ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΙΡΟΣΚΑΚΙΑ


                        Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

                                     ΠΙΡΟΣΚΑΚΙΑ








ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη
  •  1 Kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • ζεστό νερό (περίπου 1 1/2 ποτήρι)

 Γέμιση κιμά
  • 300 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 ντομάτες σε κύβους
  • 2 μέτριες πατάτες βραστές
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ελάχιστο κρασάκι
  • αλατοπίπερο
  • ελαιόλαδο

 Γέμιση πατάτας
  • 3 πατάτες βρασμένες
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • αλατοπίπερο
  • λίγο μαϊντανό
  • λίγο άνηθο
  • 1 κουταλιά σούπας λιωμένη μαργαρίνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  Για την ζύμη

 Ζεσταίνουμε 1/2 ποτήρι νερό. Προσοχή, να μην κάψει απλά να είναι ζεστό προς χλιαρό. (Η ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι αυτή που βυθίζοντας το δάχτυλό μας στο νερό και μετρώντας ώς το 10, να μην καιγόμαστε).

Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.


Κατόπιν, ρίχνουμε και το αλεύρι όλο και ζυμώνουμε ρίχνοντας και το υπόλοιπο νερό λίγο λίγο. Μπορεί και να μην το πάρει όλο. 

Χρειαζόμαστε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια. (Στην αρχή που πέφτει το νερό, κολλάει όμως με το ζύμωμα το ζυμάρι φτιάχνει).

Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.


                                                        **********************
 

Όταν είναι έτοιμη, παίρνουμε κομμάτια ζύμης, σαν ένα μανταρινάκι, το ανοίγουμε στην παλάμη μας σε πιτάκι και βάζουμε στο κέντρο λίγη απο τη γέμιση που έχουμε φτιάξει ή ένα λουκανικάκι.
Με το δάχτυλό μας βρέχουμε περιμετρικά το ζυμαράκι και φέρνουμε όλες του τις άκρες στο κέντρο, ώστε να εγκλωβίσουν μέσα την γέμιση. 
Το πλάθουμε ελαφρά ώστε να κολλήσει καλά.

Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολα και τα αφήνουμε για 30΄ περίπου να φουσκώσουν.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι αρκετό αραβοσιτέλαιο να ζεστάνει καλά. Μόλις είναι έτοιμο, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας (με διαβάθμιση 9 στο 6).

Ανασηκώνοντας το κατσαρολάκι απο την φωτιά, ρίχνουμε μέσα λίγα πιροσκάκια. 

Μόλις πέσει η μεγάλη ένταση του λαδιού το ξαναβάζουμε στη φωτιά και τα αφήνουμε να τηγανιστούν και απο τις 2 μεριές. (Αυτό το κάνουμε στο πρώτο τηγάνισμα για να μην μας αρπάξουν αμέσως).

Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν απο τα λάδια.

-Τα πιροσκάκια αυτά, χρειάζονται λίγα λεπτά να κρυώσουν και μετά τρώγονται. 

Οσο κρυώνουν γίνονται πιο αφράτα και μαλακά.


*Για την γέμιση κιμά

Σε μια κατσαρολίτσα σωτάρουμε τον κιμά με το λάδι και το κρεμμύδι. 
Σβήνουμε με ελάχιστο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. 
Προσθέτουμε τις ντοματούλες και τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά να πιεί όλα τα υγρά του.
Τέλος, προσθέτουμε λιωμένες τις βραστές πατάτες και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν γεμίσουμε τα πιροσκί μας.


 *Για την γέμιση πατάτας

 Λιώνω τις πατάτες και ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά.




                                                                                                              ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ






ΠΗΓΗ. koukfamily-cook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου