ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Μετρό Θεσσαλονίκης - επέκταση πρός την Καλαμαριά


ΤΕΤΑΡΤΗ 26-6-2013

Τη σύμβαση κατασκευής της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά υπέγραψαν η Αττικό Μετρό Α.Ε. και η ανάδοχος εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε..
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 518 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ αφορούν στην υπογραφείσα σύμβαση), έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και δανειοδοτείται από την ΕΤΕπ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επέκταση πλέον προς την Καλαμαριά με πέντε νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής. Προβλέπονται επίσης οι υποδομές για την μελλοντική επέκταση της Γραμμής προς Αεροδρόμιο, καθώς και η κατασκευή οργανωμένου χώρου μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές στον σταθμό «Μίκρα», ενώ προγραμματίζεται παράλληλα και η κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων στην ίδια θέση.

Με την λειτουργία της επέκτασης, το μετρό αναμένεται να αναβαθμίσει συγκοινωνιακά τον δήμο Καλαμαριάς, καθώς η απόσταση από το Σταθμό της Μίκρας μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα καλύπτεται σε μόλις 15 λεπτά.

Με το έργο εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται περισσότεροι από 65.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση. Η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί σε πέντε έτη και θα παραδοθεί σε λειτουργία εντός του 2018.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό Α.Ε., η εταιρεία συνεχίζει να σχεδιάζει τις περαιτέρω επεκτάσεις στη Θεσσαλονίκη, καθώς προβλέπεται σύντομα να προκηρυχθούν και οι μελέτες για την επέκταση του έργου προς τη Σταυρούπολη.




ΠΗΓΗ.  REPORTER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου