ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

                                          
                            Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
                                              
                            ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ







ΥΛΙΚΑ
  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο αγελαδινό κρύο
  • 11 κουταλιές της σούπας (αρκετα γεματες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • λιγο αλάτι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • λάδι για το άλειμμα των φύλλων
  • 1-2 αυγά
  • κανέλα σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρυο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και λίγο αλατάκι και ανακατευουμε με σύρμα να διαλυθεί το αλεύρι.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για να μη κολλήσει το μίγμα.
Όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια του μίγματος και σκάνε μπουρμπουλήθρες καυτές σημαίνει οτι εχει ηδη πηξει σε ικανοποιητικό βαθμό, οπότε και κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφηνουμε κατα μερος. 
Άλλωστε οσο θα κάθεται, θα πήξει λίγο περισσότερο.
Λαδώνουμε ρηχό μεγάλο ταψί και στρώνουμε ενα ενα όλα τα φύλλα(5-6), λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα εκτος απο το τελευταίο. Τα φύλλα ας περισσεύουν απο το ταψί, έτσι πρέπει.
Ρίχνουμε όλη την κρέμα επάνω στο τελευταίο φύλλο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα (ίσως και με τη βοηθεια μιας μικρής-σπάτουλα σιλικόνης).
Γυριζουμε τα φύλλα προς τα μέσα διπλώνοντας τα, να σχηματίσουν κατι σαν λεπτη κορνιζα γυρω απο την κρεμα για να μη χυθει στο ψήσιμο. Βρέχουμε την "κορνίζα" με νερακι (ειδικα στις γωνιες)και λαδάκι.
Ανακατεύουμε ελαφρά τα αυγά και με ενα πιρούνι τσιμπάμε λιγο αυγό και το ρίχνουμε επάνω στην κρέμα, ωσπου να τελειώσουν τα αυγά.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και ραντίζουμε με λιγο λάδι απο πανω.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 (ανάλογα και με το φούρνο σας) στη μεσαία σχάρα για μια ώρα περιπου, ωσπου να ροδίσει καλα.



Λίγα μυστικά ακόμα
Στη διάρκεια του ψησίματος η κρέμα μπορεί να φουσκώνει εδω κι εκει, οπότε προσέχουμε και τρυπάμε με ενα πιρουνκι τις φουσκαλες.


                                                                                                       
                                                                                                           ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου