ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ανησυχία προκαλεί η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξαιτίας της θεαματικής αύξησης της λειτουργίας τζακιών.




Δεκέμβριος 18 2012

Έρευνα για το νέφος που καλύπτει την ατμόσφαιρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην θεαματική αύξηση λειτουργίας σε τζάκια και ξυλόσομπες την αποδίδουν οι επιστήμονες
Από τις απογευματινές ώρες, περιοχές ολόκληρες καλύπτονται με κάπνα από σωματίδια διαφόρων διαμετρημάτων (PM 1, P 2,5 κ.λπ.) που είναι εισπνεύσιμα αλλά και μεγαλύτερα αφού οι καύσεις στα τζάκια είναι χαμηλής ενεργειακής απόδοσης.
Το νέφος από τα τζάκια γίνεται περισσότερο ορατό και αισθητό επειδή τα σωματίδια που το προκαλούν συνιστούν πυρήνες συμπύκνωσης.
Η εμφάνιση του νέφους απασχολεί σοβαρά τους επιστήμονες και ήδη τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει μια μεγάλη έρευνα με τη συνεργασία διαφόρων επιστημονικών φορέων όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο.
Στόχος, όπως εξηγεί στα "Νέα" ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου, Βαγγέλης Γερασόπουλος, είναι να διαπιστωθούν εκτός από τα επίπεδα των συγκεντρώσεών του και την κατανομή του στον αττικό ουρανό, τη χημική του σύσταση ώστε να γνωρίζουν για τι ακριβώς πρόκειται.
Κανείς ειδικός, σύμφωνα με τα "Νέα", δεν μπορεί να προδικάσει αν και πόσο βλαβερό είναι το νέου τύπου νέφους που εδραιώθηκε ειδικά στην Αττική τους δύο τελευταίους χειμώνες.
Μπορεί, όπως εξηγεί ο Γιάννης Ζιώμας καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, τα στοιχεία μετρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος να μη δείχνουν τις συγκεντρώσεις σωματιδίων σε υπερβολικά μεγάλες τιμές, αλλά αποτελεί ανησυχητικό παράγοντα το γεγονός ότι η κάπνα διαχέεται σε μεγάλο βαθμό και σε ύψος 100 μέτρων από το έδαφος.
Οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500 - 1000 εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου