ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Συμβουλές για καλύτερη φωτογραφία ηλιοβασιλέματος

 


Ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα. Μια σκηνή που λούζεται σε θεαματικό κοκκινο-πορτοκαλί φως είναι το όνειρο του κάθε φωτογράφου. Αλλά ενώ τα ηλιοβασιλέματα παρουσιάζουν εξαιρετικές ευκαιρίες φωτογράφισης, η καταγραφή της τεράστιας ομορφιάς ενός ηλιοβασιλέματος μπορεί να είναι δύσκολη! 

Είναι δύσκολο να μεταφέρετε τη σύνθετη γκάμα χρωμάτων, φωτός και ομορφιάς ενός ηλιοβασιλέματος σε μια απλή δισδιάστατη εικόνα. Συχνά, αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας και αυτό που παίρνει η κάμερα ως εικόνα, είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα. Μια σκηνή που λούζεται σε θεαματικό κοκκινο-πορτοκαλί φως είναι το όνειρο του κάθε φωτογράφου.  Αλλά ενώ τα ηλιοβασιλέματα παρουσιάζουν εξαιρετικές ευκαιρίες φωτογράφισης, η καταγραφή της τεράστιας ομορφιάς ενός ηλιοβασιλέματος μπορεί να είναι δύσκολη! 

Είναι δύσκολο να μεταφέρετε τη σύνθετη γκάμα χρωμάτων, φωτός και ομορφιάς ενός ηλιοβασιλέματος σε μια απλή δισδιάστατη εικόνα. Συχνά, αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας και αυτό που παίρνει η κάμερα ως εικόνα, είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Sunset-1

Τι είδους εξοπλισμό χρειάζεστε

Και πάλι, αυτό εξαρτάται από το θέμα που παίρνετε κατά τη διάρκεια της χρυσοκόκκινης ώρας του ηλιοβασιλέμματος . 

Για φωτογραφίες λήψης τοπίου γενικά, θα πάτε σε ευρυγώνιο φακό. Ή ένα φακό ζουμ πχ 35 έως 18μ mm, εάν εργάζεστε με ένα σύστημα αισθητήρων APS-C.   Όταν καταγράφετε τοπία ηλιοβασιλέματος, θέλετε το πλαίσιο σας να είναι ευρύ και περιεκτικό. Αυτό δίνει στη σκηνή μια μεγαλύτερη αίσθηση κλίμακας και μεγαλοπρέπεια.

Θα χρειαστείτε επίσης ένα σταθερό τρίποδο, που είναι απαραίτητο όταν φωτογραφίζετε σε βραδύτερες ταχύτητες κλείστρου. 

Το ηλιοβασίλεμα σημαίνει μικρότερη ταχύτητα κλείστρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνήθως έχουν λιγότερο φως και μικρότερα ανοίγματα.  Θα ήταν καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε μια απομακρυσμένη απελευθέρωση κλείστρου. Και ένα κλιμακωτό φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας ND.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει την ισορροπία λευκού σας  για όμορφες φωτογραφίες ηλιοβασιλέματος. Διαφορετικά, η αλλαγή χρώματος θα είναι πολύ ζεστή.

Το τρίγωνο έκθεσης για τη φωτογραφία ηλιοβασιλέματος

Αν θέλετε η εικόνα σας να είναι με υψηλή ποιότητα αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χαμηλότερη δυνατή ρύθμιση ISO . Γνωρίζουμε ότι το ISO 100 θα απαλλάξει κάθε θόρυβο στην εικόνα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Εφόσον η φωτογραφική σας μηχανή βρίσκεται σε τρίποδο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη ρύθμιση. Αυτό είναι το ένα τρίτο του τριγώνου έκθεσης που χρησιμοποιούμε για τη σωστή σύνθεση έκθεσης.
Στη συνέχεια, ας ρυθμίσουμε το διάφραγμα. Κατά γενικό κανόνα, θέλετε η σκηνή σας να είναι εστιασμένη στο προσκήνιο. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να ρυθμίσετε το διάφραγμα σε μια μικρότερη τιμή. Για παράδειγμα γύρω στο f / 11 και μέχρι το f /16.

Το τελευταίο κομμάτι του τριγώνου έκθεσης είναι η ταχύτητα κλείστρου. Η ταχύτητα κλείστρου μπορεί να ρυθμιστεί υψηλότερα για να εξασφαλιστεί μια καθαρή λήψη χωρίς θόλωση. Ή μπορείτε να το ρυθμίσετε χαμηλότερα για να δείξετε κίνηση και να δώσετε αιθέριο αποτέλεσμα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με κύματα που κτυπούν σε ένα βράχο , ή σύννεφα που κινούνται μέσα στον ουρανό.

Sunset-5Μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου μπορεί να δημιουργήσει μια εξομαλυντική επίδραση στη μετακίνηση νερού ή σύννεφων μέσα σε μια φωτογραφία

Sunset-2

 

Συμβουλές

Δημιουργήστε μια φωτογραφία που θα τραβήξει τον θεατή και θα τον κάνει να νιώθει σαν να είναι εκεί.

  • Βρείτε ένα ισχυρό εστιακό σημείο: Ένα ισχυρό εστιακό σημείο αποτελεί σημαντικό μέρος της σύνθεσης. Όταν φωτογραφίζετε ηλιοβασιλέματα, αναζητήστε σημεία ενδιαφέροντος όπως βράχια, δέντρα, βάρκες στο νερό ή ακόμα και σιλουέτες για να δημιουργήσετε ισχυρές και οπτικά ενδιαφέρουσες εικόνες. Ο ήλιος στη δύσης μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως εστιακό σημείο, ειδικά όταν είναι μερικώς σκοτεινό πίσω από ένα αντικείμενο.
  • Συμπεριλάβετε στην εικόνα σας σε πρώτο πλάνο στοιχεία, για να προσθέσετε βάθος σε μια φωτογραφία. Τα στοιχεία βοηθούν να ορίσετε το πλαίσιο, τραβώντας τον θεατή μέσα και βοηθώντας την εικόνα να ζωντανέψει.
  • Εξετάστε το κανόνα των τρίτων όταν φωτογραφίζετε ηλιοβασιλέματα. Αυτός ο κανόνας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη εικόνα.

Sunset-3

  • Ρυθμίστε λειτουργία με  προτεραιότητα διαφράγματος (Av) για πλήρη έλεγχο στο βάθος πεδίου μιας εικόνας. Ή επιλέξτε την προτεραιότητα του κλείστρου (Tv) για απόλυτο έλεγχο της έκθεσης. Και φυσικά, προσπαθήστε να βάλετε το χαμηλότερο δυνατό ISO (συχνά ISO 100) για να αποφύγετε τις κοκκώδεις εικόνες.
  • Πείραμα με έκθεση: Η μετάβαση σε λειτουργία προτεραιότητας κλείστρου (Tv) σάς επιτρέπει να ξεκινήσετε με μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου και να κατεβάσετε πιο αργά, επιτρέποντάς σας να δοκιμάσετε μερικές διαφορετικές εκθέσεις. Τα σύννεφα και το νερό μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έκθεσης, καθώς οι αργές ταχύτητες κλείστρου θα κάνουν τα στοιχεία αυτά μαλακά και ραβδωτά, με μια ποιότητα σαν ζωγραφική. Όταν φωτογραφίζετε με μεγάλες εκθέσεις (χρόνους), βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τρίποδο για να σταθεροποιήσετε τη φωτογραφική μηχανή και να μειώσετε τη θολότητα της εικόνας.
  • Επιλέξτε ένα φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας  ND το οποίο θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε σωστή έκθεση
  • Ρύθμιση της ισορροπίας λευκού: Όταν φωτογραφίζετε ηλιοβασιλέματα, θα αποκόψετε την αυτόματη ισορροπία λευκού. Επιλέξτε τη ρύθμιση «σκιά», που θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε όμορφα ζεστά χρυσαφένια χρώματα από το ηλιοβασίλεμα. Η λήψη σε RAW είναι πάντα μια καλή ιδέα, αφού θα σας επιτρέψει να προσαρμόσετε την ισορροπία λευκού στην επεξεργασία.
  • Χρήση διαφορετικών εστιακών μεγεθών: Για τη λήψη ηλιοβασιλέματος, ένας ευρυγώνιος φακός είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αυτοί οι φακοί δημιουργούν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των στοιχείων του προσκηνίου και του φόντου, αυξάνοντας την αίσθηση του βάθους σε μια φωτογραφία και βοηθώντας τα στοιχεία του προσκηνίου να ξεχωρίζουν. Από την άλλη πλευρά, οι τηλεφακοί προκαλούν τα στοιχεία σε μια εικόνα να εμφανίζονται πιο συμπιεσμένα, μειώνοντας την αίσθηση του βάθους σε μια φωτογραφία. Επιλέξτε έναν τηλεφακό εάν θέλετε να εστιάσετε σε μεμονωμένα στοιχεία ή να κάνετε τον ήλιο να φαίνεται μεγαλύτερος σε μια σκηνή.
     
     
    ΠΗΓΗ. physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου