ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - Το μουσικό χωριό του Πηλίου





ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ

Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι χωριό του Νομού Μαγνησίας. Βρίσκεται κτισμένο στις νότιες πλαγιές του Πηλίου σε υψόμετρο 600 μ. και σε απόσταση 19 χλμ. ανατολικά από τον Βόλο, ανάμεσα στα χωριά Δράκεια και Άγιος Γεώργιος. Κοντά στο χωριό ρέει ο χείμαρρος Βρύχωνας.

Ο μόνιμος πληθυσμός του χωριού, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ανέρχεται σε 607 κατοίκους, που μοιράζονται σε τέσσερις οικισμούς ως εξής:

  • Άγιος Λαυρέντιος, 367 κάτ.
  • Άγιος Απόστολος ο Νέος, 138 κάτ.
  • η Βροχιά, 82 κάτ.
  • οι Σερβανάτες, 20 κάτ.
 


Μια από τις δύο λεοντόμορφες κεφαλές που στολίζουν τις βρύσες στην Κεντρική Πλατεία του   Αγίου Λαυρεντίου

ΙΣΤΟΡΙΑ

 Το χωριό οφείλει την ονομασία του στην Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που κτίσθηκε από ρωμαιοκαθολικούς βενεδικτίνους μοναχούς (τους Αμαλφινούς) κατά την περίοδο των Σταυροφοριών (11ος αι.). 

Το μοναστήρι αργότερα εγκαταλείφθηκε για να κτισθεί εκ νέου ως ορθόδοξη μονή από τον όσιο Λαυρέντιο τον Τραπεζούντιο, μοναχό από την Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους. 

Η ανακατασκευή του μοναστηριού ολοκληρώθηκε το 1378, με την οικονομική βοήθεια του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Γ΄ Κομνηνού. Σήμερα η Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, αποτελεί γυναικείο κοινόβιο.

Την εποχή που ανακατασκευάστηκε η Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, τον 14ο αι., τότε άρχισε να κατοικείται και το χωριό. 

Η τοποθεσία του χωριού και η σχετική αυτονομία της περιοχής από κεντρικές εξουσίες οδήγησε σε ανάπτυξη της γεωργίας, της βιοτεχνίας και του εμπορίου. Έτσι, στους μετέπειτα αιώνες, με την έλευση και άλλων νέων κατοίκων — Ηπειρωτών, Βλάχων και νησιωτών — και με την ανάπτυξη της γεωργίας και του εμπορίου, το χωριό του Αγίου Λαυρεντίου μεγάλωσε πολύ, για να φτάσει σε περίοδο ακμής από τα τέλη του 17ου αι. έως τα μέσα του 19ου αι. 

Οι Αγιολαυρεντίτες καλλιεργούσαν ελιές και οπωροφόρα στις πλαγιές κάτω από το χωριό τους έως τον κάμπο μεταξύ Αγριάς και Λεχωνίων, ενώ το εμπόριο της ελιάς προς όλα τα Βαλκάνια και τις Παραδουνάβιες περιοχές απέφερε μεγάλα κέρδη.

Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, ο ιερομόναχος Κασσαβέτης υπέγραψε την επαναστατική προκήρυξη για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στο αρχονταρίκι της Μονής του Αγίου Λαυρεντίου.


                                                               ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ











Άγιος Λαυρέντιος ... Το Μουσικό Χωριό...

Το Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, είναι μια από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη. 

Ιδρύθηκε το 2006 από τους μουσικούς Θύμιο Ατζακά, Κώστα Μακρυγιαννάκη και Γιώργο - Εμμανουήλ Λαζαρίδη.


Στόχος του Μουσικού Χωριού

Η διοργάνωση στοχεύει:

· Στην προγραμματισμένη ή αυθόρμητη εκτέλεση μουσικών ιδεών, έργων και δρώμενων και την παραγωγική ανταλλαγή ιδεών και projects μεταξύ διεθνών καλλιτεχνών και ανθρώπων της τέχνης γενικότερα.

· Στην υλοποίηση εκπαιδευτικών ενοτήτων υπό τη μορφή συμβιωτικών εργαστηρίων/masterclasses ομαδικής δράσης, τα οποία συντονίζονται σε συνεργασία με Έλληνες και αλλοδαπούς καλλιτέχνες με αναγνωρισμένη δράση στο χώρο της σύγχρονης ή ιστορικής δημιουργίας και εκτέλεσης. 

Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων στο σύνολο τους αποβλέπουν σε ευρείες και ουσιαστικές προσεγγίσεις της μουσικής τέχνης, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτότυπους τομείς που δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στα ελληνικά προγράμματα μουσικών σπουδών.

· Στην δημιουργία μίας διεθνούς αναπτυσσόμενης κοινότητας αλληλουποστηριζόμενων καλλιτεχνών, τόσο σε επίπεδο συλλογικής μουσικής εκτέλεσης, όσο παραγωγής και διανομής καλλιτεχνικού υλικού.


Στον Αγιο Λαυρέντιο δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι εδώ ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου. Τόπος συνάντησης η πλατεία Χατζίνη (Σταθμός ή Κάτω Πλατεία) όπου θα αφήσετε το όχημά σας καθώς από εδώ και πάνω τη σκυτάλη παίρνουν υποχρεωτικά τα... πόδια.




                      Στην Κεντρική πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου υπάρχει η ταβέρνα - ψησταριά «Βρύχωνας». 




 ΦΑΓΗΤΟ

Το εστιατόριο του ξενοδοχείο «Δρυάδες» διαθέτει εξαιρετική σάλα με 2 τζάκια και υπέροχη θέα στον Παγασητικό. 

Στην Κάτω Πλατεία στην είσοδο του χωριού (Σταθμός) στην παραδοσιακή ταβέρνα «Φωλιά» 

Στην ταβέρνα «Λωτός» συναντήσαμε την κ. Φρόσω ιδιοκτήτρια της ταβέρνας με την εξαιρετική κουζίνα της, όλα τα φαγητά φτιαγμένα με πολύ μεράκι απο την ίδια έτσι ώστε οι  γεύσεις να σου μένουν αξέχαστες (Μοσχαράκι με Κάστανα, Mπουμπάρι, Γίδα βραστή, Μανιτάρια Φρικασέ, Κόκορα Κρασάτο, Κουνέλι Μουσταρδάτο, Χοιρινό Μεθυσμένο, Καραμελωμένο κότσι με χυμό πορτακαλιού ). 
Τη γαστρονομική απόλαυση έρχονται να συμπληρώσουν τα υπέροχα παγωτά φτιαγμένα απο το γιό της .





Αγριογούρουνο με Δαμάσκηνα, Μοσχαράκι με Κάστανα, Mπουμπάρι, Γίδα βραστή, Μανιτάρια Φρικασέ, Κόκορα Κρασάτο, Κουνέλι Μουσταρδάτο, Χοιρινό Μεθυσμένο
Πηγή: e-table.
...........................................................................................................................................................




ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. 1.  el.wikipedia.org
                                      2.  ethnos.gr


 
ΒΙΝΤΕΟ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου