ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - Σπιτικά πιροσκί με κιμά και λουκάνικα

                                     
                         Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
               Σπιτικά πιροσκί με κιμά και λουκάνικα









ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια μαγιά 
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο 
  •  1/4 λίτρο γάλα χλιαρό 
  •  1/4 λίτρο νερό χλιαρό 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη 
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα


Για την γέμιση του κιμά:

  • 400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο 
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 200 γραμμάρια λουκάνικο χωριάτικο 
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί 
  • 1 πατάτα βρασμένη, ξεφλουδισμένη και ξυσμένη 
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας 
  •  αλάτι
  • πιπέρι 
  • λίγο μπαχάρι τριμμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 40 βαθμούς.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το νερό και το γάλα και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει στον προθερμασμένο φούρνο και να διπλασιαστεί σε όγκο.


Για την γέμιση: 


Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά ανακατεύοντας κάθε τόσο με σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα. 

Ρίχνουμε το λουκάνικο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σβήνουμε με το κρασί.
Αφού πάρει μια -δυο βράσεις ο κιμάς, τον σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να στεγνώσει απο τα υγρά του και να μαγειρευτεί. 

Τον τραβάμε από την φωτιά, προσθέτουμε την ξυσμένη πατάτα, το μπαχάρι και ανακατεύουμε.

Ξαναζυμώνουμε λίγο την ζύμη να ξεφουσκώσει και ύστερα παίρνουμε μικρά κομματάκια σαν μικρούτσικα μανταρίνια και τα απλώνουμε στις χούφτες μας σαν πιτούλες.

Μέσα στις πιτούλες βάζουμε μια κουταλίτσα γέμιση, τους δίνουμε σχήμα κυλινδρικό και τις κλείνουμε βρέχοντας τις ακρούλες της ζύμης με λίγο νεράκι.

Αφού πλάσουμε τα πιροσκί γεμίζουμε μια κατσαρόλα με καλαμποκέλαιο και μόλις ζεσταθεί καλά τα τηγανίζουμε λίγα-λίγα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Τα βγάζουμε να στραγγίζουν σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν τα σερβίρουμε.



                                                                                                            ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



ΑΠΟ. Την κ. Σωτηρια . Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου