ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Αϊβαλιώτικες οικογένειες στην Νάξο




Μιχάλης Κ. Επταήμερος / Κόρωνος


Στο πέρασμα των αιώνων πολλές ήταν οι μεταναστεύσεις από και προς την Νάξο. Μια από αυτές εξελίχθηκε μέσα σε μόνο δύο μέρες με περίπου 2000 Αϊβαλιώτες που έφθασαν στην Νάξο στις 28 & 29 Ιουνίου 1821 . 
Οι Αϊβαλιώτες έφυγαν διωγμένοι από τον τόπο τους σε αντίποινα των Τούρκων για την κήρυξη της επαναστάσεως και τη διαφαινόμενη , για την ώρα , νίκη των Ελλήνων .



Διαβάζουμε σχετικά στο ημερολόγιο του προξένου της Ολλανδίας στη Νάξο και δημοσίευσε στο περιοδικό Ναξιακά ο ιστορικός Μπεν Σλώτ στο τεύχος 16 Αύγουστος Σεπτέμβριος 1987





‘’28 Ιουνίου 1821 : ένα πλοίο Ελληνικό από τα Ψαρά και μικρό πλοίο με σημαία με σταυρό έφθασαν στην Νάξο . Ξεβαρκάρουν Έλληνες με τις οικογένειες που έρχονται από Αϊβαλί . Μεταφέρθηκαν στην Νάξο μετά την μεγάλη καταστροφή που έγινε εκεί . Είναι 800 άτομα .



29 Ιουνίου 1821 : Έρχονται συνεχώς Αϊβαλιώτες στην Νάξο . 
Έως τώρα ήρθαν σχεδόν 2000 . Οι κάτοικοι της Νάξου αποφάσισαν να απαγορέψουνε στο μέλλον κάθε ξεβαρκάρισμα , γιατί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα τροφοδοσίας . ‘’



Δεν ξέρουμε πόσοι τελικώς από αυτές τις οικογένειες Αϊβαλιωτών έμειναν στην Νάξο εκτός από μερικές οικογένειες που υπάρχουν μέχρι και σήμερα και αυτές είναι :

Αγγελή : Κωμιακή , Σαγκρί

Επταήμεροι : Κόρωνο

Ευσταθιάδη : Τρίποδες

Μαλαματένιοι : Κυνίδαρο , Απείρανθο

Παντελιά : Κόρωνο , Κωμιακή

Φωτεινοί : Δαμαριώνα



Σίγουρα έμειναν και άλλες οικογένειες αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία .




ΠΗΓΗ. orinosaxotis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου