ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΟ - Απολύσεις με δικαστικές αποφάσεις εξπρές


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-6-2013

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα συρρικνώνουν τον χρονικό ορίζοντα της ισχύος που μπορούν να έχουν οι προσωρινές δικαστικές διαταγές που επιτρέπουν την προσωρινή παραμονή των εργαζομένων στη δουλειά τους, θα προωθηθούν σύντομα από την κυβέρνηση στη Βουλή, με συνέπεια να ανοίξει ο δρόμος και για ταχύτερες απομακρύνσεις συμβασιούχων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου γνωστοποίησε χθες την πρόθεσή του να προχωρήσει σύντομα στις αναγκαίες αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με ένα «ρετουσάρισμα» των ρυθμίσεων που έφτιαξε ο προκάτοχός του Α. Ρουπακιώτης, ύστερα από τη γνωστή «κόντρα» που είχε προκύψει για το ζήτημα αυτό με τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη.
Οι νέες ρυθμίσεις που ετοιμάστηκαν πριν από λίγες εβδομάδες και τώρα υφίστανται ένα νέο «χτένισμα», προβλέπουν διαδικασίες-εξπρές, μέσα από τις οποίες θα κρίνονται οι προσωρινές δικαστικές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν συμβασιούχους ή άλλου είδους εργαζομένους στο Δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, όμως προβλέπουν ότι με αντίστοιχους ταχύτατους ρυθμούς πρέπει να «τρέχει» και η προσωρινή δικαστική προστασία για άλλες υποθέσεις (όπως για χρηματικές απαιτήσεις, διαταγές πληρωμής, ακίνητα, οικογενειακές διαφορές κ.λπ.). Με τις νομοθετικές αλλαγές θα εμποδίζεται η καταχρηστική αξιοποίηση των προσωρινών διαταγών ώστε να μη διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα μπει «φρένο» στο καθεστώς της μακρόχρονης δικαστικής προστασίας που συνήθως πετύχαιναν οι συμβασιούχοι, καθώς παρά τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης κατόρθωναν τελικά να παραμένουν στις θέσεις τους για 1 - 2 χρόνια (ίσως και περισσότερο) μέσα από προσωρινές διαταγές και αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων.
Οι νέες ρυθμίσεις θα επιχειρήσουν να συντομεύσουν τον χρόνο της προσωρινής δικαστικής προστασίας, ώστε να κρίνεται σύντομα η ουσία της υπόθεσης και το κατά πόσον πρέπει κάποιος να απομακρυνθεί ή αν δικαιούται να παραμείνει εργαζόμενος. Ο βασικός γνώμονας των νομοθετικών αλλαγών είναι να ξεκαθαρίζεται μέσα σε σύντομο διάστημα 2 - 4 μηνών το εργασιακό ζήτημα.
Με τις ρυθμίσεις που ετοιμάστηκαν και τώρα «ρετουσάρονται», η προσωρινή διαταγή θα ισχύει για μικρό διάστημα, αφού τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να συζητούνται μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση της διαταγής. Σε περίπτωση αναβολής -μόνο για σπουδαίο λόγο, που αφορά το διάδικο- η νέα δικάσιμος προσδιορίζεται μέσα σε ένα μήνα, χωρίς να επιτρέπεται άλλη αναβολή, αλλιώς παύει να ισχύει η προσωρινή διαταγή, με το δικαστήριο να έχει δικαίωμα να κρίνει εάν πρέπει ή όχι να παρατείνει την ισχύ της.
Αν εκδοθεί ασφαλιστικό μέτρο πριν την υποβολή αγωγής, αυτή πρέπει να κατατίθεται μέσα σε ένα μήνα. Δυνατότητα αναβολής δίνεται μόνο μία φορά με προσδιορισμό συζήτησης μέσα σε δύο μήνες, ενώ δεύτερη αναβολή επιτρέπεται μόνο για λόγους ανώτερης βίας (π.χ. σοβαρό πρόβλημα υγείας) με νέα δικάσιμο σε ένα μήνα. Η απόφαση πρέπει να ακολουθεί σε δύο μήνες για εργατική διαφορά. Αν δεν υποβληθεί αγωγή μέσα σε ένα μήνα από τα ασφαλιστικά μέτρα, τότε αίρεται αυτοδίκαια η προσωρινή προστασία.


ΠΗΓΗ.  ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου