ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Εικοσιτετράωρη απεργία για 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012κήρυξαν οι συνδικαλιστές των εμποροϋπαλλήλων

«Ποτέ την Κυριακή» 

 Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012
Kλιμακώνουν την αντίδρασή τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές οι συνδικαλιστές των εμποροϋπαλλήλων, με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Σύνταγμα την τελευταία Κυριακή του χρόνου - μία ημέρα που οι εμπορικές επιχειρήσεις προσδοκούν μεγάλη κίνηση και που παραδοσιακά καταγράφουν μεγάλους τζίρους.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μάλιστα, εκτός από την 24ωρη πανελλαδική απεργία στα εμπορικά καταστήματα που προκήρυξε, δίνει και το τελειωτικό χτύπημα στην - πολύπαθη τα τελευταία χρόνια - «καρδιά» της εμπορικής ζωής της Αθήνας, δηλαδή στο Σύνταγμα και στην Ερμού, προαναγγέλλοντας συγκέντρωση και πορεία.
Στη σχετική ανακοίνωση η ΟΙΥΕ υποστηρίζει ότι η νομοθέτηση λειτουργίας τις Κυριακές για μικρά καταστήματα «υλοποιεί το πάγιο αίτημα μιας χούφτας μεγάλων πολυεθνικών εμπορικών ομίλων για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, γνωρίζοντας συνειδητά ότι με τον τρόπο αυτόν θα καταστρέψουν ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους και τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, στις οποίες αυτή τη στιγμή απασχολείται το 80% των μισθωτών». Η ομοσπονδία επισημαίνει ότι θα επιδιώξει συνάντηση με όλα τα πολιτικά κόμματα διεκδικώντας να μη στηρίξουν το κυβερνητικό σχέδιο, ζητώντας τους να πάρουν σαφή θέση κατά της ελεύθερης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επίσης θα υπάρξουν συναντήσεις με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα κοινών παρεμβάσεων και θα διερευνηθεί η δυνατότητα συντονισμού και στήριξης της απεργίας στην Αθήνα με τα σωματεία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.
Παράλληλα, η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, με ανακοίνωσή της, ζητεί από τους καταναλωτές της Αθήνας να μην πραγματοποιήσουν αγορές την ημέρα της απεργίας για να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει καταθέσει πρόταση για διαβούλευση, σύμφωνα με την οποία όλα τα καταστήματα με έκταση έως 250 τ.μ. θα μπορούν να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Αντίθετοι με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δήλωσαν και εκπρόσωποι της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, που υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα εξυπηρετήσει μόνο τα πολυκαταστήματα.Οι συνδικαλιστές κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία της Κυριακής και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, μπροστά από το κατάστημα Φωκά, στην Τσιμισκή,  ως κίνηση συμπαράστασης στους απλήρωτους εργαζόμενους. «Το ήδη απελευθερωμένο ωράριο όχι μόνο δεν έφερε θέσεις εργασίας, αλλά έκλεισε πολλά καταστήματα με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας», ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Σοφία Καλαντίδου.  

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου