ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Συνοικία Ουζιέλ - Η συνοικία μιας άλλης εποχής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης



Ένα συγκρότημα μονοκατοικιών που φέρνουν στο μυαλό εικόνες από αρχοντόσπιτα της παλιάς όμορφης Θεσσαλονίκης ή της επαρχίας μιας παλιότερης εποχής. 
Βρίσκεται ανάμεσα στο 14ο Γυμνάσιο, στη Βίλα Morpurgo (Βίλα Ζαρντινίδη) και στο κτίριο της Νομαρχίας (βίλα Αλλατίνι) και από το 1980 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Το βλέμμα των περαστικών μένει πάνω στις απέριττης ομορφιάς μονοκατοικίες με τις αυλές τους σπαρμένες με τριανταφυλλιές και αναρριχώμενα φυτά σε πέργολες, μανταρινιές φορτωμένες μανταρίνια, έπιπλα φερ φορζέ και μια αισθητική που αποπνέει κάτι από μια εποχή γλυκιά γεμάτη αναμνήσεις.

Τα σπίτια ψηλοτάβανα, μικρά αρχοντικά έχουν όλα την ίδια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, με ξύλινα παράθυρα και παντζούρια και διακόσμηση κάτω απ΄τις κεραμιδοσκεπές.

Ανάμεσά τους πλακόστρωτα στενά δρομάκια που περπατώντας τα ο περαστικός, μεταφέρεται κάπου μακριά από την πόλη σε κάποια άλλη εποχή. 
Τα περισσότερα σπίτια κατοικούνται και διατηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους σε πολύ καλή κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν και κάποια ακατοίκητα, αφημένα στο έλεος του χρόνου.

Συνολικά το συγκρότημα συμπεριλαμβάνει 28 μικρές μονοκατοικίες. 
Ο Ουζιέλ ήταν o εργολάβος που έχτισε τον συνοικισμό και ένας από τους βασκούς μετόχους της Εταιρείας Τροχιοδρόμων της Θεσσαλονίκης που βρισκόταν πολύ κοντά στην περιοχή (η περιοχή ονομαζόταν παλιότερα depot, δηλαδή "αποθήκη", λόγω του αμαξοστάσιου). Έτσι έχτισε τη συνοικία το 1927 για τους εργαζόμενους στην εταιρία. 

Τα οικήματα σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Moshé Jacques (Ζακ Μοσέ), ο οποίος είχε σχεδιάσει και άλλα κτίρια της Θεσσαλονίκης, τον Κινηματογράφο "Ολύμπιον" και το γνωστό εστιατόριο "Όλυμπος-Νάουσα" που βρισκόταν παλιά στην παραλία της Θεσσαλονίκης. 
Το συγκρότημα Ουζιέλ μαζί με τη Βίλα Ζαρντινίδη (πρώην Βίλα Morpurgο) έχουν χαρακτηριστεί "έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία".



Κείμενο : Λία Μαλλίδου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. google.gr

















 


ΠΗΓΗ. thessalonikiartsandculture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου