ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Μάντζα (παραδοσιακή συνταγή της Νάουσας)


             Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
                              Μάντζα 
(παραδοσιακή συνταγή της  Νάουσας)



ΥΛΙΚΑ
  • 2 μελιτζάνες μετρίου μεγέθους
  • 4 πράσινες πιπεριές
  • 4 κόκκινες πιπεριές
  • 4 κολοκυθάκια
  • 6 ντομάτες
  • 1κ.γ. ζάχαρη
  • 1κ.γ ξύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κ.γ. ξερή
  • 150 γρ τυρί μπάτζο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε σχολαστικά όλα τα φρέσκα υλικά
Τεμαχίζουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες και τις τοποθετούμε σε αλατόνερο ώστε να ξεπικρίσουν. 
Ξεσποριάζουμε τις πιπεριές, και τις τεμαχίζουμε σε φαρδιές λωρίδες. 
Εάν είναι πολύ μακριές τις κόβουμε και στη μέση. 

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα κολοκυθάκια και τα τεμαχίζουμε σε λωρίδες, ακολουθώντας την ιδία τεχνική με τις πιπεριές.
Τρίβουμε σε ρεντέ (τρίφτη) τη ντομάτα και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη.


Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι παρθένο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε διαδοχικά, πρώτα τα κολοκυθάκια, μετά τις πιπεριές και τέλος τις μελιτζάνες. 

Τα διατηρούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει η περίσσια του λαδιού.
Σε ένα άλλο σκεύος ρίχνουμε ελάχιστο λάδι -2 κουταλιές της σούπας- και μαραίνουμε το κρεμμύδι. 


Μόλις ξανθύνει ρίχνουμε το ξύδι και τη τριμμένη ντομάτα. 
Αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο.
Αμέσως μετά βάζουμε μέσα στη σάλτσα τα τηγανισμένα λαχανικά και αφήνουμε για 2 λεπτά να ενσωματωθούν σε αυτήν. 


Τεμαχίζουμε το μπάτζο σε κυβάκια και τον βάζουμε και αυτόν στο φαγητό. 
Ανακατεύουμε ελαφρά για να μην διαλύσουμε τα λαχανικά μας. 
Κλείνουμε το σκεύος με καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτά στο ελάχιστο σιγομαγειρεύοντάς το για ακόμη 5 λεπτά. 

Τέλος αλατοπιπερώνουμε κατά το δοκούν και αρωματίζουμε με τη ρίγανη. 




                                                                                                                    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 




ΠΗΓΗ. arive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου