ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

ΛΑΣΙΘΙ - Φαράγγι Χαυγά



Το Φαράγγι του Χαυγά είναι ένα όμορφο φαράγγι, το μοναδικό μεγάλο φαράγγι στο Οροπέδιο Λασιθίου (υπάρχει και ομώνυμο φαράγγι κοντά στην Καλαμαύκα)

Το πέρασμά όλου του μήκους του μέσα από την κοίτη είναι δύσκολο, καθώς σε ένα σημείο η πορεία διακόπτεται από μια μεγάλη κολύμπα με νερό (ωστόσο υπάρχει μονοπάτι από το πλάι).
Το φαράγγι μεταφέρει το νερό από το Οροπέδιο Καθαρό στο Οροπέδιο Λασιθίου. 
Ανοίγεται μεταξύ των υψωμάτων Καθάριος Λάκκος (1197) και Κεφάλα (1269). 
Έχει μήκος γύρω στα 3-4 km και σε ορισμένα σημεία οι πλευρές υψώνονται σχεδόν κατακόρυφα σε μεγάλο ύψος.


Μέσα στο Χαυγά ζουν πολλά είδη ζώων και πτηνών συναποτελώντας πλούσιο οικοσύστημα με σημείο αναφοράς τη μικρή φυσική λίμνη του φαραγγιού, το Νεραϊδοκόλυμπο. 
Στις πλαγιές των βουνών υπάρχει άφθονη δενδρώδης και ποώδης βλάστηση.




Το φαράγγι (από την έξοδο του) είναι σχετικά ομαλό και προσβάσιμο στον καθένα μέχρι τον πανέμορφο Νεραϊδοκόλυμπο, που για να τον δείτε χρειάζεται λίγη προσοχή. 
Ο Νεραϊδοκόλυμπος, που εύκολα θα αναγνωρίσει κάποιος από τον ολοστρόγγυλο ογκόλιθο που έχει καταπέσει στο πυθμένα του φαραγγιού, διακόπτει την πορεία προς το υπόλοιπο φαράγγι. 


Μέσα από το φαράγγι περνά ο Χαυγάς Ποταμός που συγκεντρώνει τα νερά του Οροπεδίου Καθαρού, περνάει από το Οροπέδιο Λασιθίου (ως Μεγάλος Ποταμός), φτάνει στο Χώνο (η τρύπα από την οποία φεύγουν τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου), εξέρχονται από τις Φλέβες και μέσω του ποταμού Αποσελέμη καταλήγουν στο φράγμα του Αποσελέμη.










ΠΗΓΗ. cretanbeaches

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου