ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ........







 1493  Ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά για την τρίτη του αποστολή.

1818  Πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση αίματος ανθρώπου στο Guy's Hospital. Μέχρι τότε γίνονταν μόνο μεταγγίσεις αίματος ζώων.

1919  Οι αγρότες της Θεσσαλίας πραγματοποιούν στη Λάρισα ευρύτατη Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη, με αφορμή την αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα Νομοθετικά Διατάγματα για την απαλλοτρίωση των μεγάλων τσιφλικιών.

1926  Υπογράφεται από 20 κράτη η Διεθνής Σύμβαση κατά της Δουλείας.

1932  Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1932. Κανένα κόμμα δεν παίρνει αυτοδυναμία στις εκλογές για την ανάδειξη των 250 μελών της ελληνικής Βουλής και την ανανέωση του ενός τρίτου των μελών της Γερουσίας, με βάση το αναλογικό σύστημα.

1944  Τμήμα 25 Ιερολοχιτών, υπό τον Ταγματάρχη Παύλο Δημόπουλο, ενεργεί επιδρομή κατά της νήσου Μυκόνου, όπου ανατινάσσει αποθήκες πυρομαχικών και σκοτώνει 6 Γερμανούς. Την επομένη οι Γερμανοί εγκαταλείπουν τη νήσο.

1960  Καθελκύεται στις ΗΠΑ το αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ», που είναι το πρώτο που κινείται με ατομική ενέργεια.

1961  Στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αρχίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα ψήφου των μαύρων στο Νότο.
1962  Ο Φιντέλ Κάστρο δίνει άδεια στους Σοβιετικούς να φτιάξουν ναυτική βάση στην Κούβα για τον αλιευτικό στόλο τους στον Ατλαντικό.

1968  Γίνεται η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ως τηλεόρασης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ).

1971  Ο Τίτο και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ υπογράφουν διακήρυξη με την οποία εγγυώνται την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας.

1972  Στη Νορβηγία, οι ψηφοφόροι τάσσονται κατά της ένταξης στην ΕΟΚ με 53,5%.

1974  Κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο του Ριζοσπάστη.

1992  Μόσχα και Ουάσινγκτον εξαλείφουν ένα από τα τελευταία κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου, επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση των δημοσιογράφων και των επιχειρηματιών που εργάζονται στην ΕΣΣΔ ή στις ΗΠΑ.

1994  Πρωτόκολλο υπογράφεται μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με στόχο την οικονομική τους ενοποίηση.

1995  Στην Κύπρο, για πρώτη φορά μετά το 1974, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην ετήσια άσκηση της Εθνοφρουράς, στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

1996  Ορκίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

1997  Η Ελληνίδα ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου, έρχεται από την Αυστραλία στην Ελλάδα και μιλάει για το εμβόλιο που επινόησε κατά του καρκίνου του μαστού.

2005  Η Εθνική ομάδα της Ελλάδος στο μπάσκετ κατακτά το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για δεύτερη φορά στην Ιστορία της κερδίζοντας στον τελικό στο Βελιγράδι την Γερμανία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι ο μόνος που έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης ως παίκτης (το 1987) και ως προπονητής (2005). 



ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου