ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Ερχονται εξτρα μειωσεις σε 150.000 συνταξεις ΔΕΚΟ, τραπεζων – Ποσο θα φτασουν




 

Χιλιάδες συνταξιούχοι θα δούν νέες μειώσεις στις συντάξεις τους - Ποιους «καίει» η προσωπική διαφορά 

 

 

 

 

Νέα μεγάλη μείωση από 9% έως και 18% θα δουν περίπου 150.000 συνταξιούχων ΔΕΚΟ- Τραπεζών και Οργανισμών Δημοσίου από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. 

Οι δικαιούχοι των εν λόγω Ταμείων είχαν καταβάλει μεγαλύτερες εισφορές από αυτές των ΙΚΑ και γι' αυτό το λόγο περίμεναν το «μπόνους» στα έτη ασφάλισης από την προσαύξησηκατά 0,075 % που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου ώστε να περιοριστούν οι περικοπές.

Ωστόσο, η προσαύξηση αυτή, δεν θα αυξήσει τα ποσοστά αναπλήρωσης των ετών ασφάλισης, αλλά θα περάσει στους μισθούς , βάσει των οποίων θα υπολογιστούν οι νέες και θα επανυπολογιστούν οι παλαιές συντάξεις. 

Οι παλιοί συνταξιούχοι των συγκεκριμένων Ταμείων θα δούν μειώσεις από  9% έως και 18%, ενώ για τους νέους ασφαλισμένους που αποχώρησαν από 13/05/2016 και μετά, έρχεται αναθεώρηση των αποφάσεων που ήδη έχουν εκδοθεί.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει μια προσαύξηση της τάξεως του 0,075% στο ποσοστό της ανταποδοτικής σύνταξης για όσους πλήρωναν υψηλότερες σιφορές σύνταξης( εργαζόμενου- εργοδότη) από αυτές του ΙΚΑ. 

Για κάθε έτος αυξημένων ειφορών, οι αποδοχές υπολογισμού σύνταξης προσαυξάνονται κατά 0,075 για κάθε μία μονάδα επιπλέον εισφοράς. Αυτό σημαίνει πως για 10 έτη έχουμε εισφορές 35% αντί για 20% που είναι στο ΙΚΑ. 

Με την εφαρμογή της συγκεριμένης διάταξης η προσαύξηση υπολογίζεται και προτίθετο στα έτη ασφάλισης και όχι στις αποδοχές. 
  
Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ έρχεται να αναθεωρήσει συνταξιοδοτικές αποφάσεις που βγήκαν κατόπιν εγκυκλίου του για τονβ τρόπο υπολογισμού της προσαύξησης 0,075% σε όσους κατέβαλαν εισφορές μεγαλύτερες του ΙΚΑ. 

Με τις νέες αποφάσεις τα ποσά σύνταξης θα είναι μικρότερα από αυτά που έχουν ήδη πληρωθεί οι ασφαλισμένοι. 

Το μεγαλύτερο σοκ αναμένεται για τους παλιούς συνταξιούχους ( όσοι είχαν αποχωρήσει πριν το Νόμο Κατρούγκαλου) καθώς για τους συγκεκριμένους ο επανυπολογισμός των αποδοχών θα γίνεται από την αρχή και με διφορετκό τρόπο ως προς το πού θαυπολογίζεται η προσαύξηση του 0,075% λόγω τωναυξημένων εισφορών που πλήρωναν έως ότου βγούν στην σύνταξη. 

Ο νόμος Κατρούγκαλου αναφέρει ότι όσοι πλήρωσαν παραπάνω εισφορές από αυτές του ΙΚΑ παίρνουν προσαύξηση κατά 0,075% για κάθε μία μονάδα επιπλέον εισφοράς ποπυ κατέβαλαν επί τα έτη για τα οποία πλήρωναν. 

Η ασάφεια που δημιούργησε ο νόμος ήταν ότι δεν ξεκαθάρισε αν η ωφέλεια αυτή από την προσαύξηση των εισφορώνθα περνούσε στα έτη ασφάλισης ή στις αποδοχές. Οι τομείς των ειδικών Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ έβγαλαν αποφάσεις και πέρασαν την προσαύξηση των εισφορών στα έτη. 

Ωστόσο εκεί εντοπίζεται το «λάθος» προσέγγιση καθώς με Εγκύκλιο του στις 22 Μαϊου 2017 ο ΕΦΚΑ αναφέρει ότι έχει ξεκαθαρίσει πως η προσαύξηση τωναυξημένων εισφορών περνάει στους μισθούς και δεν αυξάνει τους συντελεστές αναπλήρωσης των ετών ασφάλισης. 

Ο ΕΦΚΑ ετοιμάζει τις αποφάσεις που έχουν λανθασμένο υπολογισμό, καθώς η προσαύξηση των εισφορών θα πάει στις αποδοχές βάσει των οποίων θα υπολογιστεί η σύνταξη και όχι στα έτη ασφάλισης που μένουν ίδια και δεν μεταβάλλονται για κανέναν ασφαλισμένο. 

Από τις αλλαγές επηρεάζεται ο επανυπολογισμός και για τους παλιούς συνταξιούχους και εκεί που περίμεναν ελάχιστες μειώσεις από την προσωπική διαφορά θα δουν τώρα να προκύπτει μεγαλύτερη προσωπική διαφορά και μεγαλύτερη μείωση.  



ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου