ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Από το 2005 είχαν δρομολογήσει διαδικασίες για την επίσπευση της κατάρρευσης των ασφαλιστικών Ταμείων


ΠΕΜΠΤΗ 20-6-2013

 Από το 2005 είχαν δρομολογήσει διαδικασίες για την επίσπευση της κατάρρευσης των ασφαλιστικών Ταμείων
►Τί είχε αποκαλύψει ο δ/ντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Ζορμπάς στο Στάθη Καγιαλέ, για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην κοινωνική ασφάλιση
►Πώς θα ανατραπεί το σχέδιο κατάργησης των συντάξεων 
  
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που πήρε ο Στάθης Καγιαλές στις 24 Μαΐου 2005 (!!!), καταδεικνύεται ότι από τότε επιταχύνονταν οι διαδικασίες για τη διάλυση των ασφαλιστικών Ταμείων και την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην κοινωνική ασφάλιση, θέμα που άνοιξε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες υπό  μορφή… άναρχων κραυγών, μέχρι να γίνουν αυτές… συνείδηση και «περάσουν αναίμακτα».

Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι όλη η ιστορία  με τη διεθνή κρίση, που δεν μας ακουμπούσε στην αρχή, αλλά απετέλεσε μετέπειτα μείζον θέμα για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, τα μνημόνια και οι «μεταρρυθμίσεις», ήταν ένα καλοφτιαγμένο «σικέ παιχνίδι», με σαφή προέλευση, συγκεκριμένη στόχευση και επιδιώξεις.

Και μολονότι πολιτικές ηγεσίες, κυβερνήσεις και στελέχη τους, ήταν γνώστες και «εφαρμοστές» του σχεδίου, ποτέ δεν αποκάλυψαν στο λαό την αλήθεια, δεν αποστασιο-ποιήθηκαν, δεν κατήγγειλαν, δεν έκαναν ούτε προσπάθεια να ανατρέψουν αυτά τα σχέδια.

Παραθέτουμε απόσπασμα της συνέντευξης , που είχε δώσει τότε ο δ/ντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Ζορμπάς στο Στάθη Καγιαλέ, υπό τον γενικό τίτλο «Σε τροχιά ανάπτυξης η Συνεταιριστική Ασφαλιστική». Στο σημερινό δημοσίευμα δεν αναφερόμαστε στο τμήμα της συνέντευξης που αφορούσε την ίδια την εταιρεία.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΖΟΡΜΠΑΣ: «Τα θετικά αποτελέσματα του 2004 µας επιτρέπουν να επεκταθούμε στο bank assurance µε τις κυριότερες συνεταιριστικές τράπεζες της Ελλάδας, 15 εκ των οποίων είναι ήδη συνεργάτες µας.

Παράλληλα δουλεύουμε µε τους ξένους μετόχους µας για κοινή θέση στις αλλαγές που αναμένονται στην κοινωνική ασφάλιση για τα επαγγελματικά ταμεία».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο σύντομα βλέπετε να ανοίξει το ... κουτί της Πανδώρας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Το ασφαλιστικό θα ανοίξει σύντομα και έπρεπε να είχε ανοίξει ήδη. Εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για τον τρίτο πυλώνα που αφορά στην ιδιωτική ασφάλιση».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι προοπτικές υπάρχουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Τεράστιες, αρκεί να αναλογιστούμε ότι στην Ευρώπη τα ασφάλιστρα σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ διαμορφώνονται σήμερα στο 8,2%. Στην Ελλάδα αγγίζει μόλις το 2,12%, µε στοιχεία του 2003. Αυτό δείχνει ότι µε την ενοποίηση θα οδηγηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που μένει να δούμε είναι, το πώς θα παρέμβουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και τί κομμάτι θα πάρουν από την κοινωνική ασφάλιση».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως θα πρέπει στους υπολογισμούς σας να προσθέσετε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Είναι µία αναγκαιότητα, που την είδαν οι Σουηδοί πριν από µας, που θεωρείται ότι ασκούν την ισχυρότερη κοινωνική πολιτική - μοντέλο για πολλά κράτη. Αξίζει, λοιπόν, να σημειώσουμε ότι το 90% του συνόλου των επαγγελματικών  Ταμείων τους, καλύπτεται από τις ιδιωτικές εταιρίες, αλλά το κράτος έχει διασφαλίσει µε αυστηρούς κανόνες τις επενδύσεις των αποθεματικών των Ταμείων, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων. Οι ιδιωτικές εταιρίες θα δώσουν λύση στο ασφαλιστικό, συμπληρωματικά. Δε λέμε ότι θα υποκαταστήσουν το ρόλο του κράτους. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει ώθηση στο να δουν σοβαρά την Ελλάδα και ξένοι οίκοι που θα επενδύσουν».

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΣΧΟΛΙΟ

1.   Για να έχει ρόλο το κράτος στο μοντέλο που προωθείται και που περιγράφεται στη συνέντευξη, θα έπρεπε να υπάρχει κράτος – εγγυητής, που σήμερα έχει καταργηθεί με τα μνημόνια και την παραχώρηση της εξουσίας στους ξένους. Επομένως καμία εγγύηση δεν μπορεί να δώσει μια ανύπαρκτη οντότητα για τις συντάξεις και την περίθαλψη.

2.   Η ενοποίηση των Ταμείων εξυπηρέτησε ένα και μόνο σκοπό: Αυτόν που περιγράφεται στη συνέντευξη και όχι την βιωσιμότητά τους. Να ανοίξει πιο εύκολα το δρόμο στην είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην κοινωνική ασφάλιση και τελικά στην κατάργησή της.

3.   Μόνη λύση που μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση των συντάξεων, είναι η έξοδος από τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και την Ευρωζώνη, η άρνηση αναγνώρισης και πληρωμής του χρέους και η μετάβαση σε εθνικό  νόμισμα, που θα εξασφαλίσουν πόρους για την άσκηση ανεξάρτητης κοινωνικής πολιτικής, μετά από την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της χώρα.

   του  Στάθη Καγιαλέ


MARITIMEnet.EU & SHIPPINGnet.EU news pool

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου