ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Έξι συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες με ηλιοβασίλεμα

 


Ρομαντικά, συναισθηματικά, φωτογενή τα ηλιοβασιλέματα εμπνέουν σχεδόν αυθόρμητα το φωτογραφικό φακό. Όλοι μας σχεδόν έχουμε προσπαθήσει, όλοι έχουμε ψάξει το θέμα με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία. Όμως το ζητούμενο είναι εξαιρετικές λήψεις που θα κατακτήσετε αξιοποιώντας τις παρακάτω συμβουλές:

 
 

Xρησιμοποιείστε τον καλύτερο δυνατό φακό. Επειδή στο ηλιοβασίλεμα ο ήλιος τοποθετείται κόντρα, απέναντι στο φακό είναι μεγάλος ο κίνδυνος της θάμβωσης δηλ. μείωσης της ευκρίνειας και του κοντράστ. 

Οι πιο ποιοτικοί (και ακριβότεροι) φακοί συνήθως έχουν καλύτερες πολλαπλές επιστρώσεις και συνεπώς τα καταφέρνουν καλύτερα. Επίσης με κόντρα τον ήλιο και μέσα στη σύνθεση είναι δυνατόν να παρατηρήσετε «φαντασματώδη είδωλα» δηλ. όχι μια αλλά περισσότερες εκδοχές της ισχυρής φωτιστικής πηγής δηλ. του ήλιου μέσα στο καρέ. Και αυτό το φαινόμενο είναι μειωμένο σε πιο καλούς φακούς.

 

Χρησιμοποιείστε τον κατάλληλο φακό. Όσο για εστιακή απόσταση ένας ευέλικτος στάνταρ zoom π.χ.24-100mm θα μας επιτρέπει να προσαρμοστούμε με κάθε καδράρισμα, από ευρυγώνιο πλάνο ως πιο σφικτά κροπαρισμένο καρέ. 

Εννοείται ότι οι γρήγοροι φακοί με διάφραγμα π.χ. f/2,8 θα μας δώσουν πιο φωτεινή εικόνα στο σκόπευτρο. Αλλά και οι prime φακοί με σταθεροί εστιακή απόσταση δεν είναι κακή ιδέα. Π.χ. ένας 24mm ή 28mm ευρυγώνιος ταιριάζει πολύ στην αίσθηση πεδίου ενός ηλιοβασιλέματος.

 

Στήστε τη μηχανή σε τρίποδο. Η ακινητοποίηση εκτός από την καλύτερη ευκρίνεια (αφού η μηχανή δεν υπόκειται σε κουνήματα και κραδασμούς λόγω κρατήματος στο χέρι) θα σας βοηθήσει να μελετήσετε με προσοχή τη σύνθεση στην οθόνη και να αποφύγετε τις προχειρότητες.

 

Ρυθμίστε τη μηχανή σε προτεραιότητα διαφράγματος και σε μια τιμή από f/5,6 ως f/11. Στα μεσαία διαφράγματα ο φακός γράφει καλύτερα και έχει τις βέλτιστες επιδόσεις. Επίσης βινιετάρει λιγότερο, ένα πρόβλημα που εμφανίζουν συνήθως οι ευρυγώνιοι.

 

 Βρείτε την τοποθεσία. Αν πάτε σαν τουρίστες προσανατολιστείτε, προσδιορίστε τη θέση της δύσης και πηγαίνετε σε σημείο με ελεύθερη από παρέμβαση βουνοκορφών, ορατότητα προς τη δύση. Τα πιο πετυχημένα ηλιοβασιλέματα βγαίνουν προς τη μεριά της θάλασσας ή μιας λιμνοθάλασσας. 

 

Οι πιο δραματικές και εντυπωσιακές σκηνές με ηλιοβασίλεμα βγαίνουν αν ο ουρανός περιέχει σύννεφα τα οποία «βάφονται» με φανταστικά χρώματα από το μπλε ως το πορτοκαλοκόκκινο και εξιτάρουν χρωματικά τη σκηνή. Ιδιαίτερα αποδοτικές είναι οι παραλλαγές με σύννεφα από τη γραμμή του ορίζοντα λίγο πριν ο ήλιος βουτήξει στο πέλαγος.




ΠΗΓΗ. photo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου