ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Δεν κόβονται οι συντάξεις το 2019


Περικοπές Συντάξεων: Προσεκτικά μεν - αλλά με σαφέστατα υπονοούμενα για τις προθέσεις του - ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο μη εφαρμογής του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019. 



Για όσους αναρωτιούνται αν αυτό το σενάριο έχει βάση, η απάντηση είναι σαφέστατη: Είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο ο Τσίπρας να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί επ' αυτού. 
 
Κλείνοντας το μάτι για πολλές "θετικές ειδήσεις" το προσεχές διάστημα ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg και σε επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου αρνήθηκε να δηλώσει δεσμευμένος στο μέτρο που είχε ψηφιστεί κατ' απαίτηση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνονται οι στόχοι του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος είναι θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης.

«Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, ποια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα, ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. 

Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

Η παραπομπή στο παράρτημα του κειμένου του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας μόνο τυχαία δεν είναι, δεδομένου ότι στη λίστα με τις προς ολοκλήρωση δομικές μεταρρυθμίσεις μετά τη μεταμνημονιακή περίοδο δεν περιλαμβάνονται τα μέτρα για την περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου.

Και είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο βλέπει το φως της δημοσιότητας. 

Οι πληροφορίες του Newsbomb.gr επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο και τους συμβούλους του να βρουν όλες αυτές τις φόρμουλες που θα αποτρέψουν περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου.
  
Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να σταματήσει και τις δυο περικοπές και στόχος του είναι να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις μέσα στον Σεπτέμβριο και αμέσως μετά την έξοδο του Αυγούστου...
Στις κλειστές συσκέψεις του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει αποφασιστεί κατά πόσο θα υπάρξει πλήρης ακύρωση του μέτρου ή ετήσια αναβολή του υπό την αίρεση ότι επιτυγχάνονται κάθε χρόνο οι στόχοι για 3,5% μέχρι το 2022, ωστόσο είναι δεδομένο πως οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι γνωστές στις τάξεις των δανειστών και δεν έχουν προσκρούσει σε ιδιαίτερες αντιδράσεις, ένεκα της θετικής πορείας των ελληνικών δημοσιονομικών.

Ωστόσο, η όποια απόφαση θα ληφθεί με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο, προκειμένου να μην προκαλέσει αναραταχή στις αγορές, στις οποίες προσβλέπει η Αθήνα για την περίοδο μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο, έχοντας πάντοτε το "μαξιλαράκι" των 24,1 δισ. ευρώ ως δικλείδα ασφαλείας για τυχόν αναταράξεις από εξωγενείς παράγοντες.

Ήδη μετά την απόφαση για ελάφρυνση του χρέους οι αγορές χρήματος έχουν υποδεχθεί πολύ θετικά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τα δεκαετή χθες να κλείνουν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4%, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι αποδόσεις όλων των ελληνικών τίτλων.

Αναμένονται ανακοινώσεις Τσίπρα το Σεπτέμβριο

Η επίμαχη εμβληματική πρωτοβουλία, την οποία διαφαίνεται πως είναι έτοιμος να λάβει ο Πρωθυπουργός το φθινόπωρο, ανακοινώνοντας τη μη περικοπή των συντάξεων, αναμένεται να προκαλέσει τεκτονικό σεισμό όχι μόνο προς όφελος των δημοσκοπικών ποσοστών του, αλλά και σε βάρος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα δει και το τελευταίο επιχείρημά του περί τέταρτου μνημονίου να κατακρυμνήζεται άγαρμπα και να μετατρέπεται σε προεκλογικό όπλο του Αλέξη Τσίπρα.

Και όπως σημειώνουν όσοι παρατηρούν εκ του σύνεγγυς το κυβερνητικό σχεδιασμό, αυτό θα έρθει να προστεθεί στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το Σεπτέμβρη, καθώς και τις στοχευμένες προς τους μικρομεσαίους φοροελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα και ύψους 700 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ψηφιστούν ήδη από τον φετινό προϋπολογισμό, στρώνοντας το "κοινωνικό" χαλί πάνω στο οποίο θα πατήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην πορεία για τις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2019.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών, αρχής γενομένης από εκείνον του 2019, όχι μόνο δεν θα έχουν νέες περικοπές, αλλά θα περιέχουν θετικές εκπλήξεις!

Όύτε τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι σημερινές αναφορές του Νίκου Φίλη ο οποίος από το βήμα της Βουλής είπε:

«Πολιτικά και ηθικά η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις, ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο. Δεν ξέρω αν αυτό γίνει και πότε. Επαναλαμβάνω είναι μια χρέωση πολιτική». 



ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου