ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Το μαγευτικό φαράγγι Verdon - To Γκραν Κάνυον της Ευρώπης



  

Το φαράγγι Verdon (Gorges du Verdon στα γαλλικά) βρίσκεται στη νοτιοανατολική Γαλλιά ανάμεσα στις περιοχές Alpes-de-Haute-Provence και Var. 

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Ευρώπης. 
Έχει μήκος 25 χλμ και βάθος μέχρι και 700 μέτρα. 
Το πλάτος του ποικίλει από 6 μέχρι και 100 μέτρα στο κάτω μέρος και από 200 μέχρι και 1500 μέτρα στην κορυφή. 

Το φαράγγι σχηματίζεται από τον ποταμό Verdon, που πήρε το όνομα του από το τιρκουάζ-πράσινο χρώμα που έχει στις πηγές του. Το ποτάμι εκβάλει στην τεχνητή λίμνη του Sainte-Croix-du-Verdon.

Υπάρχουν πάνω από 1.500 μονοπάτια για περίπατο. Πεζοπορία, κανόε καγιάκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ράφτινγκ και ορειβασία είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί κανείς να κάνει εκεί.

Το φαράγγι παρέμεινε ανεξερεύνητο μέχρι και τον 20ο αιώνα. Μόνο μερικοί ντόπιοι ξυλοκόποι το κατέβαιναν τον 19ο αιώνα με σχοινιά, που έψαχνα για κούτσουρα για την κατασκευή boules. 

Ο Armand Janet επιχείρησε μια εξερεύνηση το 1896, αλλά την εγκατέλειψε. Το Αύγουστο του 1905,  ο σπηλαιολόγος Edouard Alfred Martel έκανε την πρώτη ολοκληρωμένη εξερεύνηση του φαραγγιού μέσα σε 3 ημέρες. Ένα μέρος του μονοπατιού που ακολούθησε ο Martel είναι ακόμα σε χρήση ανάμεσα στο Point Sublime και το La Maline.








ΠΗΓΗ. 1. 3otiko.blogspot.gr
              2. newsonly.gr  
              3. google.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου