ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών - Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται


Μία αποτελεσματική προσέγγιση για τον περιορισμό των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ανήσυχων Ποδιών φαίνεται να είναι η συστηματική άσκηση, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας » .


Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Γεώργιος Σακκάς, το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών είναι μια νευρολογικής φύσεως διαταραχή, που επηρεάζει κυρίως τα κάτω άκρα και χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη επιθυμία για κίνηση. 

Η ακαταμάχητη αυτή επιθυμία παρομοιάζεται πολλές φορές με αυτήν της «έντονης φαγούρας», στην οποία, εάν δεν «ξυθούμε», δεν θα ικανοποιηθούμε ποτέ.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από το ΣΑΠ αισθάνονται πολύ συχνά την επιθυμία να κινήσουν τα πόδια τους είτε με το περπάτημα ή το τέντωμα ή το τρίψιμο, προκειμένου να μπορέσουν να ηρεμήσουν για λίγο τα κάτω άκρα τους. 

Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να χειροτερεύουν με την ακινησία, όπως ακριβώς την ώρα που χαλαρώνει κανείς μπροστά στην τηλεόραση, στο αυτοκίνητο ή και στο θέατρο.

Επειδή τα συμπτώματα εντείνονται συνήθως το βράδυ και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι ασθενείς αυτοί συχνά παρουσιάζουν και κακή ποιότητα ύπνου και ως επακόλουθο πολύ συχνά παρουσιάζουν ημερήσια υπνηλία.

Το ΣΑΠ μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθές, δηλαδή να το έχουμε εκ γενετής, είτε δευτεροπαθές, δηλαδή να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως περιφερειακή νευροπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, σιδηροπενική αναιμία ή και να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σχετικά με τη θεραπεία του Συνδρόμου, ο κ. Σακκάς σημειώνει ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το συγκεκριμένο σύνδρομο. 

Η αγωγή που δίνεται μέχρι τώρα, με ντοπαμινεργικούς αγωνιστές, ανακουφίζει από τα συμπτώματα, αλλά δεν επιφέρει ολική ίαση. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η συστηματική άσκηση αποτελεί μία καλή εναλλακτική.

«Από μελέτες που διεξήχθησαν στο Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ και την Ιατρική βρήκαμε ότι η συστηματική άσκηση όχι μόνο προκαλεί μια αίσθηση ευφορίας, η οποία έχει αναλγητική δράση και ανακουφίζει από τα συμπτώματα, αλλά παρουσιάζει και παρόμοια βελτίωση με αυτή της φαρμακευτικής αγωγής. 

Οι πιο πρόσφατες μελέτες μας έδειξαν ότι ο συνδυασμός της άσκησης με την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να επιφέρει πρόσθετα οφέλη για την υγεία του πάσχοντα και την πορεία της νόσου», επισημαίνει ο κ. Σακκάς.

Τέλος, μία πρόσφατη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, είχε δείξει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από το ΣΑΠ και εμφανίζουν και διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα και ιδιαίτερα καρδιακή ανεπάρκεια.

 
ΠΗΓΗ. onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου