ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΟΧΙ στο Μνημόνιο για να αποτρέψουμε μία νέα Εθνική Τραγωδία

  Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας έχει ήδη θέσει το μνημονιακό εκβιασμό: Πρέπει να επιτύχει η επαναγορά ομολόγων. Είναι «πατριωτικό» καθήκον.
Έχουμε λοιπόν δύο πατριωτικά καθήκοντα!

Το πρώτο που τίθεται ως χρέος των Ελλήνων και απαιτεί αγώνα για να απαλλαχθεί η χώρα από το επαίσχυντο μνημόνιο προκειμένου να διαφυλαχθεί η Εθνική Ανεξαρτησία κι η Εδαφική Ακεραιότητα
Το δεύτερο που θέτουν οι μνημονιακοί του εγχώριο πολιτικοοικονομικού πλαισίου: για να σωθεί το μνημονιακό πρόγραμμα πρέπει οπωσδήποτε να επιτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Τι είναι όμως αυτό το πρόγραμμα που εμφανίζουν ως «πατριωτικό» καθήκον;
Όταν υλοποιήθηκε το περιβόητο πρόγραμμα PSI, είχε διαμορφωθεί η εξής πραγματικότητα σε σχέση με το Ελληνικό Χρέος: παλαιά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 200 δις ευρώ είχαν αντικατασταθεί με νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 63 δις ευρώ. Ταυτόχρονα οι μέτοχοι που είχαν στα χέρια τους τα παλαιά ομόλογα ονομαστικής αξίας 200 δις ευρώ, είχαν πάρει εκτός από τα 63 δις ευρώ νέα ομόλογα PSI και περίπου 30 δις ευρώ μετρητά.
Φαινομενικά το Ελληνικό Χρέος είχε μειωθεί σε ονομαστικές τιμές περίπου κατά 100 δις ευρώ, αλλά τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Το κεφάλαιο αυτών των ομολόγων ήταν εγγυημένο και θα πληρώνονταν από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς EFSF και ESM με τους...
ανάλογους φυσικά τόκους (ήτοι υπήρχε και έτερο κόστος που για επικοινωνιακούς λόγους δεν αναφέρονταν), ενώ οι τόκοι θα πληρώνονταν από το Ελληνικό Κράτος. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε πόσο σκληρά πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι Έλληνες αυτούς τους τόκους. Το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο και ο προϋπολογισμός 2013 ήταν το αντίτιμο.
Αποσιωπήθηκε τότε το κεντρικό ζήτημα της συμμετοχής στο PSI των ομολόγων που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ ώστε να φθάσει το πρόγραμμα PSI στο επιθυμητό ύψος των 200 δις ευρώ και δεν έγινε γνωστό στον Ελληνικό λαό. Αντίθετα επιβλήθηκε σε Ελληνικά ΝΠΔΔ η εξαναγκαστική συμμετοχή στο PSI. Δηλαδή οι Έλληνες πήραν χρήματα από την μία τσέπη τους και τα μετέφεραν στην άλλη. Δηλαδή κούρεψαν τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους αυξάνοντας το έλλειμμα τους, επειδή μειώθηκε η «άσπρη τρύπα» των ΝΠΔΔ και συνεπαγωγικά και το χρέος τους, ενώ ταυτόχρονα κανείς δεν ξέρει αν πληρώνουν και τόκους στους ξένους δανειστές.
Πάμε τώρα στο νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.  Έχουμε και λέμε… υπάρχουν περίπου ονομαστικής συνολικής αξίας 63 δις ευρώ ομόλογα. Από αυτά τα ομόλογα θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ και με κόστος περίπου 10 δις ευρώ να επανά-αγορασθούν σε πραγματικές τιμές αγοράς ομόλογα PSI, συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 40 δις ευρώ.
Απολύτως λογική σχέση σύμφωνα με τις τιμές κλεισίματος της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων της 23ης Νοεμβρίου. Έτσι το χρέος μειώνεται κατά περίπου 30 δις ευρώ. Και πάλι φαινομενική μείωση αφού δεν υπολογίζονται οι τόκοι των 10 δις ευρώ που θα διατεθούν μετρητά για να πληρωθούν μερικοί από τους δανειστές. Αλλά ποιος κοιτάει τα ψιλά γράμματα. Τα 30 δις ευρώ είναι όπως να το κάνουμε 30 δις ευρώ.
Ποίος θα πάρει μέρος σε αυτό το πρόγραμμα; Ποιος δηλαδή θα δεχθεί να χάσει περίπου 30 δις ευρώ σε λογιστικές αξίες. Οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές (Τράπεζες και Ασφαλιστικά Ταμεία) που κατέχουν τα περίπου 23 δις ευρώ ομόλογα PSI ή οι ξένοι που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους τα υπόλοιπα 40 δις ευρώ.
Το μεγαλείο του μνημονιακού σχεδιασμού! Πατριωτικό καθήκον να επιτύχει η αγορά ομολόγων!
Όμως αν αποτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, τότε το ΔΝΤ μάλλον την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου