ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Βοστόκ - Η μυστηριώδης υπόγεια λίμνη

Η λίμνη Βοστόκ εγκλωβισμένη σε βάθος 4000 μέτρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

 Η ανθρώπινη περιέργεια και η αίσθηση που προκαλεί το άγνωστο για τον άνθρωπο ήταν πάντα η κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη της επιστήμης. Η αέναη προσπάθεια να αντιληφθεί και να γνωρίσει όλα τα μυστικά της φύσης ήταν το κίνητρο για να φτάσει πρώτη φορά στο διάστημα, στα άπατα των ωκεανών ή την παγωμένη Ανταρκτική. 

Εκεί, στην Ανταρκτική, έχει ανακαλυφθεί κάτι πραγματικά μοναδικό, μία θαμμένη λίμνη ηλικίας 15 εκατομμυρίων χρονών. Πρόκειται για την μυστηριώδη λίμνη Βοστόκ.



 

Η λίμνη Βοστόκ είναι μια μάζα γλυκού νερού που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε βάθος 3.700 με 4.100 μέτρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. 
Είναι η μεγαλύτερη από τις 150 με 200 υπόγειες λίμνες που υπολογίζεται πως υπάρχουν και σίγουρα αυτή που συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα των ειδικών. Έχει μήκος 250 χλμ και πλάτος 50 χλμ και επιφάνεια 15.690 τετραγωνικά χλμ. 

Το βάθος της φτάνει και τα 800 μέτρα. Το μέρος που βρίσκεται είναι από τα λιγότερο εξερευνημένα μέρη του κόσμου και σίγουρα το πιο παγωμένο (έχει καταγραφεί η θερμοκρασία ρεκόρ -89,4ο C). Οι επιστήμονες αναφέρουν πως για εκατομμύρια χρόνια δεν έχει έρθει σε επαφή με τον αέρα, το φως ή οποιαδήποτε μορφή ζωής.

 Η ιστορία εξερεύνησης της λίμνης, λόγω της σπουδαιότητας της, έχει γίνει αντικείμενο επιστημονικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με την συγκεκριμένη λίμνη ήταν οι Σοβιετικοί επιστήμονες που από το 1950 υποστήριζαν την ύπαρξη της. Ωστόσο πολύ μετά, το 1974 και αργότερα το 1996, έρευνες από βρετανικά και αμερικάνικα ραντάρ οδήγησαν σε αναλυτικές ανακοινώσεις για την βέβαιη ύπαρξη της. 

Το 1989, η Ρωσία ξεκινάει τις πρώτες προσπάθειες εξερεύνησης της λίμνης. Λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, των εμποδίων που έβαζε η Αμερική κάνοντας λόγω για τεράστια περιβαλλοντική ζημιά των Ρώσων, οι Ρώσοι αργά αλλά σταθερά τρύπησαν τον πάγο και το 2009 έφτασαν 12 μέτρα πριν από την επιφάνειά της . Εκεί η επιχείρηση αναβλήθηκε λόγω του δυσμενούς χειμώνα και θα συνεχίζονταν την άνοιξη.

Η Αμερική απείλησε την Ρωσία να μην συνεχίσει μέχρι την επιφάνεια και πολλοί επιστήμονες αναρωτιόντουσαν ποιο είναι αυτό το σπουδαίο μυστικό που κρύβει η λίμνη Βοστόκ και φοβούνται μην χάσουν οι Αμερικάνοι. 


Τελικώς, το 2012 η Ρωσία ανακοίνωσε πως έφτασε στην επιφάνεια και το Ρωσικό Ινστιτούτο Έρευνας Αρκτικής και Ανταρκτικής σύλλεξε δείγματα από το νερό της λίμνης και τα μετέφερε στην Ρωσία για μελέτη.




Οι Ρώσοι ειδικοί αναφέρουν πως αν στο νερό της λίμνης έχει δημιουργηθεί ζωή, δηλαδή αν στο νερό της κολυμπάνε μικροοργανισμοί, τότε αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα υπέρ της ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Κάτι που παραδέχονται και Αμερικανοί ερευνητές είναι πως αν σε αυτές τις συνθήκες μπόρεσαν να δημιουργηθούν βακτήρια ή άλλοι μικροοργανισμοί, τότε είναι πολύ πιθανό σε άλλους πλανήτες με παρόμοιες συνθήκες να έχει συμβεί το ίδιο ή ακόμα η εξέλιξη τους να έχει προχωρήσει.


Η λίμνη Βοστόκ, χωρίς αμφιβολία είναι ένα πεδίο επιστημονικής μελέτης και έρευνας, τα ευρήματα από το οποίο έχουν τεράστια σημασία για την προσπάθεια να μάθουμε ακόμα περισσότερα για τον κόσμο που μας περιβάλλει. 


Η κόντρα και οι ανταγωνισμοί που το συγκεκριμένο θέμα έχει δημιουργήσει στην επιστημονική κοινότητα ενισχύει την προσμονή για τα αποτελέσματα της έρευνας.



ΠΗΓΗ. 1. geonews.gr 
              2. google.com
             
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου