ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Νέο μέτωπο με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ανοίγει το υπ. Υγείας



    Αλλαγές στους όρους της σύμβασης των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν θα κληθούν με την υπογραφή των νέων συμβάσεων να δέχονται τους ασφαλισμένους, εκτός από τα ιδιωτικά τους ιατρεία, και στις δομές του οργανισμού (πρώην ΙΚΑ και νυν πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ). 
    Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι να βρεθεί χώρος στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και δύο φορές την εβδομάδα οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί να δέχονται και εκεί τους ασθενείς. Ο αναπλ. υπουργός Υγείας μάλιστα Μάριος Σαλμάς αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διακόψει τη συνεργασία με όσους ιδιώτες γιατρούς δεν δεχτούν τους νέους όρους της σύμβασης, θεωρώντας «προβληματικό οι γιατροί των πολυιατρείων που δέχονται 500 ασθενείς κάθε μήνα να έχουν μισθό 1.000 ευρώ και οι ιδιώτες να λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ 2.000 ευρώ κάθε μήνα για 200 επισκέψεις». 
    Οι πραγματικοί λόγοι όμως που ωθούν το υπουργείο Υγείας στην αλλαγή των συμβάσεων είναι δύο: πρώτον στα άμεσα σχέδια είναι η μετατροπή των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, τα οποία θα ενταχθούν και στο σύστημα εφημερίας, οπότε η ενίσχυσή τους με ιατρικό προσωπικό είναι αναγκαία. Δεύτερον, επειδή οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού έχουν παγώσει τα δύο τελευταία χρόνια, η πιο «ανέξοδη» λύση φαίνεται να είναι η αξιοποίηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
   Η οικονομία όμως φαίνεται ότι δεν σταματά εδώ. Όπως μεταφέρουν πηγές από τον ιατρικό χώρο που πραγματοποιούν συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επίκειται μείωση κατά 10% του αριθμού των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για μείωση της αμοιβής των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών και των εργαστηριακών γιατρών.
   Έντονες είναι, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, οι πρώτες αντιδράσεις των γιατρών. Όπως δηλώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου, το υπουργείο Υγείας εκφράζει σκέψεις  που δεν μπορούν να υλοποιηθούν και πως εάν επιμείνει σε «τακτικές αιφνιδιασμού» τότε σύντομα θα σταματήσουν να υφίστανται οι 4.000 γιατροί που δέχονται σήμερα ασφαλισμένους του οργανισμού, με συνέπεια την παντελή έλλειψη υπηρεσιών υγείας.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή: http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου