ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Οι Ρώσοι θέλουν πακέτο ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ


ΚΥΡΙΑΚΗ  9-6-2013

Η RZD ΖΗΤΗΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ


Η ρωσική αρκούδα βρυχάται. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Moscow Times», ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD), Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη συγκατάθεσή του, ώστε η RZD να μετάσχει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η «Moscow Times» επικαλείται δημοσίευμα της «Kommersant», το οποίο αναφέρεται σε επιστολή του Βλ. Γιακούνιν προς τον Βλ. Πούτιν, με ημερομηνία 26 Μαΐου. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, η πρόταση περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση και της πρώην τεχνικής βάσης του ΟΣΕ. Συνολικά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ, η τεχνική βάση στα 10 εκατ. ευρώ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στα 100 εκατ. ευρώ.
Ο επικεφαλής των κρατικών ρωσικών σιδηροδρόμων δήλωσε ότι εφ' όσον δεν υπάρξει κρατική χρηματοδότηση, η εταιρεία πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να συστήσει κοινοπραξία με ξένο εταίρο για την εξαγορά των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
Ο κ. Γιακούνιν, στην επιστολή του, σημειώνει ότι η ιδιωτικοποίηση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να συνδυαστούν λιμενικές και σιδηροδρομικές υποδομές στην Ελλάδα, με έργα υποδομών που έχουν ήδη δρομολογηθεί στη Σερβία. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, το 2012, διακινήθηκαν 4,4 εκατ. τόνοι φορτίου από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος Ρώσος αξιωματούχος εκφράζει ανοιχτά ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ωστόσο, αυτή τη φορά το συνδέει με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την ανάδειξη της σπουδαιότητας των συνδυασμένων μεταφορών. Αλλωστε, τόσο το δίκτυο του ΟΣΕ όσο και τους λιμένες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν επιθεωρήσει στελέχη των ρωσικών σιδηροδρόμων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου