ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου για να μη σε… ελέγξουν εκείνα;






Τα συναισθήματα δεν πρέπει να σε ελέγχουν αλλά πρέπει εσύ να ελέγχεις εκείνα! 

Πώς να ελέγξεις τα συναισθήματα; 
Αν κι εσύ αναρωτιέσαι, μην αγχώνεσαι γιατί σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε.

Πώς να ελέγξεις τα συναισθήματα ώστε να μην σε παρασύρουν και να μην σε ξεπερνούν;

 O εγκέφαλός μας κάνει προβλέψεις. 
Φιλτράρει μέσα από κάθε είδους δεδομένα και κάνει προβλέψεις και τα συναισθήματά σου είναι το αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλός σου βγάζει νόημα.

Ο εγκέφαλος παίρνει μια εμπειρία, την τοποθετεί σε ράφια, την αρχειοθετεί και μετά έρχεται το συναίσθημα που το μυαλό σου προβλέπει πως θα ταιριάζει σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.  Υπάρχουν, όμως, μερικές δεξιότητες που μπορούν να σε βοηθήσουν να επιβληθείς στα συναισθήματά σου.

Πώς να ελέγξεις τα συναισθήματα;

Ανάπτυξε την περιέργειά σου

Αυτό μπορεί να είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για να καταλάβεις τον εαυτό σου. Το να είσαι πρόθυμος να είσαι περίεργος για τον εαυτό σου, είναι ένα τεράστιο δώρο. 
Παρατηρώντας συναισθήματα και αφήνοντας τον εαυτό σου να αναρωτιέται…. ποιο είναι το καλό στο εσωτερικό μου;

Πρέπει να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου και να εξετάζεις: Τι είναι αυτό που νιώθω; Ενθουσιασμός ή φόβος; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ προσδοκίας και άγχους; Αυτές είναι ουσιαστικές ιδέες γύρω από τις οποίες μπορείς να κινηθείς.

Πώς να ελέγξεις τα συναισθήματα

Κάνε ένα διάλειμμα

Μην “αρπάζεις φωτιά” κατευθείαν. Κάνε ένα διάλειμμα. Πάρε μια απόσταση από τα πράγματα και τις καταστάσεις.
Η αλήθεια είναι πως όταν επιβραδύνεις λιγάκι τις απαντήσεις σου και τις αντιδράσεις σου, δίνεις στον εαυτό σου τον χρόνο να είναι περίεργος ενώ επιλέγεις μια συναισθηματική κατάσταση. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πάρεις τον χρόνο σου, όπως να κάνεις μια βόλτα ή να αποσπάσεις τον εαυτό σου μέχρι να επιστρέψεις σε μια πιο ισορροπημένη κατάσταση.

Δοκίμασε το… freeze frame

Πώς λειτουργεί αυτή η τεχνική;

    Σκέψου μια κατάσταση που σε αγχώνει. Αναγνώρισε το συναίσθημα κι αυτό που προκαλεί στο σώμα σου και πάγωσέ το. Τώρα κάνε ένα διάλειμμα.

    Κάντε μια ειλικρινή προσπάθεια για να μετακινήσεις την προσοχή σου μακριά από το μυαλό που τρέχει ή τα ενοχλητικά συναισθήματα στην περιοχή γύρω από την καρδιά. Εστίασε στην ενέργειά σου.

    Σκέψου ένα αστείο ή θετικό συναίσθημα ή στιγμή που είχες στη ζωή σου και προσπάθησε να το βιώσεις ξανά.

    Τώρα, χρησιμοποιώντας τη διαίσθησή σου, την κοινή λογική και την ειλικρίνεια, ρώτα την καρδιά σου: “Ποια θα ήταν μια πιο αποτελεσματική απάντηση στην αγχωτική κατάσταση, που θα ελαχιστοποιούσε το άγχος μελλοντικά;”
    Άκουσε την καρδιά σου.

Πώς να ελέγξεις τα συναισθήματα

Κατάλαβε πως εσύ ελέγχεις τα συναισθήματά σου

Εσύ είσαι υπεύθυνος για το πώς νιώθεις. Τα συναισθήματά σου έρχονται από τις σκέψεις σου, από τις φυσικές αισθήσεις, τα μοτίβα και τις συνήθειες που ακολουθείς συνήθως.

Επίλεξε να είσαι περίεργος με τον εαυτό σου, να βρίσκεις χρόνο για σένα και να βλέπεις πώς αντιδράς, να αναπνέεις! Στη συνέχεια, παίξε με νέες ιδέες για το πώς θα μπορούσες να ανταποκριθείς και πάρε το τιμόνι και τον έλεγχο των συναισθημάτων σου στα χέρια σου. 
Το ‘χεις!



ΠΗΓΗ. ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου