χρηματαγορές. Αυτά είναι γνωστά. Χτες, στη Γαλλία, η οποία δεν είναι στο μνημόνιο, η Επιτροπή Σοφών έκανε την εξής πρόταση: 'Η τα χρόνια για τη συνταξιοδότηση από 41,5 που είναι να πάνε στα 44, ή να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, ή να μειωθούν οι συντάξεις. Αυτά προτείνονται στη Γαλλία, που δεν είναι στο μνημόνιο.
Για εμάς το μνημόνιο έχει πια τελειώσει. Τώρα πια βλέπουμε αυτό που λέμε "στρατηγική του κεφαλαίου" σε μια περίοδο όπου το καπιταλιστικό σύστημα - και αυτό το ξέρετε πάρα πολύ καλά - δεν μπορεί με όρους ανάκαμψης ούτε να διαχειριστεί την ανεργία, ούτε να αναλάβει την ευθύνη του για την εξασφάλιση δουλειάς, σταθερού μισθού, σταθερής σύνταξης και παροχών ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει η χώρα, ανάλογα με την παραγωγικότητα και ανάλογα - όσο μπορεί να πει κανείς - με τις ανάγκες των εργαζομένων. Επομένως, για εμάς το πρόβλημα περιγράφεται κυριολεκτικά με τη λέξη "συναγερμός" που βάζουμε για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτό που κάνατε στην ΕΡΤ δεν αφορά βεβαίως μόνο τους εργαζόμενους της κρατικής τηλεόρασης. Αφορά γενικότερα τον ελληνικό λαό. Με αυτή την έννοια υπήρχε αλληλεγγύη, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του λαού έχει πιστέψει στην προπαγάνδα ότι όλοι είναι ακριβοπληρωμένοι. Ακριβοπληρωμένοι είναι οι παραγωγοί. Ακριβοπληρωμένα είναι τα μεγάλα ονόματα που παίρνετε για να κάνουν την τηλεθέαση κ.λπ. Πολύς κόσμος, όμως, μέσα στην κρατική τηλεόραση δεν είναι περισσότερο ακριβοπληρωμένος από άλλους υπάλληλους. Ορισμένοι, μάλιστα, μισθωτοί είναι και πιο κάτω.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό που ετοιμάζετε τώρα για την ΕΡΤ θα το κάνετε στα ασφαλιστικά ταμεία. Θα μας φέρετε ένα καινούριο σχέδιο εξυγίανσης που θα ρίξει κυριολεκτικά "μαύρο", όχι για τις επόμενες γενιές, αλλά για εμάς τώρα που είμαστε σε αυτή την ηλικία. Εμείς λέμε: "Εξασφαλίστε τη χρηματοδότηση". Δεν μας ενδιαφέρει από πού θα τα βρείτε. Αν ήμασταν εμείς στην εξουσία, θα λέγαμε από πού θα τα βρούμε. Δεν μπορούμε να σας υποδείξουμε ακριβώς πού θα τα βρείτε. Δεν μας νοιάζει γι' αυτό. Να τα βρείτε.
Πρέπει να μας πείτε, όμως, ότι δεν απειλούνται οι συντάξεις, η καταβολή στην ώρα τους και ότι θα είναι στο ποσό που είναι τώρα. Πολύ περισσότερο εμείς διεκδικούμε να γυρίσουμε πίσω για να μπορέσει ο λαός να πάρει μπρος εντελώς επιθετικά. Αφήστε τις επόμενες γενιές. Δεν θα είστε εσείς στην εξουσία τις επόμενες γενιές. Αλίμονο αν οι επόμενες γενιές περιμένουν τι θα κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Ελεος! Κοιτάξτε τη σημερινή γενιά. Κινδυνεύει κυριολεκτικά να πεινάσει πολύ περισσότερος κόσμος και αφήστε τα μεγάλα λόγια για τις επόμενες γενιές».
Η απάντηση του Γ. Βρούτση
Χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας στα ζητήματα που ανέδειξε η Αλ. Παπαρήγα, ο Γ. Βρούτσης κατέφυγε σε αποπροσανατολισμό και πυροτεχνήματα, όπως ότι με το πρόγραμμα «Ηλιος» η κυβέρνηση μπορεί πλέον να γνωρίζει με ακρίβεια το ποσό κάλυψης των συντάξεων, αλλά και τον αριθμό των συνταξιούχων. Εφτασε μάλιστα προκλητικά να ισχυριστεί ότι η μέση μηνιαία εθνική σύνταξη είναι 907,65 ευρώ, ποσό που αποτελεί στατιστική αλχημεία, αφού η πραγματικότητα λέει ότι 4 στους 10 συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ! Είναι δηλαδή καταδικασμένοι στην εξαθλίωση.
Προσπερνώντας τη διαχρονική ληστεία των Ταμείων από το κράτος και τους εργοδότες, προσπάθησε να μετατρέψει σε λογιστικό το ζήτημα της Ασφάλισης και των συντάξεων, δηλώνοντας ότι απ' τα 27,5 δισ. που είναι η ετήσια δαπάνη για το ασφαλιστικό σύστημα, το 62% το καλύπτει ο προϋπολογισμός. Αρα, είπε, «το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση»! Προσπάθησε μάλιστα να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις του «κουρέματος» στα ασφαλιστικά ταμεία, λέγοντας πως αυτό ήταν «μόλις 12 δισ. ευρώ», για να συμπεράνει ότι «το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας στηρίζεται όσο υπάρχει ο κρατικός προϋπολογισμός»!
Ο Γ. Βρούτσης δεν έκανε ούτε μισή αναφορά στο ενδεχόμενο παραπέρα μείωσης των συντάξεων. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι «οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν», και προσπάθησε να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή στρατηγική της κυβέρνησης μιλώντας για «παθογένειες» του συστήματος που θέλει να διορθώσει τάχα η κυβέρνηση, τσακίζοντας συνολικά τις συντάξεις και λέγοντας πως «αν δεν έπαιρνε αυτές τις τολμηρές αποφάσεις να παραμείνει μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ τότε δεν θα υπήρχαν συντάξεις, με λίγα λόγια αυτή η κυβέρνηση στήριξε πραγματικά με την αποφασιστικότητά της το ασφαλιστικό σύστημα»!
Στο ίδιο πνεύμα, είπε στη δευτερολογία του ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας δεν κινδυνεύει, είναι σταθερό» και ότι «οι προσαρμογές που έγιναν ήταν αναγκαίες γιατί μέσα απ' αυτές διατηρήθηκαν οι υφιστάμενες συντάξεις». Υπερασπίστηκε μάλιστα διαχρονικά την επίθεση των αστικών κυβερνήσεων στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις «προσπάθειες εξορθολογισμού».
Κοροϊδία στο λαό οι «παθογένειες»
Παίρνοντας το λόγο μετά την απάντηση του Γ. Βρούτση, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Οταν μας κόψατε τις συντάξεις, τα βρήκατε τεχνολογικά τα πράγματα πώς θα μας τις κόψετε. Τώρα, τι θέλετε να μου πείτε; Οτι έλειπε το πρόγραμμα "Ηλιος"; Ολο αυτόν τον καιρό που μας κόψατε τις συντάξεις, όταν έχετε αφαιρέσει φάρμακα χρονίως πασχόντων, όταν πληρώνουμε μεγαλύτερες εισφορές στα φάρμακα, όταν δεν μας φτάνουν να ζήσουμε - και μιλάω για τους συνταξιούχους, ακόμα και για τους συνταξιούχους που παίρνουν και 1.000 ευρώ και 1.200 ευρώ σύνταξη -, το πρόγραμμα "Ηλιος" είναι που έλειπε;
Εν πάση περιπτώσει, αφήστε τις παθογένειες. Εγώ σας βάζω το εξής ζήτημα: Υπάρχει εργαζόμενος - ούτε ένας στη χώρα - που να πληρώνεται - μιλάμε για τη μισθωτή εργασία, δεν μιλάμε ούτε για τα διευθυντικά στελέχη, ούτε για τα "κολλητάρια", ούτε για την εργατική αριστοκρατία - που να παίρνει μισθό ανάλογο με την προσφορά του; Αυτό, βεβαίως, δεν είναι παθογένεια. Αυτή είναι η ταξική πολιτική. Εχει και παθογένειες. Επειδή κάποιοι παίρνουν τις συντάξεις των νεκρών και κάποιες τέτοιες παθογένειες υπάρχουν, σοβαρά, δηλαδή, όλα αυτά τα μέτρα τα πήρατε για τις παθογένειες;
Πραγματικά κοροϊδεύετε τον κόσμο. Και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο τότε πρωθυπουργός, όταν ξέσπασε η κρίση, πήγε σε όλες τις χώρες της Ευρώπης - και τότε εσείς φωνάζατε, η ΝΔ - και έλεγε ότι είναι προϊόν διαφθοράς η κρίση. Τα ίδια λέτε κι εσείς. Δηλαδή ότι ο λαός, τα κόμματα και η πολιτική είναι διεφθαρμένα και κρύβετε την ουσία.
Ξέρετε πάρα πολύ καλά - τα γράφουμε και δε θέλω να τα επαναλάβω - πώς άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Εγώ σας λέω το εξής πράγμα: Πληρώσαμε ή δεν πληρώσαμε εμείς εισφορές; Μιλάμε για τους μισθωτούς είτε είναι στο δημόσιο είτε είναι στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα, αν υπάρχουν και μισθωτοί χωρίς εισφορές, πάλι δεν είναι παθογένεια του συστήματος. Και αυτό είναι ταξική πολιτική. Δηλαδή, δεν μπορώ να καταλάβω, πληρώσαμε εισφορές; Παίρνουμε συντάξεις ανάλογες; Και δεν είναι μόνο οι εισφορές, είναι και οι μισθοί κατώτεροι. Οταν οι μισθοί είναι κατώτεροι, θα είναι κατώτερες και οι συντάξεις.
Αυτήν τη στιγμή, αυτό που γίνεται είναι το ασφαλιστικό σύστημα να αφεθεί στην τύχη του. Ηδη το έχετε πει. Βγήκε ο κύριος Προβόπουλος και άλλοι και είπαν ότι υπάρχει και ο δεύτερος πυλώνας, ο οποίος έχει αποφασιστεί από τη δεκαετία του 1970. Δηλαδή, θα παίρνει ο άλλος 400 ευρώ και θα κάνει και δεύτερη ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα. Εχετε πάει να δείτε στον ιδιωτικό τομέα πώς κάνεις δεύτερη ασφάλιση; Βέβαια, αν είσαι είκοσι και τριάντα ετών, θα ασφαλίσουν. Αν είσαι πενήντα ετών και πάνω και θέλεις να πάρεις σύνταξη, τι γίνεται;
Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη
Κοιτάξτε να δείτε, εμάς μας ενδιαφέρει το τώρα. Αφήστε το αύριο. Το αύριο πρέπει να το λύσει ο ελληνικός λαός. Δεν μπορεί να το λύσετε εσείς. Δεν είναι τεχνοκρατικό ζήτημα, ούτε σύστημα κομπιούτερ. Αυτά είναι σημαντικά, αλλά δεν καθορίζουν το περιεχόμενο μίας πολιτικής ή το μισθό. Οταν ο μισθός φτάνει στα 500 ευρώ, το πρόγραμμα "Ηλιος" φταίει; 'Η ότι δεν είχαν χαρτογράφηση; Δεν ήξεραν πόσοι συνταξιούχοι είμαστε; Σοβαρά τα λέτε; Υπάρχουν πέντε εκατομμύρια συνταξιούχοι και μιλάτε για τους δέκα χιλιάδες, τους είκοσι χιλιάδες και τους τριάντα χιλιάδες, που μπορεί να κάνουν λοβιτούρες; Γι' αυτό μας κόψατε τις συντάξεις;
Εμείς, λοιπόν, φοβόμαστε ότι αύριο, σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο θα αμφισβητηθεί και αυτή ακόμα η πετσοκομμένη σύνταξη, όπως και οι κοινωνικές παροχές. Δεν είναι μόνο η σύνταξη. Και η σύνταξη αφορά και τους νέους σήμερα και οι κοινωνικές παροχές ακόμα περισσότερο. Ολα αυτά πετσοκόβονται. Και δέκα προγράμματα "Ηλιος" να κάνετε, δεν μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα. Πρέπει από κάπου να πάρετε και να εξασφαλίσετε τα ασφαλιστικά ταμεία. Αφήστε το πρόγραμμα "Ηλιος"».

ΠΗΓΗ.  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου