ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.......






1817  Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αίγιο σκοτώνει 65 άτομα.

1833  Καταργείται η δουλεία στις αποικίες της Βρετανίας.

1910  Ανακοινώνεται η ίδρυση του νέου κόμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου, με το όνομα «Κόμμα των Φιλελευθέρων».

1923  Αρχίζει η εκκένωση της Κωνσταντινούπολης από τα συμμαχικά στρατεύματα, μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λοζάννης από την Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας. Επίσης, αρχίζει η εκκένωση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

1927  Εκτελούνται στη Βοστόνη οι αναρχικοί Νίκολας Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, επειδή κρίθηκαν ένοχοι φόνου, τον οποίο ουδέποτε παραδέχτηκαν. Η ιστορία τους ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες.

1931  Τρεις ένοπλοι ορμούν στη σκηνή του θεάτρου «Περοκέ» και πυροβολούν εναντίον των ηθοποιών. Σκοτώνεται ο μηχανικός του θεάτρου ενώ αρκετοί τραυματίζονται.

1933  Στην Ινδία, αποφυλακίζεται μετά από 8 ημέρες απεργίας πείνας ο Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την απεργία, διαμαρτυρόμενος για τη νέα σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές.

1939  Η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν σύμφωνο μη επίθεσης, γνωστό ως «Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ». Σε μία μυστική προσθήκη στο κείμενο της συμφωνίας, η Πολωνία διαμοιράζεται ανάμεσα στα δύο κράτη.

1940  Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν το Λονδίνο.
1942
  Αρχίζει η Μάχη του Στάλινγκραντ. Οι Γερμανοί ισοπεδώνουν με βομβαρδισμούς την πόλη, ωστόσο οι Ρώσοι ανταποδίδουν στις επιθέσεις και μετά από έξι μήνες οι Γερμανοί παραδίνονται.


1952  Ιδρύεται ο Αραβικός Σύνδεσμος.

1960  Εντοπίζεται στη Γουινέα ο μεγαλύτερος βάτραχος του κόσμου, βάρους 3,3 κιλών.

1962  Πραγματοποιείται η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, μέσω του δορυφόρου Τέλσταρ.

1966  Ο δορυφόρος «Όρμπιτερ Ι» τραβάει τις πρώτες φωτογραφίες του πλανήτη μας από τη Σελήνη.

1980  Ξεκινά την λειτουργία της η ΕΥΔΑΠ.

1982  Η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίζεται με το νόμο 1285 που ψηφίζει η Βουλή, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.

1993  Εντοπίζονται στην πόλη Σκόντρα, στην Αλβανία, μαζικοί τάφοι 107 ατόμων που εκτελέστηκαν από το πρώην κομμουνιστικό καθεστώς.

1993  Στο Περού, οι αντάρτες της οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι» σκοτώνουν 62 Ινδιάνους. Πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση των τελευταίων 13 ετών, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα της εκστρατείας του προέδρου Φουτζιμόρι.

1995  Για πρώτη φορά η δύναμη ταχείας επέμβασης του ΟΗΕ πλήττει με το βαρύ πυροβολικό τους Σερβοβόσνιους έξω από το Σαράγιεβο.




ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου