ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Μέθοδοι Άγριας Δύσης στις ιδιωτικοποιήσεις - το επίμαχο e-mail που επικαλούνται οι Financial Times

ΚΥΡΙΑΚΗ 30-6-2013
    
     του Θάνου Παναγόπουλου
Αδυσώπητος πόλεμος συμφερόντων βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τη ελληνική οικονομία. Ξεκινά από αντιπαραθέσεις μεγαλοεπιχειρηματιών για απόκτηση "κοψοχρονιά" δημόσιας περιουσίας, περνά από πιέσεις των "λόμπι" στην πολιτική ζωή και φτάνει μέχρι γενικότερες γεωοικονομικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός μιλά τώρα για "αστερισμό θετικών εξελίξεων" (το λεκτικό αυτό εύρημα αποτελεί τη νέα βερσιόν του "success story") και η κυβέρνηση ευελπιστεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος από ευρωπαϊκό ενεργειακό όμιλο, όπως είπε ο υφυπουργός Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου. Ωστόσο, τα "λουκέτα" όπως π.χ. στον Κατσέλη, και η δημοσιοποίηση δυσμενών εξελίξεων γύρω από την πραγματική οικονομία (π.χ. ανεργία, ύφεση κ.λπ.) δείχνουν τις χειρότερες παθογένειες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, μεταξύ των οποίων και η ενδημική διαφθορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναφορά της Financial Times για πρακτικές που θυμίζουν μεθόδους μαφίας, όπως οι απειλές τύπου "αν τολμήσεις να υπογράψεις, θα σου κόψω το κεφάλι!" που φέρεται να δέχθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ για να μην επικυρώσει τα συμβόλαια για Ίντραλοτ και λοταρία ή η παντελής έλλειψη διαφάνειας για τη σύμβαση του TAP ή ακόμη και η προχειρότητα με την οποία εξελίσσονται οι αποκρατικοποιήσεις.
Στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων βρίσκονται η επιχείρηση εκποίησης του δημόσιου πλούτου και ο έλεγχος των τραπεζών. 
Στο πρώτο σκέλος, η κυβέρνηση έχει δεχτεί ουκ ολίγα ραπίσματα, στα οποία ξεχωρίζουν:
1. Το φιάσκο της ΔΕΠΑ.
2. Τα κωλύματα στην πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία Emma Delta.
3. Οι ενδοκυβερνητικές κόντρες για τον ΟΛΠ.
4. Οι "αβλεψίες" ή παρανομίες -εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας- ακόμη και για "απλές" υποθέσεις, όπως είναι η πώληση κτηρίων.
Η μέχρι τούδε αποτυχία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε συνδυασμό και με τις γενικότερες αστοχίες της οικονομικής πολιτικής, επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της διαχείρισης και πώλησης της δημόσιας περιουσίας από ξένους τεχνοκράτες που θα επιλέξουν οι τροϊκανοί, παρ' ότι κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο.
 
"Σκάλωσε ο ΟΠΑΠ"
Η εκποίηση του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου έχει "σκαλώσει", τη στιγμή που μαίνονται η κόντρα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Κων. Λουρόπουλου και του επικεφαλής του ταμείου Στ. Σταυρίδη και ενώ τέθηκε ζήτημα αποχώρησης του προέδρου του ΟΠΑΠ (εάν δεν έχει τελεσφορήσει το όλο εγχείρημα ώς τις 4 Ιουλίου) μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, όπου ο Κ. Λουρόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ.
 
Το επίμαχο e-mail
Στο e-mail που επικαλείται η Financial Times, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως ο Δ. Μελισσανίδης απείλησε τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ ("...με προσέβαλε, όπως και πολλές φορές στο παρελθόν. Εάν τολμήσεις να υπογράψεις (η συμφωνία με την Ίντραλοτ και τα λαχεία), θα σου πάρω το κεφάλι" φέρεται να έχει πει σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Σε δήλωσή του μετά το δημοσίευμα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Κ. Λουρόπουλος τόνισε: "Οι αναφορές του άρθρου της Financial Times, στις οποίες εμπλέκεται το όνομά μου, αφορούν επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς" χωρίς να διαψεύδει ότι του ασκήθηκαν πιέσεις ή να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να παραιτηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το ταμείο είναι πλέον ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ και είναι ο οργανισμός εκείνος που έλαβε την απόφαση για την πώληση ποσοστού 33% στην κοινοπραξία Emma Delta. Στην τοποθέτησή του στο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, ο πρόεδρος του κρατικού οργανισμού στοιχημάτων επέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ και τον επικεφαλής του ταμείου Στέλιο Σταυρίδη για τους χειρισμούς του στο θέμα της ιδιωτικοποίησης και τους όρους πώλησης στην Emma Delta. Στο μεταξύ, η τελευταία σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει μεν τη δέσμευσή της για την εξαγορά του ποσοστού του Οργανισμού (υπενθυμίζεται ότι είχε πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ) και διαψεύδει σχετικά δημοσιεύματα που είδαν αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας, αναφέροντας πως "...δεν επιδιώκει σε καμία περίπτωση να επέμβει στις νόμιμες ισχύουσες ή μελλοντικές συμφωνίες του ΟΠΑΠ ή στην επιχειρηματική του συμπεριφορά...". Ωστόσο, σημειώνει και ότι "...η μόνη ανησυχία της Emma Delta είναι να εξασφαλίσει ότι το νομικό πλαίσιο που ισχύει για κάθε συμφωνία που αφορά τον ΟΠΑΠ, μεταξύ των οποίων και η κατάλληλη εταιρική διακυβέρνηση, γίνεται πλήρως σεβαστό και τηρείται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη...", αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για "ναυάγιο".
 
Οι Κινέζοι ξανάρχονται
Παράλληλα, εξελίσσεται και μία άλλη κόντρα του ΤΑΙΠΕΔ, αυτή τη φορά με τον ΟΛΠ, καθώς τη θέση του υπέρ της παραχώρησης αντί της πώλησης ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (το αντίθετο από αυτό που αποφάσισε το ταμείο) επανέλαβε για μία ακόμη φορά κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Γιώργος Ανωμερίτης. Από πλευράς κυβέρνησης, πάντως, προβάλλεται το επιχείρημα για "μπίζνες με τους Κινέζους" που θα τις βοηθήσει η πώληση του κεφαλαίου.
Το ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στους Κινέζους ως παράγοντα του "success story" φαίνεται ακόμη και στις φήμες για την περίπτωση μιας μικρής τράπεζας, της Probank, η οποία έχει λάβει παράταση έως τις 15 Ιουλίου για να ανακεφαλαιοποιηθεί κατά 222 εκατ. ευρώ την οποία λέγεται ότι έχει προσεγγίσει ένα αμερικανικό fund και ένα κινεζικό ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Πληροφορίες φέρουν την τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ εξοργισμένους από το ναυάγιο των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες θεωρούν "κλειδί" για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Θυμίζουμε ότι σε προ μηνών έκθεσή του το ΔΝΤ είχε απειλήσει ότι αν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, τότε θα υπάρξει αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους τεχνοκράτες. Αρμόδιοι διέψευσαν πάντως αυτό το ενδεχόμενο, όμως τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν με βάση τα Μνημόνια, στα οποία έβαλαν τις υπογραφές τους αυτά τα τρία χρόνια οι κυβερνήσεις και οι δανειστές.
 
Εκκρεμότητα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Σε καθυστέρηση οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαιτίας της εκκρεμότητας που υπάρχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε προχθές το χρονοδιάγραμμα και τους όρους για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και την πώληση σε επενδυτή που θα επιλεγεί μέσω διεθνούς, ανοιχτού, πλειοδοτικού διαγωνισμού, όμως οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αφού προηγουμένως επιλυθεί το ζήτημα αυτό. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού λάμβανε χώρα ως το τέλος του δευτέρου τριμήνου, ωστόσο η καθυστέρηση της Ε.Ε. να δώσει το "πράσινο φως" οδηγεί όλη τη διαδικασία λίγο πιο πίσω.
 
Επικοινωνιακό παιχνίδι με τον ΤΑΡ
Μείζον ζήτημα διαφάνειας και ηθικής τάξης, όμως, προκύπτει με το επικοινωνιακό "παιχνίδι" που επιχειρεί να στήσει η συγκυβέρνηση σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ, καθώς επιχειρεί να συγκαλύψει:
1. Το ξεπούλημα του ΔΕΣΦΑ στην κρατική αζέρικη Socar.
2. Ότι η Ελλάδα δεν προβλέπεται να απορροφήσει κάποια ποσότητα φυσικού αερίου.
3. Ότι στον TAP δεν υπάρχει κρατική ή ιδιωτική ελληνική συμμετοχή, όταν θα υπάρχει, λ.χ., τουρκική.
4. Τη θέσπιση ειδικού νομικού καθεστώτος για τη συγκεκριμένη εταιρεία με μη εφαρμογή του ελληνικού δικαίου, 25ετή ασυλία στις αλλαγές φορολογικού καθεστώτος κ.λπ.


Η πώληση του Τ.Τ. και ο ρόλος του μίστερ Coca - Cola
Επανασχεδιάζεται ο τραπεζικός χάρτης


Στον χώρο των τραπεζών, όπου ξανασχεδιάζεται ο "χάρτης", ξεχωρίζουν τα τελευταία 24ωρα οι εξής εξελίξεις:

* Η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η πώληση του "good" T.T. θα καθορίσει και το πώς θα εξελιχθεί ο τραπεζικός χάρτης, αναλόγως του αν θα το εξαγοράσει η Eurobank (αυτό θα σημαίνει ότι ΤΧΣ και κυβέρνηση σχεδιάζουν να ιδιωτικοποιήσουν τη Eurobank), η Alpha η Εθνική (οπότε θα είναι δυσκολότερο το εγχείρημα να συγχωνευθεί η Eurobank με την Εθνική).
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει το νέο Τ.Τ. πρέπει να έχει πουληθεί το αργότερο ως τις 15 Ιουλίου κατόπιν σχετικής απαίτησης της τρόικας, καθώς μάλιστα η πώλησή του αποτελεί "prior action" (προαπαιτούμενο) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 8,1 δισ. ευρώ. Στη διεκδίκηση αναμένεται να προσέλθουν Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.

* Μείζον ζήτημα προέκυψε με την τοποθέτηση του επιχειρηματία Γ. Δαυίδ (ιδιοκτήτη της Coca - Cola 3Ε) ως προέδρου της Eurobank μετά από πρόταση του ΤΧΣ, καθώς η τοποθέτηση έλαβε χώρα αμέσως αφότου ο Γ. Δαυίδ έκλεισε τη Nutriart (Αλλατίνη, Κατσέλης κ.λπ.) αφήνοντας χωρίς δουλειά πάνω 500 εργαζόμενους και "φεσώνοντας" την τράπεζα, της οποίας έγινε πρόεδρος, με ποσό 5,7 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Nutriart οφείλει στις τράπεζες 170 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν τη Eurobank, ενώ το άνοιγμα που αφήνει σε σούπερ μάρκετ και προμηθευτές της με το λουκέτο φτάνει, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μεταξύ 35 και 50 εκατ. ευρώ, και κατά άλλες πληροφορίες τα 35 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος της Eurobank είναι ο επιχειρηματίας που αποφάσισε να βγάλει από το ελληνικό χρηματιστήριο και να μεταφέρει στην Ελβετία την έδρα της Coca - Cola 3Ε, συμβάλλοντας έτσι στην αποβιομηχανοποίηση της χώρας,

* Με επιτυχία ολοκληρώθηκε προχθές η αύξηση κεφαλαίου και η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού Δανείου της Τράπεζας Αττικής και έτσι η τελευταία μετατρέπεται στην πρώτη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα της Ελλάδας. Η αύξηση κεφαλαίου ύψους 199,4 εκατ. ευρώ καλύφθηκε σε ποσοστό που ξεπερνά το 100%, ενώ η κάλυψη στο ομόλογο ανήλθε στο 100%.
Εξάλλου, ζήτημα προέκυψε και με τη νομιμότητα της πώλησης τεσσάρων ακινήτων (από τα έξι που είχε βγάλει στο σφυρί το ΤΑΙΠΕΔ) σε πρωτεύουσες του εξωτερικού και ειδικά του τετραώροφου κτηρίου στην οδό Kralja Milutina 6, στο Βελιγράδι, για το οποίο πλειοδότησε η σερβική εταιρεία KM6 Consortium, η οποία προσέφερε 2,07 εκατ. ευρώ. Και τούτο διότι το κτήριο έχει περιέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου ως κληροδότημα και δεν μπορεί να καταλήξει σε ιδιώτες.

ΠΗΓΗ.  Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου