ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Διυλιστήρια Ελευσίνας: Οι 12ωρες βάρδιες στέλνουν τους εργάτες στο νοσοκομείο


ΔΕΥΤΕΡΑ 24-6-2013

Στο «Αττικό» νοσοκομείο μεταφέρθηκε χτες βράδυ ένας εργάτης  από το διυλιστήριο Ελευσίνας των Ελληνικών Πετρελαίων. Ενοιωσε δυσφορία κάτω από το βάρος της κούρασης από τη 12ωρη βάρδια και την υψηλή θερμοκρασία. Είναι το 3ο περιστατικό τις τελευταίες ημέρες.

Στις 19 Ιούνη σημειώθηκαν δύο τραυματισμοί εργαζομένων μέσα στην ίδια μέρα. Το ένα έγινε στη μονάδα 32 όταν μετά από προσπάθεια ενός εργάτη να αποφράξει  αποστραγγιστικό σε βάνα πίεσης, έφυγε με πίεση καυτή πίσσα και τον έκαψε στο πρόσωπο και στο χέρι. Το άλλο έγινε στη διακίνηση την ώρα που ένας άλλος εργάτης πήγε να πάρει δείγματα από δεξαμενή.

«Τα ατυχήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ατυχημάτων τον τελευταίο χρόνο στα ΕΛΠΕ (παρά την αντίθετη εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η εταιρεία προς τα έξω)» κατήγγειλε εκείνη την ημέρα το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Σημειώνοντας επίσης ότι:
«Αυτή η εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι μόνα θύματα έχει τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ και γενικότερα στον κλάδο της Ενέργειας. Και συγκεκριμένα:
- Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
- Το εξοντωτικό ωράριο των εργαζομένων είναι σύνηθες φαινόμενο. Τα 12ωρα και η υποχρεωτική εργασία τις μέρες των ρεπό, δημιουργούν κούραση και κινδύνους ατυχημάτων ακόμα και στους πιο έμπειρους συναδέλφους.
- Χαλαρώνει όλο και περισσότερο η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και μεγαλώνει η έλλειψη στοιχειωδών υλικών και εργαλείων.
- Εντείνεται η εργολαβοποίηση με στόχο την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα από εργαζόμενους "φθηνούς", χωρίς δικαιώματα.
Το σωματείο έχει μεγάλες ευθύνες διότι γνώριζε εδώ και μήνες τις ελλείψεις σε προσωπικό (οργανογράμματα), τα ατελείωτα 12ωρα και φυσικά τον ατέλειωτο κατάλογο εργατικών ατυχημάτων που έχουν συμβεί από την αρχή της λειτουργίας των νέων μονάδων».

ΠΗΓΗ. 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου