ΠΕΜΠΤΗ 20-6-2013
Με την επιστροφή της τρόικας, πιθανόν στα τέλη Ιούνη, οι οριστικές αποφάσεις για ΕΟΠΥΥ και Ταμεία
Κυβέρνηση και τρόικα κλιμακώνουν την επιθετικότητα σε βάρος του λαού, επικεντρώνοντας σε νέες ανατροπές στις συντάξεις, στην Υγεία και την Πρόνοια
Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν τα μέτρα και οι «μεταρρυθμίσεις» που στόχο έχει να υλοποιήσει η συγκυβέρνηση για την περίοδο 2013 - 2016, σε συμφωνία με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στις επαφές με το κλιμάκιο της τρόικας διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων:
Σημαντική απόκλιση στόχων στον ΕΟΠΥΥ, τα συσσωρευμένα χρέη του οποίου από τις αρχές του χρόνου ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ.
Χρηματοδοτικό κενό από την υστέρηση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αν δεν ενισχυθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με επιπλέον κονδύλια, κινδυνεύουν άμεσα να μη χορηγήσουν συντάξεις στους ασφαλισμένους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο φόντο αυτής της κατάστασης, για την οποία καμιά ευθύνη δεν έχουν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι, η συγκυβέρνηση αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας στις εκθέσεις της μιλούν ανοιχτά πλέον για νέες περικοπές στις κουτσουρεμένες ήδη συντάξεις, νέες δραστικές περικοπές στις δαπάνες Υγείας και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ορισμένα Ταμεία, όπως αυτό του ΟΑΕΕ.
Επιπλέον, η υστέρηση στα προσδοκώμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, το «χρηματοδοτικό κενό» για τη διετία 2013 - 2014 ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ. Πέραν τούτου, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η συγκυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε νέα μέτρα ισοδύναμα με το 4% του ΑΕΠ (περί τα 7 δισ. ευρώ) που αφορούν στη διετία 2015 - 2016, με δεδομένο ότι το Μάη του 2014 σταματά η χρηματοδότηση του προγράμματος από το ΔΝΤ, ενώ απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που προβλέπεται να προκληθούν τη συγκεκριμένη διετία.
Ανακεφαλαιώνοντας τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, η τρόικα κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για επίτευξη «σημαντικής προόδου» στην πορεία υλοποίησης των αντιλαϊκών - φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και σημειώνει ότι «για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών, οι συζητήσεις για την πολιτική θα ανασταλούν, αλλά αναμένεται να επαναληφθούν ως το τέλος του μηνός», πιθανόν στις 29 Ιούνη.
Συστάσεις για επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έκανε την Τετάρτη και το Γιούρογκρουπ. Αξιωματούχος του δήλωσε ότι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα είναι ουσιαστική για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, κάνοντας σινιάλο στα κόμματα της συγκυβέρνησης να ενδυναμώσουν τη συνοχή της. Είπε ακόμα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται με εξαιρετικό ρυθμό, αλλά στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπάρχουν καθυστερήσεις και χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΕΡΤ, είπε ότι πάρθηκε απόφαση για την επαναλειτουργία της με «ομαλότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο», εκφράζοντας παράλληλα απογοήτευση για το γεγονός ότι «η μικροπολιτική και τα πολιτικά παιχνίδια υπερίσχυσαν, την τελευταία εβδομάδα, έναντι της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας». Για την εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος θα ενημερώσουν σήμερα, Πέμπτη, το Γιούρογκρουπ, στο Λουξεμβούργο, τόσο η τρόικα όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.
Επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ (Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς) και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων μπορεί να επισπευσθεί, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), Στ. Σταυρίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Wall Street Journal».
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, ο Στ. Σταυρίδης δήλωσε ότι η πώληση του 74% των μετοχών του ΟΛΠ - που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και είχε σχεδιασθεί να γίνει το 2014 - μπορεί να επισπευσθεί και να πραγματοποιηθεί φέτος, προσθέτοντας ότι μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση του μάνατζμεντ για μία περίοδο 30 έως 40 ετών.
Στις ιδιωτικοποιήσεις που μπορούν να επισπευσθούν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ πρόσθεσε τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ένα ποσοστό 6% των μετοχών του ΟΤΕ που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τη συμμετοχή του κράτους κατά σχεδόν ένα τρίτο στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ («Ελληνικά Πετρέλαια»).
Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ «θα επαναπροκηρυχθεί μόλις γνωρίζουμε πώς θα γίνει», είπε ο Στ. Σταυρίδης, προσθέτοντας ότι μπορεί να πάρει ακόμα και ενάμιση χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί. Για τον ΔΕΣΦΑ, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, για να αποφασίσει σχετικά με την προσφορά της αζέρικης «Socar».
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου