ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Συστήματα σταθεροποίησης στους φωτογραφικούς φακούς

 

Τα περισσότερα συστήματα σταθεροποίησης μοιάζουν με αυτό εδώ το Mega O.I.S. της Panasonic

Του Δημήτρη Ασιθιανάκη*

Ο κάθε κατασκευαστής έχει δώσει το δικό του όνομα στο σύστημα σταθεροποίησης στους φακούς που έχει αναπτύξει. Τα πιο γνωστά συστήματα σταθεροποίησης σας τα αναφέρω εδώ.

Canon – Image Stabilization (IS)

Nikon – Vibration Reduction (VR)

Sigma – Optical Stabilization (OS)

Tamron – Vibration Compensation (VC)

Panasonic – Mega Optical Image Stabilization (Mega O.I.S.)

Pentax – Shake Reduction (SR)

Επιπλέον παραμετροποίηση στο σύστημα VR της Nikon

Τα συστήματα σταθεροποίησης μας προσφέρουν θεωρητικά την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε πιο αργές ταχύτητες από τις ταχύτητες ασφαλείας για λήψεις στο χέρι. 

Ανάλογα με την γενιά των συστημάτων σταθεροποίησης οι εταιρείες μιλάνε για 2-4 στοπ διαφορά σε σχέση με τους φακούς που δεν έχουν σταθεροποίηση. Όντως τα συστήματα σταθεροποίησης στους φακούς έχουν αποδείξει την αξία τους μέσα στα χρόνια ειδικά τώρα την εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας. 

Βέβαια η τάση στους κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών είναι πλέον τα συστήματα σταθεροποίησης να βρίσκονται μέσα στα σώματα των μηχανών και όχι στους φακούς και πιστεύω ότι εκεί θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την εξέλιξη. 

Σε κάθε περίπτωση τα συστήματα σταθεροποίησης στους φακούς υπάρχουν και μας συνοδεύουν στην φωτογραφική μας ζωή και έχουμε την επιλογή να τα χρησιμοποιούμε ή όχι. Σίγουρα πρέπει να τα απενεργοποιούμε όταν χρησιμοποιούμε τριπόδι και όταν ο φωτογραφικός εξοπλισμός μας ταξιδεύει χωρίς να τον χρησιμοποιούμε.

 

*Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου