ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Το εντυπωσιακό φαράγγι της Πορτίτσας

 

 

Το φαράγγι της Πορτίτσας βρίσκεται στα δυτικά του νομού Γρεβενών, ανάμεσα στα μικρά βουνά του Σπηλαίου και της Λυκότρυπας, στους ανατολικούς πρόποδες του Όρλιακα

Στο σημείο αυτό κυλάει ο ποταμός Βενέτικος δημιουργώντας τη μικρή κοιλάδα Κανάβη. Τα νερά στο φαράγγι κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ενώ το συνολικό μήκος του φαραγγιού δεν ξεπερνά τα 500 μ. 

Περίπου στα μέσα του φαραγγιού, εκεί που οι δύο πανύψηλοι βράχοι πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τα νερά του ποταμού Βενέτικου γίνονται ορμητικότερα. 

Το φυσικό δε, εμπόδιο από τις τεράστιες πέτρες που έχουν πέσει από το Κελί της Καλόγριας (ένα σπήλαιο, μέρος του οποίου κάποια στιγμή κατέρρευσε και ανέβασε τη στάθμη της κοίτης του ποταμού), δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ακόμα και εάν πρόκειται για εποχές που η στάθμη του ποταμού είναι χαμηλή, όπως στις αρχές του φθινοπώρου.

Το πέτρινο γεφύρι ηλικίας 280 ετών

Τα πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα όλης της Μακεδονίας. Ένα από αυτά, ίσως το δημοφιλέστερο και ομορφότερο του νομού, στέκεται αγέρωχο μπροστά από τη δυτική είσοδο του φαραγγιού της Πορτίτσας, σε απόσταση περίπου 45 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών. 

Το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας χτίστηκε για να διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στο χωριό Σπήλαιο και το Τρίκωμο

Η χρονολογία κατασκευής του υπολογίζεται στα 1743 και σύμφωνα με πηγές χτίστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Είναι δίτοξο, με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80 μ. και του μικρού τα 5, ενώ το συνολικό του μήκος εκτιμάται στα 34 μ. και το ύψος του στα 7,80.


 Από το χωριό Σπήλαιο ξεκινάει ένα μονοπάτι μήκους περίπου 2 χλμ. που φτάνει ως το γεφύρι της Πορτίτσας. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο τον δρόμο που ξεκινάει από στα δυτικά του χωριού (αρχικά είναι χωμάτινος, ενώ η συνέχεια της πορείας είναι ασφαλτοστρωμένη). Όποια διαδρομή και να διαλέξετε, το τοπίο και η ομορφιά της φύσης θα σας ανταμείψουν.

 ΒΙΝΤΕΟ.


 ΠΗΓΗ. reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου