ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Εγκριση Πούτιν περιμένει η Russian Railways για να διεκδικήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ


ΤΕΤΑΡΤΗ 5-6-2013

Το «πράσινο φως» από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με σκοπό την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αναμένεται να προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ εντός του Ιουνίου, έχει ζητήσει η Russian Railways.
Ο επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Interfax, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ζητά να υποστηρίξει επίσης τη συμμετοχή της ρωσικής εταιρείας στις ιδιωτικοποιήσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και της εταιρείας επισκευών τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού Rosco.

Το θέμα αναδείχτηκε από τον ρωσικό Τύπο με εκτενείς αναφορές από την Moscow Times και την Kommersant, η οποία αναφέρεται στην επιστολή του Γιακούνιν προς τον Πούτιν, η οποία εστάλη στις 26 Μαΐου.

Επισημαίνεται ότι ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβόρκοβιτς έχει αναλάβει το έργο της ανάλυσης των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων για μια πιθανή συμμετοχή στους ελληνικούς διαγωνισμούς.

Η ρωσική εταιρεία αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο και για την εταιρεία συντήρησης τροχαίου υλικού Rosco, με εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης - όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα - τα 140 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής των κρατικών Ρωσικών Σιδηροδρόμων δήλωσε ότι χωρίς κρατική χρηματοδότηση η εταιρεία του θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να σχηματίσει κοινοπραξία με ξένο εταίρο για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων.

Ο Γιακούνιν σημειώνει εξάλλου στο ρωσικό Τύπο ότι «η ιδιωτικοποίηση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να συνδυαστούν λιμενικές και σιδηροδρομικές υποδομές στην Ελλάδα με έργα υποδομών που έχουν ήδη δρομολογηθεί στη Σερβία».

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το 2012 διακινήθηκαν 4,4 εκατ. τόνοι φορτίου από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ.

Αναφορά στο θέμα κάνει και το πρακτορείο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει οδηγίες στην κυβέρνηση να εξετάσει τη συμμετοχών Ρωσικών Σιδηροδρόμων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση σιδηροδρομικών παγίων.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων της Ρωσίας για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους, επιβεβαίωσε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αλεξέι Ποπόφ, μιλώντας στο περιθώριο του 1ου Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου