ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Αθαμάνιο - Το άγνωστο χωριό στη Νότια Πίνδο

 

Ένα πραγματικό στολίδι για την επιβλητική οροσειρά της Νότιας Πίνδου, γνωστή και ως Αθαμανικά Όρη ή περισσότερο δημοφιλή Τζουμέρκα, το Αθαμάνιο είναι ένα χωριό έκπληξη!

Ανάμεσα στον ποταμό Αχελώο (το φυσικό σύνορο του νομού Άρτας με το νομό Τρικάλων) και τον Άραχθο, σε απόσταση 64 χλμ. από την Άρτα, συναντάται αμφιθεατρικά χτισμένο στις παρυφές των Τζουμέρκων, με την ψηλότερη κορυφή πάνω ακριβώς από το χωριό να αγγίζει τα 2.393 μέτρα, ενώ λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους το υψόμετρό του κυμαίνεται από 620 μ. έως 1.042 μ.

Εδώ ο επισκέπτης μαγεύεται από τα χρώματα και αρώματα της υπέροχης Αθαμανικής φύσης, γεμίζει με άπλετο βουνίσιο αέρα και γοητεύεται ιδιαιτέρως από το επιβλητικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής που συνδυάζει το βουνό με τη λίμνη, καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου, η οποία συμπληρώνει το ήδη επιβλητικό και εντυπωσιακό σκηνικό.

Η πληθώρα των βυζαντινών μνημείων της περιοχής ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, με σημαντικότερα μνημεία του χωριού τον Άγιο Νικόλαο με την πέτρινη βρύση και την Αγία Κυριακή. 

Οι φυσιολάτρες απολαμβάνουν ορειβασία και αναρρίχηση. Οι πιο γραφικοί, ωστόσο, θα χαρούν στο έπακρο αυθεντικές στιγμές στην πλατεία του χωριού με τα δύο πλατάνια, παρέα με τοπικό τσίπουρο.


 

ΠΗΓΗ. 1. newsbeast

            2. google

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου