ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Τα Μυστηριώδη και εντυπωσιακά δρακόσπιτα της Εύβοιας



Κάπου στη νότια Εύβοια, ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα, υπάρχουν κάτι ιδιόμορφα κτίσματα, μυστηριώδη και εντυπωσιακά. Οι ντόπιοι τα αποκαλούν «δρακόσπιτα» και στέκουν εκεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο οι δράκοι, τα μυθικά πλάσματα που τρόμαζαν τους κατοίκους της περιοχής, έμεναν σε μεγαλιθικά κτίσματα τα οποία σήμερα είναι τα δρακόσπιτα. Χρονολογούνται κατ' άλλους από το 12ο αιώνα π.Χ. και κατ' άλλους από τον 6ο αιώνα π.Χ.

Είναι κατασκευασμένα από τεράστιους λίθους, χωρίς θεμέλια και παράθυρα και προκαλούν δέος στον επισκέπτη που τα βλέπει από κοντά. 
Το σημείο που είναι κατασκευασμένα, δεν παραπέμπει σε περιοχή με ανθρώπινες κατοικίες. Φαίνονται να ξεπροβάλλουν σε απόκρημνες πλαγιές βουνών και ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους.

Έτσι όπως είναι κατασκευασμένα, τα δρακόσπιτα μοιάζουν πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον, έχουν οικοδομηθεί από τεράστιες πέτρες των βουνών και έχουν λαξευτεί σε ορθογώνιο σχήμα.


Ουσιαστικά συγκρατούνται μόνο με το βάρος τους και τα κενά συμπληρώνονται με άλλους μικρότερους λίθους. Η σκεπή είναι περίτεχνα κατασκευασμένη από τεράστιους λίθους αφήνοντας τελικά στην μέση μια μακρόστενη οπή, από την οποία μπαίνει φως.

Μέχρι και σήμερα διατηρούνται σε άριστη κατάσταση ενώ μια σε υπόγεια κατασκευή δίπλα σε δρακόσπιτο έχουν βρεθεί οστά ζώων, θραύσματα αγγείων και κατάλοιπα θυσιών.

Ο τρόπος που τοποθετήθηκαν οι γιγαντιαίοι λίθοι δεν είναι γνωστός, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί από ποιους δημιουργήθηκαν τα πέτρινα αυτά κτίρια.

Όσον αφορά τη χρησιμότητά τους θεωρείται ότι δημιουργήθηκαν προς τιμή των θεών, ενώ το γεγονός ότι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα αρχαία λατομεία της περιοχής προσθέτει την εκδοχή ότι κατασκευάστηκαν από τους λατόμους ως ιερά που προς τιμήν του Ηρακλή, που θεωρούνταν ο προστάτης τους.


Ένα από τα πιο γνωστά δρακόσπιτα είναι αυτό της Όχης το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και είναι κατασκευασμένο στη κορυφή του όρους Όχη πάνω από την Κάρυστο, σε υψόμετρο περίπου 1400 μέτρα, ίσως το υψηλότερο σημείο του βουνού.
Όλα πάντως κρύβουν ένα μυστήριο και μαγνητίζουν το βλέμμα.


ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου