ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ......







1821  H Τρίπολη πέφτει στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων.

1863  Η Ιόνιος Βουλή ψηφίζει την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

1900  Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Παρίσι.

1922   Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας κατά των μελών της ΚΕ του ΣΕΚΕ(Κ), του διευθυντή του «Ριζοσπάστη» και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις φυλακές Συγγρού. Η απόπειρα ματαιώνεται και στις 5 Οκτώβρη οι κρατούμενοι απελευθερώνονται.

1928 Στη Ρώμη, ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, υπογράφει σύμφωνο φιλίας και διαιτησίας μεταξύ Ελλάδας και φασιστικής Ιταλίας. Ο Βενιζέλος διαβεβαιώνει τον Μουσολίνι ότι «ζήτημα Δωδεκανήσων δεν υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».

1932  Σχηματίζεται το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπό τον Αμπντούλ Αζίζ μπιν Σαούντ.

1943  Ο Ιταλός δικτάτορας Μπ. Μουσολίνι ανακηρύσσει τη νεοφασιστική «Κοινωνική Δημοκρατία» («Δημοκρατία του Σάλο»)

1944  Ομάδα καταδρομών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ εισβάλλει στο Ραδιοσταθμό Αθηνών και μεταδίδει το παρακάτω μήνυμα: «Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ελληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. 

Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ηρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας. Εμπρός όλοι να λευτερώσουμε τους φυλακισμένους αδελφούς μας. 

Φωτιά και τσεκούρι στους αμετανόητους ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, μπουραντάδες και τους κρυφούς πολιτικούς αρχηγούς τους. Κλείστε τα αυτιά σας στις προδοτικές διαδόσεις. Ολοι επί ποδός πολέμου. Ζήτω το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι».

1950  Το Αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νόμο «για την Εσωτερική Ασφάλεια» (νόμος ΜακΚάραν) με τον οποίο τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ θεωρούνταν «πράκτορες ξένης δυνάμεως» και φυλακίζονταν χωρίς δικαστικές αποφάσεις.

1953  Μεταφέρονται από τον Πειραιά στον Αϊ-Στράτη οι τελευταίες 50 κρατούμενες του στρατοπέδου στο Τρίκερι.

1970  Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ να χορηγήσουν βαρύ οπλισμό στη χούντα, ενώ καλεί το λαό σε επαγρύπνηση στον αγώνα κατά της δικτατορίας.

1973  Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών στο Σαντιάγο της Χιλής ο κομμουνιστής ποιητής και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο «Στάλιν», 1953, Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1971).

2004  Πεθαίνει η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου. Στη διάρκεια της Κατοχής, δημοσιογραφούσε στα παράνομα ΕΑΜικά έντυπα και μετά την απελευθέρωση, στα χρόνια 1946-1947, δημοσιογραφούσε στο «Ριζοσπάστη». Οταν εκδόθηκε η εφημερίδα «Αυγή», συνεργάστηκε με άρθρα και χρονογραφήματα. Επίσης, δημοσίευσε ποικίλα θέματα στο περιοδικό «Επιθεώρηση της Τέχνης».



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου