Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

ΗΠΑ -ΡΩΣΙΑ - Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ  23-6-2013

του Valentin Vasileskou*
 
O κλοιός για την κατάκτηση της Δαμασκού από τους αντάρτες, από το Νοέμβριο 2012 έως τη 5η  Φεβρουαρίου 2013, τελείωσε με μια μεγάλη καταστροφή για το δήθεν Συριακό Απελευθερωτικό Στρατό.  Αυτό επέτρεψε στον εθνικό στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να αναλάβει την πρωτοβουλία και να ξεκινήσει  μια γενική επίθεση που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο τέλος του εμφυλίου πολέμου. Παράλληλα με αυτές τις χερσαίες μάχες, έλαβε χώρα στη Μεσόγειο ένας πιο περίπλοκός πόλεμος μεταξύ του ρώσικου και αμερικανικού στόλου, με στρατηγικούς ελιγμούς και εξαιρετικά επικίνδυνη επανατοποθέτηση, σύμφωνα με όλους τους κανόνες της σύγχρονης στρατιωτικής τέχνης. Χωρίς ούτε μια τουφεκιά, αυτή η αντιπαράθεση κερδήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο από τη Ρωσία, για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Κατ’ αρχήν, εμφανίστηκε στην aνατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, η ομάδα επίθεσης Task Force 502 του έκτου στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών, που περιέχει το αεροπλανοφόρο ''George Bush'', με 80-90 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η αποστολή του ήταν να τοποθετηθεί έτσι ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του συριακού στρατού στη Δαμασκό, που είχε περικυκλωθεί από τους αντάρτες, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν την αντίσταση του συριακού στρατού και να καταλάβουν την εξουσία.

Αλλά οι Ρώσοι ματαίωσαν τις προθέσεις των ΗΠΑ παρεμβάλλοντας αμέσως , μεταξύ της Task Force 502 και της συριακής ακτής, το αεροπλανοφόρο ''Admiral Kuznetsov'', το οποίο είχε επί του πλοίου μια ομάδα 24 αεροσκαφών πολλαπλών χρήσεων, ήτοι ορισμένα SU-33 και MIG- 29KUB, τέσσερα Sukhoi Su-25UTG/UBP και 16 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Kamov Ka-27PLO. Το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνέτσοφ είναι οπλισμένο με  12 πύραυλους θαλάσσης-θαλάσσης P-700 Granit, η ταχύτητα των οποίων είναι Mach 2,5 με βεληνεκές  625 χιλιόμετρα. Πολύ ανώτεροι των πυραύλων RGM-84 Harpoon (ταχύτητα 864 χλμ/ώρα, βεληνεκές 125 χιλιόμετρα) με τους οποίους ήταν εξοπλισμένα τα αντιτορπιλικά και οι φρεγάτες της αμερικανικής συνοδείας στα πλαίσια της Task Force 502.

Το  ''Admiral Kuznetsov'' πλαισιωνόταν από το αντιτορπιλικό ''Admiral Ciabanenko'' και τη φρεγάτα εκτόξευσης  πυραύλων ''Ladnâi''.

Για 40 ημέρες, η αμερικανική ναυτική ομάδα προσπάθησε, υπό τη προστασία έντονου κύματος παρεμβολών  ραντάρ, να ανοίξει έναν δίαυλο προς τη συριακή ακτή παρακάμπτοντας τον ρωσικό στόλο, αλλά μάταια. Αυτή η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με την αποχώρηση των δύο στόλων από το θέατρο των επιχειρήσεων  γύρω από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Αλλά οι Αμερικανοί δεν είχαν παραιτηθεί, το αντίθετο. Από αυτό το τμήμα της Μεσογείου στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, ο Έκτος Στόλος είχε διατηρήσει μια περίπολο τριών καταδρομικών κλάσης ''Arleigh Burke'' οπλισμένα με 110 πύραυλους cruise BGM-109 Tomahawk, με ακτίνα δράσης 1.600 χιλιόμετρα, σχεδιασμένους για την επίθεση σε χερσαίους στόχους.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίον κατά την περίοδο Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου 2013, το καταδρομικό ''Moskva'', το καταδρομικό ''Severomorsk'', το καταδρομικό ''Smetlivâi'' (οπλισμένο  με πυραύλους θάλασσα-θάλασσα Uran, με παρόμοιες επιδόσεις με τους αμερικανικούς πυραύλους RGM-84 Harpoon) και η φρεγάτα ''Yaroslav'' χρησιμοποιήθηκαν σε ναυτικές ασκήσεις μάχης στη Μεσόγειο, στα ανοικτά των ακτών της Συρίας. Συμμετείχαν επίσης σε αυτές τις ασκήσεις,  αμφίβια πλοία όπως και αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας με ευρύ φάσμα δράσης και στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Για το λόγο αυτό, εάν τα αμερικανικά καταδρομικά  είχαν εκτοξεύσει την πρώτη ριπή πυραύλων cruise προς τη Συρία, θα ήταν η τελευταία της ζωής τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η προσβολή των ακτών της Συρίας από τους αμερικανικούς πυραύλους cruise κατέστη αδύνατη.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2013, με την κατάρρευση των λεγομένων ενόπλων δυνάμεων απελευθέρωσης της Συρίας που πολιορκούσαν τη Δαμασκό, το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μεταξύ των ρωσικών και αμερικανικών πολεμικών στόλων στην ανατολική Μεσόγειο έκανε μια παύση. Τα πλοία του ρωσικού στόλου του Ευξείνου Πόντου, με επικεφαλής το καταδρομικό ''Moskva'' επιστρέφουν στη βάση τους στην Κριμαία, και τη θέση τους στη ρωσική ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο πήραν άλλα πλοία, που σήμερα αποτελούνται κυρίως από τα ανθυποβρυχιακά καταδρομικά ''Admiral Panteleev'', ''Severomorsk ''και μια φρεγάτα.

Αποσύροντας το καταδρομικό ''Moskva'' (δηλαδή, τους πύραυλους  S-300 PMU Favorit που έφερνε) κοντά στις ακτές της Συρίας, οι Ρώσοι άφησαν σκοπίμως τον εναέριο συριακό χώρο ανυπεράσπιστο, προσελκύοντας σκόπιμα τους Ισραηλινούς  στην παγίδα. Οι τελευταίοι έσπευσαν στο ρήγμα με τα αεροπλάνα τους, με επιδρομές στις νύχτες της 3/4 και 4/5 Μαΐου 2013, με σκοπό να υπονομεύσουν την στρατιωτική επίθεση της κυβέρνησης της Συρίας.

 

* Πιλότος της πολεμικής αεροπορίας της Ρουμανίας, πρώην αναπληρωτής διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο του Otopeni

ΠΗΓΗ: ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α