ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.........








1787  Το αμερικανικό Σύνταγμα ψηφίζεται από το Κογκρέσο και στέλνεται για έγκριση στα νομοθετικά σώματα των Πολιτειών.

1821  Το Μεξικό υπογράφει την τελική πράξη για την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1916  Εθνικός διχασμός προ των πυλών. Η Ελλάδα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, η μία στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η άλλη στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Αιτία, η διχογνωμία Βενιζέλου και Κωνσταντίνου για το αν η χώρα πρέπει να συνταχθεί ή όχι με τις δυνάμεις της Αντάντ κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

1922  Υπογραφή της Συνθήκης των Μουδανιών. Υπογράφεται, με επαχθείς όρους, ανακωχή με τους Τούρκους στα Μουδανιά, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
1939  Αρχίζει να λειτουργεί η ελληνική υπηρεσία στο ραδιόφωνο του BBC.

1946  Αποθεωτική υποδοχή στον Βασιλέα Γεώργιο Β΄στην Αθήνα, που επανέρχεται στο θρόνο του, μετά το Δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1946, όπου επικράτησαν οι οπαδοί της Βασιλείας (69% υπέρ της επανόδου του Γεωργίου Β'). 
Ο Βασιλιάς και το πριγκιπικό ζεύγος αποβιβάζονται στο λιμάνι του Φαλήρου, όπου τους υποδέχεται επισήμως η κυβέρνηση. Έπειτα μεταβαίνουν με αυτοκινητοπομπή για δοξολογία στη Μητρόπολη και κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη. Από τον εξώστη των Παλαιών Ανακτόρων ο Βασιλιάς χαιρετίζει το πλήθος και παρακολουθεί παρέλαση.

1973  Την παραίτησή του από τη χουντική κυβέρνηση Μαρκεζίνη υποβάλλει ο Νικόλαος Μακαρέζος, εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Ακολουθούν και άλλοι στρατιωτικοί υπουργοί.

1974  Καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.

1989  Η Βουλή αποφασίζει να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο, ως υπεύθυνους για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τους Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιο Κουτσόγιωργα, Δημήτρη Τσοβόλα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Γιώργο Πέτσο.

1994  Το χειρότερο ναυάγιο στην Ευρώπη σημειώνεται στη Βαλτική Θάλασσα, όταν το πλοίο «Εστόνια» που εκτελεί τακτικό δρομολόγιο από το Ταλίν της Εσθονίας προς τη Στοκχόλμη βυθίζεται ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Φινλανδίας, συμπαρασύροντας στο θάνατο 852 άτομα.

 2003  Στο φυσικό τους χώρο τα ευρήματα της Βεργίνας, που ήρθαν στο φως το 1977 από τον Μανόλη Ανδρόνικο. Εγκαινιάζεται από τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, η έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βεργίνας, τα οποία μέχρι πρότινος φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. 

Εγκαινιάζεται επίσης το πρώτο πωλητήριο αντιγράφων των αρχαίων ευρημάτων (για το κοινό).



ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου