ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ..........






1805  Ο Α' Βερβερικός Πόλεμος με τα κράτη της Μπαρμπαριάς (Βορειοδυτική Αφρική) λήγει με νίκη των ΗΠΑ.

1822  Επειτα από πολύμηνη πολιορκία, η οθωμανική φρουρά της Ακρόπολης παραδίδεται στους επαναστατημένους Ελληνες.

1836  Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικομαθηματικός Αντρέ Μαρί Αμπέρ, κύριος θεμελιωτής του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροδυναμικής. Από αυτόν ονομάστηκε η μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος.

1877  Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

1924  Απάγεται και δολοφονείται από τους φασίστες ο Τζιάκομο Ματεότι, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιταλίας.

1924   Ενοπλη λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία ανατρέπει την εξουσία των μπέηδων-φεουδαρχών και εγκαθιδρύει αστική δημοκρατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Φαν Νόλι.

1940  Μετά από 62 μέρες από την έναρξη των συγκρούσεων και παρά τη συνδρομή γαλλικών και βρετανικών στρατευμάτων, η Νορβηγία παραδίδεται στους Γερμανούς. Την ίδια μέρα, η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γαλλίας και της Βρετανίας.

1944  Αναζητώντας δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί μπαίνουν στην κωμόπολη του Διστόμου. Αποκλείουν τις εισόδους και αρχίζουν τις έρευνες στα σπίτια, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 
Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους και ξεχωρίζουν 104 άνδρες και 114 γυναίκες (μεταξύ αυτών 45 παιδιά και 20 βρέφη). Τους εκτελούν και στη συνέχεια πυρπολούν το χωριό, αφήνοντας πίσω τους «κρανίου τόπο».

1967   Λήγει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, με θρίαμβο των Ισραηλινών επί των Αράβων. Οι Ισραηλινοί κατακτούν τη Λωρίδα της Γάζας, τη χερσόνησο του Σινά, τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη ποταμού, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν. 

1971  Οι ΗΠΑ τερματίζουν επισήμως, μετά από 20 χρόνια, το εμπορικό εμπάργκο κατά της Κίνας.





ΠΗΓΗ. 1.  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
             2. sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου