ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακελλαριάς



 Η Μονή Μακελλαριάς είναι χτισμένη σαν αετοφωλιά σε γυμνό και απότομο βράχο, κοντά στο χωριό Λαπαναγοί σε απόσταση 30χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων η οποία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. 

Κτίστηκε από το στρατηγό του Ιουστινιανού Βελισσάριο το 532 μ.Χ., όπως αναγράφεται και από επιγραφή που σώζεται έως και σήμερα, ώστε να εξιλεωθεί από την σφαγή κατά την περίφημη "Στάση του Νίκα" στην Κωνσταντινούπολη.

Αρχικά η Μονή ονομαζόταν Παναγία Λιθαριώτισσα και χρωστά το όνομα Μακελλαριά σε ένα τραγικό γεγονός: 
Αφού κυρίεψε τήν πόλη ο Μωάμεθ ο Β' το 1453, προχώρησε στην κυρίως Ελλάδα σπέρνοντας τον όλεθρο, έφθασε στην Πελοπόννησο και απείλησε την περιοχή της Μονής. 

Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής και οι μοναχοί κατέφυγαν στα κελιά για προστασία και παρά τις προσπάθεις του αγωνιστή Γιάννου να ανακόψει την ορμή των τούρκων, αυτοί άλωσαν το μοναστήρι και έσφαξαν κοσμικούς και μοναχούς. 

Από το μακελλειό ή από τις λέξεις αίμα και κελι η Μονή έκτοτε έμεινε γνωστή ως Μακελλαριά.

Η Μονή ανακαινίστηκε το 1784 και εορτάζει στις 15 Αυγούστου.
Ο πολυτιμότερος θησαυρός είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και το κιούπι με το θαυματουργό λάδι. 

Επίσης καρυοφύλλια, γιαταγάνια, κουμπούρες των οπλαρχηγών και παλικαριών της ξακουστής μάχης της Καυκαριάς, με τα οποία κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ το 1827 και στολές των αγωνιστών του 1821.

 

Σημαντικά κειμήλια του μοναστηριού έχουν κλαπεί από τη ληστεία που έγινε το Σεπτέμβριο του 1980, τα οποία αποτελούνταν από:

• Τ’ Άχραντα Πάθη που περιλάμβανε ένα κιτίο χειροποίητο από σύρμα χρυσό πλεγμένο στη Ρωσία, για φτιαχτεί το κιτίο πέρασαν 7 χρόνια. 

Βυζαντινής τέχνης, που εντός του φυλάσσονταν τεμάχιο από το ακάνθινο στεφάνι, τεμάχιο της χλαμύδας και κομμάτια τιμίου ξύλου και σπόγγου.

• Επίχρυσες και χρυσές λειψανοθήκες με ιερά λείψανα 150 Αγίων.

• Ιερά Ευαγγέλια επίχρυσα και αργυρά του 15ου και 16ου αιώνα.

• Εικόνες φορητές του 16ου και 17ου αιώνα.

• Στολές χειροποίητες χρυσοκέντητες από την Ρωσία.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε μικρή απόσταση από τη Μονή, ακολουθώντας ένα μικρό «φιδίσιο» μονοπάτι οδηγείτε ο επισκέπτης στο μικρό εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. 

Είναι φτιαγμένο μέσα σε ένα μικρό σπήλαιο λίγο πιο χαμηλά από το σημερινό μοναστήρι. 
Όλο το χρόνο ρέει αστείρευτα από το βράχο «αγίασμα».


ΠΗΓΗ. 1. ΔΡΟΒΟΛΟΒΙΤΗΣ
              2. kalavrytanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου