ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

ΕΒΡΟΣ - Τα όμορφα συνορά μας


 
Ιστορία Ν.Έβρου 


Ο Νομός ΄Εβρου, διασχίζεται σε όλο το μήκος του από το ομώνυμο ποτάμι που στην αρχαιότητα λέγοταν Ρόμβος. 

Ο γιος του μυθικού βασιλιά της Θράκης Κασσάνδρου, Έβρος κίνησε την οργή της μητριά του γιατί δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της. 

Όταν αυτή τον κατηγόρησε στον πατέρα του, έπεσε στον ποταμό Ρόμβο και πνίγηκε. Έτσι ο ποταμός πήρε το όνομα Έβρος και από αυτόν και ο Νομός Έβρου.

Η περιοχή του Νομού Έβρου, κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή συνεχώς μέχρι σήμερα. 







Τα πρώτα ίχνη ζωής, έχουν βρεθεί στην περιοχή Ορμενίου και είναι παλαιοντολογικά ευρήματα από μαστόδοντα. Νοτιότερα κοντά στα χωριά Ρίζια και Κέραμος, βρέθηκαν λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής [10.000 – 7.000 π.Χ.], από πυριτόλιθο [τσακμακόπετρα]. 

Από την Νεολιθική Εποχή έχουν αποκαλυφθεί οικισμοί στο σπήλαιο Μάκρης και στο Μικρό Βουνί της Σαμοθράκης, το οποίο κατοικήθηκε συνεχώς μέχρι την εποχή του χαλκού, οπότε ήρθε σε επαφή με του Μινωίτες της Κρήτης, όπως φαίνεται από ορισμένα ευρήματα.

Από τα Ομηρικά Έπη, συνάγεται ότι οι κάτοικοι των παραλίων του Έβρου, είχαν επαφές και συμμαχικές σχέσεις με το κράτος της Τροίας από την περιοχή τους δε ξεκίνησε ο βασιλιάς των Θρακών Ρήσσος σε βοήθεια των Τρώων. Η ανάμνησή του θα μείνει ως ποτάμιος θεός Ροϊτης ή ως θεοποιημένος ήρωας σε εκατοντάδες ανάγλυφα σε όλο το θρακικό χώρο γνωστό ως «Θράκας Ιππέας».



Είναι η εποχή που θρακικά φύλα έχουν εγκατασταθεί στη Θράκη και κατασκευάζουν οχυρωμένες ακροπόλεις. Στο χώρο του Ν. Έβρου κατοικούν οι Κίονες, στην παραλία μεταξύ Έβρου και Βιστωνίδας λίμνης, αφήνοντας ίχνη της παρουσίας στους χώρους λατρείας, στα βουνά βόρεια της Αλεξανδρούπολης [Κίρκη, Αβάντα] και οι Οδρύσες γύρω από τον ποταμό Έβρο.

Ανατολικά του ποταμού, κτίζεται η παραθαλάσσια ομηρική πόλη του Πόλτυ, η Πολτυομβρία που μετονομάζεται Αίνος. Οι κάτοικοι της ανεβαίνουν τον ποταμό Αίμο με τα καράβια τους, διενεργώντας εμπόριο με τις θρακικές φυλές του εσωτερικού.

Σύντομα οι Έλληνες άποικοι ξεκινώντας από την Σαμοθράκη, θα αποικίσουν τα θρακικά παράλια δυτικά του Έβρου δημιουργώντας τειχισμένες πόλεις που ο Ηρόδοτος αποκαλεί «Σαμοθρηικά τείλεα». Είναι η Περαία της Σαμοθράκης με τις πόλεις [από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά], Μεσημβρία, Ζώνη, Δρυς, Σάλη, Τέμπυρα, Χαράκωμα.

Η Μεσημβρία Ζώνη έχει ήδη ανασκαφεί, ενώ η Σάλη εντοπίστηκε στη θέση της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα στις όχθες του Έβρου, οικοδομούνται μια σειρά από μικρές πολιτείες οι οποίες αποβαίνουν σιγά-σιγά βάσεις για την προσπέλαση στο εσωτερικό της χώρας. 

Ίχνη τους έχουν επισημανθεί στο Δερβένι, Κορνοφωλιά, στο Διδυμότειχο και στην Αλεξανδρούπολη. Από τις πόλεις αυτές οι Έλληνες των αποικιών έρχονται σε επαφή με τους κατοίκους των θρακικών βασιλειών και δημιουργούν πολλές οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές συναλλαγές.

Στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα, οι Πέρσες εκστρατεύοντας στη Σκυθία περνούν από την Θράκη και ιδρύουν στις εκβολές του ποταμού Έβρου, βάση με ισχυρό Φρούριο και πολλές εγκαταστάσεις. 

Είναι ο ξακουστός Δορίσκος όπου την Άνοιξη του 480 π.Χ., ο Ξέρξης εκστρατεύοντας στην Ελλάδα έκανε την καταμέτρηση των στρατευμάτων του, όπως αφηγείται ο πατέρας της Ιστορίας Ηρόδοτος. 

Ο Δορίσκος θα αποτελέσει αργότερα πεδίο συγκρούσεων μεταξύ Περσών και Ελλήνων μέχρις ότου πέσει στα χέρια των Αθηναίων. Αργότερα θα καταληφθεί από τον Φίλιππο της Μακεδονίας και θα αποτελέσει μία από τις βάσεις της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου προς την Ασία.

Την ίδια εποχή η Σαμοθράκη με τα ιερά όπου λατρεύονται οι «Μεγάλοι Θεοί» και τελούνται τα «Καβείρια Μυστήρια», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα λατρείας του Ελληνικού, του Ελληνιστικού μετά και του Ρωμαϊκού αργότερα κόσμου. Κατάλοιπο της Μακεδονικής εποχής ο Μακεδονικός τάφος στο Ελαφοχώρι Διδυμοτείχου.

Το Ρωμαϊκό κράτος που ολοκληρώνει την ενσωμάτωση της Θράκης το 46 μ.Χ., δίνει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή του Έβρου. Από τον αυτοκράτορα Τραϊνό [98-117 μ.Χ.], ιδρύονται οι πόλεις Τραϊνούπολη και Πλωτινούπολη, ενώ ένας μεγάλος οδικός άξονας κατασκευάζεται και περνά από την περιοχή, η Εγνατία Οδός.

Μετά την μεταφορά της πρωτεύουσας του Ρωμαϊκού κράτους από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη, η αυτοκρατορία εξελίσσεται από Ρωμαϊκή σε Βυζαντινή και η περιοχή του Έβρου, όπως και όλη η Θράκη αποχτά περισσότερη σπουδαιότητα. Ο Ιουστινιανός θωρακίζει την περιοχή με πολλά φρούρια. 

 Κατάλοιπά τους διατηρούνται μέχρι σήμερα, όπως το κάστρο Ισγίπερα-Γκίμπερνα στη Δαδιά και τα κάστρα Ποταμού και “Αβαντα. Η Τραϊνούπολη ευημερεί και πλάι στην Πλωτινούπολη αναδεικνύεται το Διδυμότειχο. Τραϊνούπολη, Διδυμότειχο και Μάκρη [που άρχισε να αναπτύσσεται], γίνονται έδρες Μητροπολιτών και επισκόπων.

Από τον 7ο μ.Χ. αιώνα, αρχίζουν στη Θράκη επιδρομές των Βουλγάρων. Έναν αιώνα μετά καταστρέφουν την Πλωτινούπολη. Στη θέση της αναδεικνύεται το Διδυμότειχο. Η περιοχή του Έβρου θα ηρεμήσει μετά την κατατρόπωση των Βουλγάρων από τον Βασιλειο Β τον Βουλγαροκτόνο.

Το 1151-52 ένας Βυζαντινός πρίγκιπας ο Ισαάκιος Κομνηνός, γιος του Αλεξίου Α” του Κομνηνού ιδρύει το μοναστήρι της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας στη θέση Βηρός. Με τα χρόνια γύρω του θα αναπτυχθεί μια ολόκληρη πόλη οι σημερινές Φέρες.

Μετά μισό αιώνα η Θράκη και ο Έβρος πέφτουν στην κυριαρχία των Φράγκων της 4ης Σταυροφορίας [1204]. 
Θα απελευθερωθεί το 1261. Το 1341 ο διεκδικητής του Βυζαντινού θρόνου Ιωάννης Καντακουζηνός, στέφεται αυτοκράτορας στο Διδυμότειχο ως Ιωάννης Στ”. 
Ο εμφύλιος πόλεμος φέρνει τους Τούρκους στη Θράκη. 
Το Διδυμότειχο θα πέσει στα χέρια τους το 1361.

Φτάνουμε έτσι στην 14η Μαΐου του 1920, ημέρα που ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. 

Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.


 Οι παραλίες του Έβρου 

Γαλάζια γοητευτική λωρίδα η παραλία του νομού, από τη Mεσημβρία και τη Mάκρη μέχρι την Aλεξανδρούπολη.  


  Η Μάκρη βρίσκεται στη νότια πλευρά του νομού στην Αλεξανδρούπολη και αποτελεί σημαντικό παραθεριστικό κέντρο τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες. Θα κολυμπήσετε στην απλωτή αμμουδιά του χωριού και για φαγητό μπορείτε να επιλέξετε μια από τις ψαροταβέρνες και τις ψησταριές της παραλίας και του οικισμού. 



    ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 Επίσης εξίσου ενδιαφέρουσα παραλία 10 χλμ δυτικά της Αλεξανδρούπολης είναι της Αγ. Παρακευής με το ομώνυμο εκκλησάκι. Αποτελεί συνέχεια της Μάκρης και συγκεντρώνει όλο και περισσότερους παραθεριστές όλο το χρόνο.







Σαμοθράκη

 

Η Σαμοθράκη βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, νοτιοδυτικά των εκβολών του ποταμού Έβρου και απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. 

Eίναι ένα σχετικά μικρό νησί που οφείλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στον επιβλητικό όγκο του όρους Σάος ή αλλιώς Φεγγάρι με ψηλότερη κορυφή στα 1611 μέτρα, αφού το βουνό αυτό διατρέχει ολόκληρο το νησί. 

Μετά τα βουνά της Κρήτης και της Εύβοιας, πρόκειται για την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, έχοντας ως αποτέλεσμα η ορεινή Σαμοθράκη να έχει πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά και πολλούς μεγάλους καταρράκτες. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια οι περισσότερες παραλίες του νησιού έχουν γαλαζοπράσινα νερά και βρίσκονται σε κατάφυτα τοπία.

Η Σαμοθράκη είναι ευρέως γνωστή χάρη στο διάσημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, που βρέθηκε στο νησί το 1863 και σήμερα κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι της Γαλλίας. Είναι γνωστή και από τα Καβείρια Μυστήρια που λάμβαναν χώρα στο νησί κατά την αρχαιότητα, καθιστώντας την Σαμοθράκη ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου.


Το νησί της Σαμοθράκης είναι ένας διαφορετικός προορισμός, μακριά από την ξέφρενη νυχτερινή ζωή και τα κοσμικά στέκια. 


Στη Σαμοθράκη θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε τις διακοπές σας στην απολυτη αρμονία φύσης, της άγριας ομορφιάς, συνδιάζοντας το απόλυτο γαλάζιο της θάλασσας και το εκπληκτικό πράσινο του βουνού. Παρ'όλα αυτά, η περισσότερη κίνηση στο νησί βρίσκεται στην Καμαριώτισσα, το λιμάνι της Σαμοθράκης, που βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο του νησιού.

Το νησί έχει πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης, με πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας τα οποία συνδέουν τις δύο αυτές πόλεις με το κεντρικό λιμάνι του νησιού την Καμαριώτισσα.



Οι καλύτερες παραλίες της Σαμοθράκης

 

Παραλία Παχιά Άμμος

  Η παραλία της Παχιάς Άμμου βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του νησιού, περίπου 17 χιλιόμετρα από την Καμαριώτισσα, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη οδικώς. Πρόκειται για την πιο γνωστή παραλία της Σαμοθράκης καθώς είναι η μοναδική παραλία του νησιού που καλύπτεται με άμμο καθώς έχει και κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά.




Παραλία Κήπος

  Στο βόρειο άκρο του νησιού και σε απόσταση περίπου 14 χιλιομέτρων απο τα Θερμά και στο τέλος του δρόμου μετά από μια φανταστική παραθαλάσσια διαδρομή,θα βρείτε τη μοναδική παραλία των Κήπων. Είναι μία πολύ όμορφη παραλία με γκρίζα βότσαλα, κρυστάλλινα νερά και φανταστική θέα την Ίμβρο, ενώ περιβάλλεται από ψηλά επιβλητικά βράχια.




Παραλία Βάτος

  Ο Βάτος είναι μια μαγευτική παραλία με άσπρα ψηλά βότσαλα, με υπέροχο βυθό και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά, ενώ περιβάλλεται απο ψηλούς βράχους. Ο μοναδικός τρόπος προσέγγισης αυτής της παραλίας είναι μόνο μέσω θαλάσσης με τα εκδρομικά πλοιάρια που κάνουν το γύρω του νησιού, όπου θα έχετε και την δυνατότητα να θαυμάσετε τον εντυπωσιακό καταρράκτη Κρεμαστό που καταλήγει στη θάλασσα και είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Μεσογείου.



Βάθρες και Καταρράκτες της Σαμοθράκης

 

Οι «βάθρες» είναι το σήμα κατατεθέν της Σαμοθράκης και είναι οι φυσικές πισίνες - λίμνες που δημιουργούνται μέσα στις κοιλότητες βράχων μετά από μικρούς ή μεγάλους καταρράκτες και μοιάζουν με μικρές πισίνες με κρυστάλλινα νερά. 

Εκεί οι πιό τολμηροί έχουν την δυνατότητα να βουτήξουν στα κρύα αλλά αναζωογονητικά νερά τους. Οι πιο γνωστές είναι η «Γριά Βάθρα» και οι βάθρες του «Φονιά».



  Γριά Βάθρα

  Πρόκειται για ένα καταπράσινο οικισμό, μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο γεμάτο αιωνόβια πλατάνια, φτέρες και πολλά τρεχούμενα νερά. Η περιοχή χαρακτηρίζεται για τις φυσικές της πηγές οι οποίες προσφέρονται για ιαματικά λουτρά. 


Από περιοχή των Θερμών, ξεκινάει το μονοπάτι μέσα σε σκιερό δάσος από πλατάνια το οποίο που οδηγεί στους καταρράκτες της «Γριάς Βάθρας». 

Λίμνες και μικροί καταρράκτες που σχηματίζονται διαδοχικά από τον καταρράκτη που ξεκινά από το βουνό Σάος.


                            

Βάθρες Του Φονιά

  Για τις βάθρες του «Φονιά», θα πρέπει να συνεχίσετε περίπου 1 χιλιόμετρο ανατολικά μετά τον οικισμό Θέρμα και στο σημείο που ο δρόμος τέμνει το ρέμα του Φονιά, υπάρχει χώρος στάθμευσης οχημάτων. Στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσετε το μονοπάτι, παράλληλα με το ρέμα του «Φονιά», μία πολύ ωραία διαδρομή μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια. 


Η διαδρομή μέχρι την πρώτη βάθρα είναι η πιο προσβάσιμη, διαρκεί περίπου 30 με 45 λεπτά και στο τέλος θα συναντήσετε τον ομώνυμο καταρράκτη που φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε κρύο έως πολύ κρύο μπάνιο, αλλά και φυσικό ντους - μασάζ από το ορμητικό νερό του καταρράκτη που πέφτει στο σώμα σας. 





Μπορείτε επίσης από αυτό το σημείο να συνεχίσετε την ανάβαση προς τον επόμενο καταρράκτη και τις επόμενες βάθρες όπου τα νερά γίνονται όλο και πιό κρύα. 

Η διαδρομή έχει ευδιάκριτη σήμανση και αν και είναι λίγο κουραστική θα αποζημιωθείτε καθως θα συναντήσετε ένα πανέμορφο τοπίο και το μπάνιο στις βάθρες είναι πολύ απολαυστικό. Βέβαια, χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι στη δρόμο σας, καθώς είναι αρκετά κακοτράχαλος. 

Γι' αυτό τον λόγο θα σας συνηστουσαμε να φορέστε παπούτσια που προστατεύουν τα δάχτυλα σας και είναι αναπαυτικά.



 

Καταράκτης Κρεμαστού

 

Ο εντυπωσιακός καταρράκτης του Κρεμαστού που καταλήγει στη θάλασσα, βρίσκεται κοντά στην πανέμορφη παραλία του Βάτου. Είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Μεσογείου και πέφτει από ύψος 83 μέτρων μέσα στη θάλασσα. 

Ο μοναδικός τρόπος προσέγγισης του εντυπωσιακού αυτού καταρράκτη είναι με το εκδρομικό πλοιάριο, που κάνουν το γύρω του νησιού. Ακόμη, το φαράγγι του Κρεμαστού αποτελεί ένα απ' τα πιο συναρπαστικά σημεία του νησιού για canyoning.


Μέρη που δεν πρέπει να χάσετε



Η Χώρα της Σαμοθράκης

 

Η χώρα είναι ο κατεξοχήν παραδοσιακός οικισμος του νησιου και είναι χτισμένη στο βουνό Σάος σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Αξίζει να περπατήσετε στα όμορφα σοκάκια της, να χαζέψετε στα μικρά μαγαζάκια με τα κεραμικά και τα τουριστικά είδη και να απολαύσετε τον καφέ σας στην πλατεία της χώρας με πολύ ωραία θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος. 

Επίσης στην περιοχή θα βρείτε όμορφες παραδοσιακές ταβέρνες για φαγητό και για πιο αργά για ποτό.

Ακόμη αξίζει να επισκεφθείτε μέρος του οχυρού των "Γκατιλούζι" το οπόιο σώζεται εως και σήμερα, την παμπάλαια και πολύ όμορφη εκκλησία της "Κοίμησης της Θεοτόκου" που χρονολογείται το γύρω στο 1875, και το Λαογραφικό Μουσείο. 


Εάν βρίσκεσται στην Χώρα το πρωί, μπορείτε να περάσετε από τον παραδοσιακό φούρνο που ψήνει τα αρτοπαρασκευάσματα του σε φούρνο με ξύλα και να προμηθευτείτε ότι σας κάνει όρεξη.


Χωριό Καμαριώτισσα

 

Το χωριό της Καμαριώτισσας, βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο του νησιού, είναι το κεντρικό λιμάνι του νησιού και εξ'αιτίας αυτού το χωριό με την περισσότερη κίνηση στο νησί της Σαμοθράκης. Η Καμαριώτισσα οφείλει το όνομά της στην εκκλησία της «Παναγίας της Καμάρας» και στο ομώνυμο εικόνισμα που φυλάσσεται εκεί. Στο χωριό αυτό θα βρείτε πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες, πρακτορεία για να αγοράσετε εφημερίδες και περιοδικά, τράπεζες, πρακτορεία ταξιδίων και άλλα καταστήματα που δύσκολα θα βρείτε σε άλλο σημείο του νησιού.


 

Χωριό Προφήτης Ηλίας

 

Στο λόφο του Προφήτη Ηλία είναι χτισμένο το ομώνυμο γραφικό και πολύ μικρό χωριό του Προφήτη Ηλία. Έχει μονάδική θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς με καθαρό καιρό μπορείτε να δείτε μέχρι και το Άγιο Όρος. 

 Επίσης στην περιοχή θα βρείτε όμορφες παραδοσιακές ταβέρνες που φημίζονται για την παραδοσιακή συνταγή "Κατσίκι Σαμοθράκης", δηλαδή κατσίκι με γέμιση από ψιλοκομμένα συκωτάκια, ρύζι και μυρωδικά.


 

Χωριό Θέρμα

 

Πρόκειται για ένα καταπράσινο οικισμό, περίπου 8 χιλιόμετρα από την Καμαριώτισσα. Βρίσκεται σε ένα όμορφο τοπίο με πολλά πλατάνια, με βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής οι φυσικές της πηγές οι οποίες προσφέρονται για ιαματικά λουτρά. 

Το χωριό είναι η αφετηρία για το μονοπάτι που καταλήγει στου πολύ γνωστούς καταρράκτες της Γριάς Βάθρας. Στην πλατεία του χωριού, θα βρείτε ταβέρνες, εστιατόρια και καταστήματα mini market για τα καθημερινά σας ψώνια.


Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης

 

Στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης στεγάζεται το Αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης.

Το Αρχαιολογικό μουσείο, φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές που ξεκίνησε η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή το 1938, όπως αυτά από το Ιερό των Μεγάλων Θεών. 

Στο μουσείο φυλάσσονται πλήθος από χρηστικά αντικείμενα, κοσμήματα, αγάλματα, μετώπες από κτίσματα. Επίσης, υπάρχει κι ένα αντίγραφο του ακέφαλου αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης εξίσου εντυπωσιακό με το πρωτότυπο, καθώς το πρωτότυπο στεγάζεται στο μουσείο του Λούβρου στη Γαλλία.


 

Ιερό των Μεγάλων Θεών

 

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών βρίσκεται στη Παλιάπολη, στο βόρειο παραλιακό δρόμο και σε απόσταση περίπου 6,5 χιλιομέτρων από την Καμαριώτισσα. 

Είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, ιδρύθηκε από τους Αιολείς αποίκους του νησιού και ήταν αφιερωμένο στην λατρεία και την τέλεση των Μυστηρίων των Μεγάλων Θεών. 

 Στο χώρο του Ιερού βρέθηκε το 1863, το άγαλμα της πολύ διάσημης φτερωτής Νίκης της Σαμοθράκης, που σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

                       

 

Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης

 

Στη Χώρα του νησιού μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης που στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό που πρωτολειτούργησε το 1985. 

Στο χώρο του μουσείου εκτίθενται διάφορα αντικείμενα από το λαογραφικό πλούτο του νησιού που συνθέτουν την πολιτιστική κληρονομιά της Σαμοθράκης μια αντιπροσωπευτική εικόνα της παράδοσής του. Ανάμεσα στα εκθέματα του, σώζονται εργαλεία και αντικείμενα επαγγελματιών του παρελθόντος, όπως γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία και ένας παραδοσιακός αργαλειός και σύνεργα των εργόχειρων που δημιουργούσαν κυρίως οι γυναίκες. 

Ακόμη θα έχετε την δυνατότητα να δείτε παλαιά αντικείμενα καθημερινής χρήσης του νοικοκυριού, παλαιά έπιπλα, παραδοσιακές φορεσιές του νησιού και διάφορες παλαιές φωτογραφίες του νησιού.


Μοναστήρια, Εκκλησίες Και Ξωκλήσια Της Σαμοθράκης

 

Χαρακτηριστικό της Σαμοθράκης αποτελούν τα μοναστήρια, οι εκκλησίες και τα πολυάριθμα ξωκλήσια της. 

Στο νησί της Σαμοθράκης θα βρείτε τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1875 και είναι ένα από τα μεγαύτερα κτήρια της Χώρας. 

Στο νότιο μέρος του νησιού, είναι το εκκλησάκι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας που δεσπόζει σε βράχο ύψους 600 μέτρων επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Αξίζει να το επισκεφτείτε και να απολαύσετε την μαγευτική θέα ιδικά την ώρα της δύσης του ηλίου. 
Ενώ στο χωριό Αλώνια θα συναντήσετε την Μονή Αγίου Αθανασίου Σαμοθράκης που είναι και Μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου 'Ορους.




                                                                Αλεξανδρούπολη



                                                                         Διδυμοτειχο



                                                                                   Εβρος


                                                                             ΣΟΥΦΛΙ
Φτάνουμε έτσι στην 14η Μαΐου του 1920, ημέρα που ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.

RadioEvros.gr


Φτάνουμε έτσι στην 14η Μαΐου του 1920, ημέρα που ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.

RadioEvros.grΦτάνουμε έτσι στην 14η Μαΐου του 1920, ημέρα που ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.



ΠΗΓΗ.1. google.gr
             2. patridamou.gr
             3. radioevros.gr  
             4. greektrips.eu


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου