ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Οι σπουδαστές των ΤΕΙ διαδηλώνουν την Τετάρτη



Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε όλη τη χώρα, με καθημερινά καλέσματα, οργανώνουν κινητοποιήσεις για την κατάσταση στα ΤΕΙ, την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη.
Απευθύνονται σε κάθε σπουδαστή, στους συλλόγους σπουδαστών και δηλώνουν πως η κατάσταση των ΤΕΙ δε γίνεται άλλο να πάει έτσι, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Κάλεσμα προς τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες, να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών των ΤΕΙ την Τετάρτη, απευθύνει το ΠΑΜΕ.Ο «Ρ», μπροστά στις κινητοποιήσεις, μίλησε με τον Θοδωρή Χερούλη, μέλος της Γραμματείας Αττικής του ΜΑΣ, που δραστηριοποιείται στην Επιτροπή Αγώνα της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά. Περιγράφοντας την κατάσταση στο ίδρυμα τονίζει: «Ηδη από τις προηγούμενες χρονιές με τους συνεχόμενα μειωμένους προϋπολογισμούς η κατάσταση στο ΤΕΙ Πειραιά είναι άθλια με σπουδαστές να μη χωράνε σε αίθουσες, με λίστες αναμονής σε εργαστήρια που έφταναν μέχρι και τους 150 σπουδαστές σε κάποια τμήματα, ανύπαρκτο εργαστηριακό εξοπλισμό και υλικοτεχνικές υποδομές.
Επίσης, με το καλημέρα οι πρωτοετείς συνάδελφοι κλήθηκαν να πληρώσουν 80 - 100 ευρώ για αναλώσιμα και όργανα σχεδίασης (τα οποία δόθηκαν δωρεάν μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα), ενώ αντίστοιχα μεγάλα ποσά ζητούν από τους σπουδαστές για βιβλία τα οποία δε δίνονται δωρεάν από τον "Εύδοξο". Ακόμα, λόγω της ανεργίας που υπάρχει στον κλάδο των κατασκευών, σπουδαστές από τα τμήματα Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας και Πολιτικών Δομικών Εργων δε βρίσκουν πρακτική».
Τα παιχνίδια γύρω από το σχέδιο «Αθηνά»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα μας περιέγραψε για το σχέδιο «Αθηνά» (συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ). Οπως αναφέρει, «στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου "Αθηνά", που μιλάει για συγχώνευση τμημάτων και σχολών των ΤΕΙ, και με αφορμή τα νέα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για νέα μείωση του προϋπολογισμού κατά 50% και περικοπή κατά 90% των έκτακτων καθηγητών, το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πειραιά έχει ζητήσει την κατάθεση προτάσεων για τις συγχωνεύσεις από κάθε τμήμα.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με θέμα τη διαμόρφωση πρότασης για τη συγχώνευση. Σε αυτή τη συνέλευση ψηφίστηκαν τρεις προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν στο Συμβούλιο του ΤΕΙ, βάσει των οποίων προτείνεται:
  • Είτε το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων να μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
  • Είτε να έρθει το Τμήμα Διοίκησης από το ΤΕΙ Αθήνας στο ΤΕΙ Πειραιά.
  • Είτε να μη συγχωνευτεί το Τμήμα μας με κάποιο άλλο, αλλά να καταργηθούν οι διαφορετικές ώρες για κάθε μάθημα και να κάνουμε όλοι οι σπουδαστές σε ένα τμήμα!
Είναι σίγουρο ότι όλες οι παραπάνω προτάσεις θα οδηγήσουν στο να πεταχτούν έξω από θεωρίες και εργαστήρια χιλιάδες σπουδαστές. Δε θα χωράμε στις αίθουσες της θεωρίας ενώ θα τσακωνόμαστε μεταξύ μας για μία θέση στο εργαστήριο. Οι καθηγητές θα γίνουν είδος υπό εξαφάνιση! Θα μπουν τεράστια εμπόδια στις σπουδές μας, στο να αποφοιτήσουμε!
Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλουν αυτούς τους καθηγητές και τους προϊστάμενους που στηρίζουν το σχέδιο "Αθηνά", εφόσον στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων όλοι ψήφισαν να εφαρμοστούν οι συγχωνεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουν ξεκάθαρα θέση υπέρ της κυβέρνησης και των νέων μέτρων για τα ΤΕΙ. Φαίνεται πια ξεκάθαρα ο ρόλος τους και τάσσονται κατά των σπουδαστών.
Από κοντά και οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που και αυτοί από τη μεριά τους στηρίζουν την κυβέρνηση. Η ΔΑΠ ψήφισε υπέρ σε όλες τις προτάσεις για τις συγχωνεύσεις και η ΠΑΣΠ ψήφισε λευκό βάζοντας έτσι το λιθαράκι της σε αυτήν την αθλιότητα.
Δε θέλουν να κουνιέται φύλλο μέσα στη σχολή. Οταν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο ΤΕΙ Πειραιά κάλεσαν σε Γενική Συνέλευση τους σπουδαστές για να συζητήσουν το πώς θα οργανωθεί η πάλη κόντρα στα νέα μέτρα, που οδηγούν τα ΤΕΙ σε διάλυση, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ καταψήφισαν στα ΔΣ και των δύο συλλόγων (ΣΤΕΦ και ΣΔΟ) την πρόταση.
Σαν να μην τους έφτανε αυτό, όταν κατάλαβαν ότι υπάρχει διάθεση από τους σπουδαστές για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης, προσπάθησαν να τους τρομοκρατήσουν λέγοντας αισχρά ψέματα, ότι η Συνέλευση θα αποφασίσει κατάληψη, ότι θα χαθεί το εξάμηνο κ.λπ. Το ζήτημα όμως είναι ότι μπροστά στη λαίλαπα που έρχεται πρέπει οι σπουδαστές να συζητήσουν και να οργανώσουν τον αγώνα τους, να κλιμακώσουν και να πάρουν απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο των ΤΕΙ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου