ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Internet - Οι καρχαρίες, οι άγκυρες και η σχέση τους με τις οπτικές ίνες

Της Νίκης Μπάκουλη


Την επόμενη φορά που θα τηλεφωνήσεις στην εταιρία που σου παρέχει Internet να διαμαρτυρηθείς για την ταχύτητα του Internet, έχε στο μυαλό σου πως η σύνδεση σου εξαρτάται από καρχαρίες, άγκυρες... και ένα κτίριο στη Δανία! Ας γνωρίσουμε το θαυμαστό κόσμο των οπτικών ινών.


Μεταξύ μας, θα είχε μια λογική το Internet να είναι στα σύννεφα (τι υπάρχουν τα Cloud;). Η συγκεκριμένη προοπτική εξετάστηκε στη σύγχρονη ιστορία. 

Πέραν των πύργων με τις κεραίες για τα κινητά τηλέφωνα, τις ακτίνες Internet από τους δορυφόρους του Facebook, έως τα αερόστατα της Google γίνονται προσπάθειες. Εν τούτοις, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την υποβρύχια διασύνδεση. Από το 2003 αυτός είναι ο τρόπος που συνδέονται όλες οι ήπειροι, με μόνη εξαίρεση την Ανταρκτική.

 

Το Internet δεν πετάει, κολυμπάει

 


Οι "μαγικές" ταχύτητες που εγγυώνται πια οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών έχουν πολύ ξεκάθαρο λόγο, που αναπτύσσεται από το 1980, υποβρυχίως. Ας γνωρίσουμε το θαυμαστό κόσμο των οπτικών ινών και τους λόγους που προτιμάται το υποθαλάσσιο από το εναέριο.

 

 Τι είναι οπτική ίνα

Πρόκειται για πολύ λεπτά νήματα (με διάμετρο μικρότερη και από τρίχα), από πλαστικό ή γυαλί. Από μέσα τους μεταδίδονται ψηφιακά δεδομένα, υπό μορφή φωτός (με ταχύτητα φωτός). 

Συνήθως, συναντώνται συγκεντρωμένες σε δέσμες -σχηματίζουν τα οπτικά καλώδια. Στο ένα άκρο της οπτικής ίνας, υπάρχει ο πομπός και στο άλλο, ο δέκτης. 

Ο πομπός μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα ενός υπολογιστή σε ψηφιακά κύματα φωτός. 
Ο δέκτης αποκωδικοποιεί τα ψηφιακά κύματα φωτός, σε ψηφιακά δεδομένα.





Πώς προστατεύονται τα υποβρύχια καλώδια




1. Πολυάνθρακας

2. Σωλήνα χαλκού ή αλουμινίου
3. Βαζελίνη
4. Οπτικές ίνες
5. Aδιάβρονο προστατευτικό από αλουμίνιο

6. Προσαραγμένα χαλύβδινα σύρματα
7. Ταινία Mylar (κοινό πλαστικό περιτύλιγμα)
8. Πολυαιθυλένιο

Eξυπακούεται πως έχουν αρκετά στρώματα από υλικά που επιτρέπουν την προστασία από το νερό. 
Συμπεριλαμβανομένης της βαζελίνης, που προστατεύει και από... τους καρχαρίες. 

Αν θες να ξέρεις, ζημιά στα καλώδια μπορούν να προκαλέσουν οι σεισμοί, τα σύγχρονα αλιευτικά σκάφη, οι άγκυρες, οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις και το δάγκωμα καρχαρία. 

Όταν προκύπτει ανάγκη επισκευής, το τμήμα που τη χρειάζεται ανελκύεται στην επιφάνεια, με ειδικό γερανό -αφού κοπεί στο βυθό και το κάθε τμήμα πάει χωριστά στην επιφάνεια, όπου συνδέεται με νέο τμήμα, ώστε να 'χεις Internet. 

Τα καλώδια που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια, επισκευάζονται με υποβρύχιο σκάφος. Τα περισσότερα καλώδια έχουν τοποθετηθεί κάτω από το επίπεδο στο οποίο ζουν οι οργανισμοί. Τοποθετούνται σε βάθος, αντίστοιχο του ύψους που έχει το Έβερεστ -στον πυθμένα. 




Οι οπτικές ίνες από και προς Ευρώπη



  
Πώς η Ισπανία συνδέεται με τη Βραζιλία



 Τα στοιχεία ανήκουν στο Submarine Cable Map και με ένα κλικ μπορείτε να δείτε τι γίνεται παντού.


ΒΙΝΤΕΟ.



Μόλις το 2017 οι Microsoft, Facebook και Telxius (εταιρία τηλεπικοινωνικών) ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση νέου υποθαλάσσιου καλωδίου, που είχε και όνομα. 

Πες ένα "γεια" στη Marea (στα ελληνικά: παλίρροια), που έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων που 'χει περάσει ποτέ από τον Ατλαντικό (160 terabits το δευτερόλεπτο, δηλαδή 16.000.000 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από μια μέση σύνδεση). 

Η πόντιση του έχει ολοκληρωθεί.


Η σημασία της γουταπέρκας 
O μηχανισμός που ακολουθείται είναι όσο απλός, τόσο σύνθετος. Μολονότι αφορά την τεχνολογία αιχμής, υπάρχει τα τελευταία 157 χρόνια. Από τον ηλεκτρικό τηλέγραφο (1839) είχε θεωρηθεί ως μελλοντικός θρίαμβος της ανθρωπότητας, η υποβρύχια γραμμή που θα περνούσε μέσα από τον Ατλαντικό Ωκεανό. 

Ο Samuel Morse (ο... γνωστός) καταπόντισε ένα καλώδιο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, το 1842 και έστειλε ένα τηλεγράφημα. Στην Ιρλανδία. Το είχε μονώσει με πισσασφαλτωμένη κάνναβη και καουτσούκ. Ναι, από την αρχή είχαν σκεφτή το προφανές (την κάλυψη με μονωτικό υλικό). 

Ακολούθησαν οι γραμμές τρένων, αυτές που συνέδεαν πόλεις, αυτές που χρησιμοποιούσαν τα υποβρύχια. Εκείνες οι γραμμές ήταν καλυμμένες με γουταπέρκα, είδος γόμας από κολλώδη χυμό του δέντρου palaquium gutta. 


Ο μεγαλύτερος εχθρός τους ήταν οι ψαρόβαρκες. Τον Αύγουστο του 1850 η αγγλογαλλική επιχείρηση τηλεγράφων του John Watkins Brett πέρασε το πρώτο καλώδιο, μέσα απο τον Πορθμό της Αγγλίας. 

Ήταν από χαλκό, μονωμένο με gutta-percha. Το 1851 τοποθέτησε καλώδιο με μονωμένο πυρήνα που ρυμουλκήθηκε από καλωδιακό πλοίο, μέσα στον Πορθμό της Αγγλίας. Το 1852 συνδέθηκε η Μεγάλη Βρετανία με την Ιρλανδία και το Λονδίνο με το Παρίσι. Το 1853 "ενώθηκαν" η Αγγλία με τις Κάτω Χώρες. Τότε ο Brett πέρασε στην ιστορία ως "ο πατέρας του υποβρύχιου τηλέγραφου").



Oι πρώτες υποβρύχιες διασυνδέσεις
Tο 1858 ο Αμερικανός επιχειρηματίας Cyrus West Field έπεισε Βρετανούς βιομήχανους να χρηματοδοτήσουν την τοποθέτηση ενός υπερατλαντικού καλωδίου τηλεγράφων. 

Η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε έπειτα από ένα μήνα. Έλειπαν βασικά στοιχεία που δεν είχαν δημιουργηθεί ακόμα και δεν επέτρεπαν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Εξ ου και τα πρώτα υπερατλαντικά καλώδια βραχυκυκλώνονταν, όταν η τάση γινόταν μεγαλύτερη του φυσικού ορίου που είχαν τα καλώδια. 



To πρώτο υποβρύχιο καλώδιο
Τότε ήταν κατασκευασμένα από εξωτερική επίστρωση καλωδίων -από σίδηρο και χάλυβα-, τυλίγονταν με καουτσούκ Ινδίας και gutta percha και περιείχαν πολυαρτηριακό καλώδιο χαλκού για πυρήνα. 

Τα άκρα που βρίσκονταν κοντά στην ακτή είχαν πρόσθετη προστατευτική θωράκιση από το θαυματουργό δέντρο. Αυτή αντικαταστάτηκε τη δεκαετία του '30, από πολυαιθυλένιο.
 


Πίσω στην πρώτη αποτυχημένη απόπειρα, οι ανάγκες καλύφθηκαν έως το 1870, οπότε το μεγαλύτερο ατμόπλοιο της εποχής, ονόματι "Μέγας Ανατολικός" τοποθέτησε το πρώτο καλώδιο στην Ινδία. Δέκα χρόνια μετά συνδέθηκε η Βομβάη με το Λονδίνο, με τέσσερις επιχειρήσεις να συνεργάζονται, υπό τη σκέπη της βρετανικής κυβέρνησης. 

Το 1872 έγιναν μία εταιρία, η Eastern Telegraph Company.Το 1903 ήλθε η σειρά του Ειρηνικού.

Tα αδέλφια Siemens

Ο Carl, ο Werner και ο William
Τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα τοποθέτησης ενισχυτών σήματος, μέσα στο καλώδιο. Για αυτό και χρησιμοποιούσαν υψηλές τάσεις. Σε συνδυασμό με τη χωρητικότητα, την αυτεπαγωγή και την ηλεκτρική αντίσταση των καλωδίων, μειωνόταν σημαντικά το εύρος των ηλεκτρικών παλμών.

Η εργασία του William Thomson, ηλεκτρολόγος της Atlantic Telegraph Compnay, άνοιξε το δρόμο και για την τηλεπικοινωνία υψηλών συχνοτήτων, για τη μεταφορά δεδομένων και φωνής. Οι μεγάλες αλλαγές ήλθαν τη δεκαετία του '40, όταν πια οι τηλεπικοινωνίες άνηκαν στο λαό. 


Oι αδελφοί Siemens συνεργάστηκαν με το Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής του Λονδίνου και δημιούργησαν την πρώτη παγκόσμια υποβρύχια σωλήνα πετρελαίου, κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Eίχαν παραγγείλει και πλοίο (Faraday), για να διευκολύνει τη δουλειά τους -την εναπόθεση καλωδίων, που δεν μπορούσε να γίνει με άλλα πλοία. Σε 50 χρόνια, το Faraday έβαλε 50.000 nm καλωδίων.




Πώς έγινε η δουλειά



Έως το 1958 ήταν παντού στον Ατλαντικό και τελικά, έφτασαν σε όλον τον κόσμο. Παρατηρήθηκε θέμα συνέχισης της αποτελεσματικότητας, μέσα στα χρόνια και κάπως έτσι στη δεκαετία του '80 αναπτύχθηκαν τα πρώτα καλώδια οπτικών ινών. Το πρώτο τέθηκε σε λειτουργία το 1988. Ώρα να δούμε άπαξ και βγουν τα καλώδια από τη θάλασσα πού καταλήγουν.


Εδώ χτυπά... μια από τις καρδιές του Internet

West Jutland

Ένα αδιάφορο (από αρχιτεκτονικής ή στιλιστικής άποψης) κτίριο, στο West Jutland της Δανίας, καταλήγουν 30.500 καλώδια, τα οποία ξεκινούν από τους servers της Google, στη Νότια Καρολάινα. Και τούμπαλιν. 

Ο άνθρωπος που εργάζεται εκεί, είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση των καλωδίων μήκους -και άρα τη μεταφορά πληροφοριών-, στη Βόρεια Θάλασσα και τον Ατλαντικό. Κατ' αρχάς γίνεται η σύνδεση μεταξύ της Δανίας και του Νιου Τζέρσι, από εκεί επιστρέφει το σήμα στην Ευρώπη (7.500 χιλιομέτρων) και κατευθύνεται προς το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Όλα αυτά γίνονται σε κλάσματα. Οποιοσδήποτε κάτοικος της Δανίας κάνει την όποια αναζήτηση στο Google, αυτή περνά από το... αδιάφορο κτίριο που λέγαμε. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να κοπεί ένα καλώδιο, λέει ο καθ' ύλην αρμόδιος. Αν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει σύνδεση και άρα πληροφορίες. 

Δέκα καλώδια διαχειρίζονται καθημερινά, την παγκόσμια "κίνηση" της Google (και 300, συνολικού μήκους κοντά στα 900 χιλιομέτρα, τα πάντα). Παρεμπιπτόντως, η Google είναι κοντά στο να οριστικοποιήσει συμφωνία που θα επιτρέψει την επέκταση του Internet στην Κούβα. Προς το παρόν, εξυπηρετείται από υποθαλάσσιο καλώδιο από τη Βενεζουέλα. 

Αν υπογραφεί η συμφωνία, θα αποκτήσει το δικό της.



Για του λόγου το αληθές.
Η Μicrosoft θέλει να γίνει ηγέτης του cloud computing
Μια εκ των τριών εταιριών που δημιούργησαν την πιο γρήγορη υποβρύχια γραμμή, η Microsoft ανακοίνωσε ότι έφτιαξε και έθεσε σε λειτουργία, το πρώτο υποθαλάσσιο κέντρο δεδομένων. Είναι μεγέθους container, διαθέτει 864 servers σε 12 ράφια, οι οποίοι τροφοδοτούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Το project βρίσκεται σε βάθος μεγαλύτερο των 100 ποδιών κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, κοντά στα Orkney Islands της Σκωτίας. 

Με αυτό τον τρόπο, η εταιρία μείωσε το χρόνο που χρειαζόταν για να φτιάξει κέντρο πληροφοριών, από τα 2 χρόνια στις 90 ημέρες. Εξασφάλισε και ότι το κέντρο αυτό θα απολαμβάνει τη φυσική δροσιά του ωκεανού. 

Γεγονός που σημαίνει πως θα μειωθεί ένα από τα μεγαλύτερα κόστη του να λειτουργείς επίγειο κέντρο πληροφοριών. Σημειώστε και ότι υποβρύχια γλιτώνεις από καταστροφές που μπορούν να επηρεάσουν επίγεια κέντρα, όπως πόλεμοι ή τυφώνες. Τίθεται ένα θέμα με τη συντήρηση και τυχόν επισκευές, αλλά αυτό μάλλον είναι κάτι που έχει σκεφτεί η Microsoft.


Οι εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα
Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου συμφώνησαν στη στήριξη της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα φτάνει έως τις ΗΠΑ. 

Θα τοποθετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο των 3000 μέτρων και θα στοιχίσει 200 εκατ. δολ., ποσό που θα αναλάβει η εταιρία Quantum. 

Προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβρη του 2020. Θα συνδέσει την Κύπρο με το Ισραήλ, την Κρήτη και την Αττική και θα επεκταθεί σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, όπου θα φτάσει το MAREA -για το οποίο διάβασες. 

Από εκεί, θα περάσει στη Βιρτζίνια. Το Quantum Cable, μήκους 7.700 χιλιομέτρων, αναμένεται να αλλάξει δραστικά τον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.









To καλώδιο θα 'χει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται έως και το 60% της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης, σε ώρες αιχμής, όπως επισήμανε ο διευθυντής της εταιρίας, Νάσος Κτωρίδης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατέληξε στο ότι "θα είναι έως 40 φορές ταχύτερο από τα υπάρχοντα".



ΠΗΓΗ. news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου