ΔΕΥΤΕΡΑ 10-6-2013
Μία... τελευταία ευκαιρία έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 48 ή ακόμη και σε 100 μηνιαίες δόσεις, καταβάλλοντας τουλάχιστον 15 ευρώ κάθε μήνα μέσω τραπεζικών λογαριασμών με πάγια εντολή. Για να μπουν όμως στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλουν μία αναλυτική ηλεκτρονική δήλωση περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης, όπως απαιτεί το υπουργείο Οικονομικών.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου καθαρού εισοδήματος
Στη δήλωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία τους όπως εισοδήματα, ακίνητα, οχήματα, τραπεζικούς λογαριασμούς, επενδύσεις, οφειλές σε ιδιώτες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, ενώ θα πρέπει να δηλωθούν ακόμη και το τρέχον και το μελλοντικό εισόδημα.
Στόχος είναι να αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία του οφειλέτη αλλά και η δυνατότητά του να εξοφλεί τις δόσεις της ρύθμισης.
Επίσης για να υπαχθούν οι οφειλέτες στη ρύθμιση θα πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας και να έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα όλες τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2013.
Πιο αναλυτικά, οι όροι για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών (έως 31.12.2012) είναι οι ακόλουθοι:
Για να ρυθμιστούν σε περισσότερες από 48 δόσεις ποσά βασικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας
Εξόφληση οφειλών έως και 48 μηνιαίες δόσεις με μείωση προσαυξήσεων έως 50% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής.
Στα 15 ευρώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης.
Κατ' εξαίρεση, οι οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες μπορούν να ζητήσουν την εξόφληση των οφειλών τους σε περισσότερες από 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως καμία απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Οι δόσεις μπορεί να φθάσουν έως τις 100.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου καθαρού εισοδήματος. Ξεκινά από 5% για μηνιαίο εισόδημα έως 500 ευρώ και φθάνει το 30% για μηνιαίο εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ.
Για να ρυθμιστούν σε περισσότερες από 48 δόσεις ποσά βασικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας (της ΔΟΥ ή του τελωνείου).
Κάθε οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει την οφειλή του έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί σε ρύθμιση με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
Οι μηνιαίες δόσεις πρέπει να εξοφλούνται στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Ηλεκτρονική αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 48 δόσεων μέχρι τέλος Ιουλίου (καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι 31.7.2013) και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Πληρωμή της πρώτης δόσης εντός 3 ημερών από την υποβολή της αίτησης.
Από 1.1.2013 κάθε βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 8,5%, το οποίο παραμένει σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
Για οφειλές άνω των 75.000 ευρώ απαιτείται βεβαίωση από ορκωτό ελεγκτή ή λογιστή ή δικηγόρο για την ορθότητα των οικονομικών στοιχείων και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.
Για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ απαιτείται (σωρευτικά ή διαζευκτικά):
προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τράπεζας,
εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου,
εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΡΟΙ
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτούνται:
Αναλυτική δήλωση περιουσιακής κατάστασης (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, επενδύσεις συμμετοχές, τραπεζικοί λογαριασμοί και κάθε είδους απαιτήσεις και υποχρεώσεις του οφειλέτη).
Να προκύπτει αδυναμία πληρωμής του συνόλου της οφειλής αλλά ταυτόχρονα δυνατότητα τήρησης του διακανονισμού.
Να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος και οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας 5ετίας και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μετά την τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.
Ο οφειλέτης να είναι ενήμερος για οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.
ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Κατασχέσεις και ποινικές διώξεις σε όσους δεν καταβάλλουν τις δόσεις
Αντιμέτωποι με κατασχέσεις και ποινικές διώξεις θα βρεθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι ναι μεν θα κάνουν χρήση της ρύθμισης οφειλών, αλλά στη συνέχεια θα σταματήσουν να καταβάλλουν τις δόσεις αποπληρωμής των χρεών τους.
Κι αυτό καθώς όπως ορίζεται στον νόμο αλλά και στη σχετική εγκύκλιο, απώλεια της ρύθμισης συνεπάγεται πως το ποσό γίνεται άμεσα απαιτητό και κινούνται όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης από τις ελεγκτικές αρχές.
Πιο αναλυτικά, η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης:
Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς. Δηλαδή τίθεται εκτός ρύθμισης αν δεν πληρώσει δύο δόσεις στη σειρά.
Δεν καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
Δεν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και του παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.
Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά.
Εχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.
Δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία - πληροφορίες.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.
Τέλος, σε περίπτωση που ο έφορος διαπιστώσει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ότι δεν πληρούνται οι αρχικοί όροι υπαγωγής σε αυτή, μπορεί να λάβει απόφαση για τον άμεσο τερματισμό της. Ετσι ο οφειλέτης χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης και καταπίπτουν οι προσφερθείσες εγγυήσεις.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Ποιες οφειλές εξαιρούνται, ποιες μπορούν να υπαχθούν
Ολες οι βεβαιωμένες έως τα τέλη Δεκεμβρίου οφειλές προς το Δημόσιο ακόμη και όσες είναι υπό διοικητική ή δικαστική αναστολή μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση χρεών του υπουργείου Οικονομικών.
Στον αντίποδα, εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση φορολογούμενοι των οποίων οι οφειλές έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία απωλέσθη με υπαιτιότητα του φορολογουμένου μετά την 26η Απριλίου 2013, αλλά και οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ' αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.
Πιο αναλυτικά, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:
α) Υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως και την 31.12.2012 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών.
β) Δύνανται να υπαχθούν έπειτα από επιλογή του οφειλέτη:
Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή.
Βεβαιωμένες έως και την 31.12.2012 οφειλές με ημερομηνία καταβολής από 1.1.2013 και μετά, όπως ο φόρος εισοδήματος του έτους 2012, ο ΦΑΠ του 2010 και το ΕΕΤΗΔΕ του 2012.
Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον υφίστανται και άλλες ληξιπρόθεσμες έως και 31.12.2012 μη ρυθμισμένες οφειλές, οι οποίες υπάγονται υποχρεωτικά. Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών.
Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 31.12.2012 οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται, εφόσον επιλεγεί πρόγραμμα ρύθμισης με μικρότερο ή ίσο αριθμό δόσεων με τον μεγαλύτερο αριθμό των εναπομενουσών δόσεων των υπαγόμενων ρυθμίσεων και με την προϋπόθεση ότι ο ανώτατος αριθμός δόσεων δεν υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) και δεν εκτείνεται πέραν της 30ής Ιουνίου 2017.
ΣΕ ΙΣΧΥ Η «ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ»
Μέχρι και σε 24 δόσεις η εξόφληση οφειλών του 2013
Τα «φρέσκα» χρέη προς Εφορίες και τελωνεία, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν εντός του 2013, μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε ισχύ την «πάγια ρύθμιση» η οποία αφορά οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέσα στο τρέχον έτους. Τα συγκεκριμένα χρέη ρυθμίζονται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Ομως σε περιπτώσεις οφειλών που προκύπτουν από έκτακτη αιτία και δεν προέρχονται από δηλώσεις που υποβάλλονται περιοδικά, από τέλη κυκλοφορίας, δάνεια και συμβάσεις μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και η καταβολή των δόσεων γίνεται μέσω τραπεζών με πάγια εντολή πληρωμής χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη χρηματική επιβάρυνση για την εντολή αυτή. Η ρύθμιση χορηγείται «άπαξ» όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη σχετική εγκύκλιο και η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση.
Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο στην «πάγια» ρύθμιση μπορούν να μπουν:
Υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την ημερομηνία της αίτησης οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών.
Επίσης μπορούν να μπουν στη ρύθμιση μετά από επιλογή του οφειλέτη:
Οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή,
Μη ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών, των οποίων τουλάχιστον μία δόση έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ρύθμισης.
Ποιοι δεν υπάγονται
Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ' αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Αυτό θα δηλώνεται υπεύθυνα από τον οφειλέτη και θα ελέγχεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή το τελωνείο σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ή δειγματοληπτικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως για την υπαγωγή στην «πάγια» ρύθμιση θα πρέπει να αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.
Υπό το πρίσμα αυτό οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής. Οφειλές βεβαιωμένες έως και τις 31.12.2012 δύναται να ρυθμιστούν, παράλληλα, και με τη ρύθμιση που προβλέπει χρονικό ορίζοντα εξόφλησης τις 48 δόσεις.
Κώστας Τσαχάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου