ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΜΑΝΤΙ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟ

               
                        Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
                     ΜΑΝΤΙ ( ανατολίτικης κουζίνα)






ΥΛΙΚΑ


Για τη ζύμη
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • λίγο αλάτι
  • 1 1/2 φλυτζάνι νερό (ή όσο πάρει η ζύμη)

Για τη γέμιση

  • 300 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα κύμινο σκόνη
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κονσέρβα (ή χάρτινο κουτί) ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι-πιπέρι (όσο θέλετε εσείς)

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάτε με τη ζύμη: Αναμιγνύετε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αυγό και το αλάτι. Ρίχνετε σταδιακά το νερό και πλάθετε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνετε στην άκρη σκεπασμένη με πετσέτα για 30 λεπτά.
  2. Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το μπαχάρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κύμινο, αλάτι - πιπέρι και ζυμώνετε τα υλικά πολύ καλά.
  3. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια, περίπου στο μέγεθος της παλάμης σας.
  4. Βάζετε λίγη γέμιση κιμά στο κέντρο του κάθε κομματιού ζύμης και κλείνετε με 2 τρόπους: είτε πιάνοντας τις αντικριστές άκρες και πατώντας τες έτσι ώστε να φαίνεται ο κιμάς, (σα βαρκούλες), είτε φέρνοντας τις άκρες του κομματιού ζύμης από πάνω, κλείνοντας τελείως τη γέμιση (αν κλικάρετε πάνω στη φωτογραφία της συνταγής, θα δείτε ακριβώς τι εννοώ).
  5. Βάζετε τα μαντί σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  6. Μόλις γίνει αυτό, βγάζετε το ταψί απ' το φούρνο, ραντίζετε τα μαντί με τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο ψήνοντας τόσο ώστε να απορροφηθούν τα υγρά απ' τα ντοματάκια.
  7. Σε ένα μπολ, ρίχνετε το γιαούρτι με το σκόρδο, 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη και ανακατεύετε τα υλικά πάρα πολύ καλά.
  8. Τη στιγμή του σερβιρίσματος, ρίχνετε κουταλιές γιαουρτιού πάνω απ' τα μαντί.


 

Λίγα μυστικά ακόμα:

Επίσης, μπορείτε να μεγαλώσετε το μέγεθος των μαντί, ανάλογα με τα γούστα σας.         

Βολικό μέγεθος είναι το μέγεθος της παλάμης επειδή βγαίνουν πιο πολλά αλλά, αν εσείς τα θέλετε αλλιώς, κάντε το άφοβα. Και εννοείται βέβαια πως αν θέλετε να κάνετε περισσότερα, απλά διπλασιάζετε ή τριπλασιάζετε τα υλικά! Αν θέλετε, δοκιμάστε το! 
                                                                                                         

                                                                                                          ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



ΠΗΓΗ. sintagespareas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου