ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Ναύπλιο - Ίσως η πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου



 Ίσως η πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου και ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για Σαββατοκύριακο  όλες τις εποχές του χρόνου. 

Από την Ακροναυπλία η θέα στην πόλη είναι εξίσου εντυπωσιακή, ενώ αν ακολουθήσετε τον πεζόδρομο της Αρβανιτιάς που περιζώνει το βράχο της Ακροναυπλίας, θα κάνετε μια ειδυλλιακή βόλτα με τη θάλασσα κάτω από τα πόδια σας. 

Σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, διάσπαρτα μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, θα βρείτε όμορφους ξενώνες. 

 Ο πυρήνας της παλιάς πόλης απλώνεται πίσω από τις ακτές Μπουμπουλίνας και Μιαούλη, που είναι γεμάτες cafe-bars και ταβέρνες με υπέροχη θέα απέναντι στο Μπούρτζι, το μικρό ξερονήσι με το ομώνυμο ενετικό φρούριο.



 Ο κεντρικός πεζόδρομος της Βασιλέως Κωνσταντίνου θα γίνει σημείο αναφοράς σε κάθε περιήγησή σας στην παλιά πόλη, καθώς τη διασχίζει σχεδόν ολόκληρη και καταλήγει στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, το σημείο συνάντησης που θυμίζει έντονα ιταλική piazza. 






Εδώ βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικόν που στέγασε το πρώτο κοινοβούλιο του ελεύθερου ελληνικού κράτους και το Παλιό Τζαμί. 
Τα παραδοσιακά ταβερνεία καταλαμβάνουν όλο το μήκος της οδού Σταϊκοπούλου ( παράλληλη στη Β. Κωνσταντίνου ), στο τέρμα της οποίας βρίσκεται το Μουσείο Κομπολογιού. 


Τα σοκάκια γύρω από αυτόν το δρόμο προσφέρονται για να… χαθείς: είναι γεμάτα τουρκικές κρήνες και χαμάμ –ενθύμια της τουρκικής κυριαρχίας– και ιστορικές εκκλησίες. 

Τα δυο καταπράσινα πάρκα, του Κολοκοτρώνη και του ΟΣΕ, που καλωσορίζουν τους επισκέπτες στην είσοδο της πόλης, προσφέρονται για αγχολυτικούς περιπάτους.

 



Μικρές εκπλήξεις  

Η παλιά πόλη κουρνιάζει κάτω από τον βράχο της Ακροναυπλίας και στα μικρά δρομάκια της έχει χωρέσει όλη η ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους. Το ίδιο και στις πλατείες της και στα αγάλματα που φιλοξενούν. 

 
 Tον επισκέπτη καλωσορίζουν τα αγάλματα ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και στην πορεία του νέου τότε ελληνικού κράτους: 

Ιωάννης Καποδίστριας, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο απελευθερωτής του Ναυπλίου από τους Τούρκους Στάικος Σταϊκόπουλος κ.ά.
 









Στο πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο Ναυπλίου· έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, κτισμένη το 1713, δολοφονήθηκε, σαν τέτοιες μέρες το 1831, ο Ιωάννης Καποδίστριας. 




Το επιβλητικό φρούριο του Παλαμηδίου υψώνεται 216 μέτρα πάνω από την πόλη του Ναυπλίου και μπορεί κανείς να το επισκεφθεί ανεβαίνοντας με αυτοκίνητο από την ανατολική πλευρά.
 
Οι πιο τολμηροί και ρομαντικοί φθάνουν στην κορυφή από τα 999 σκαλιά.


 

Οι μπουκαμβίλιες γίνονται φυσικές τέντες σε όλη τη διαδρομή στα στενά και δίνουν χρώμα στα ανακαινισμένα σπίτια του 19ου αιώνα, αλλά και σε όσα επιμένουν ν’ αντέχουν στον χρόνο αναζητώντας τους νέους κατοίκους τους.













ΠΗΓΗ. 1. athinorama

             2. kathimerini
         
            3.   google



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου