ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

ΦΙΛΕ - Το μεγάλο τραγούδι της Σάσας Μανέττα που τραγούδησε ο Πουλόπουλος

 

Κανείς δεν ξέρει πως γεννιέται ένα διαχρονικό τραγούδι αλλά ακόμη κι αν γεννηθεί ουδείς γνωρίζει εκείνη τη στιγμή την κατοπινή τρανή μοίρα του.

Μπορεί, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, κάποιοι «εμπλεκόμενοι» να το ψυχανεμίζονται, όμως έχουν διαψευστεί αμέτρητες προβλέψεις.

Αντιστρόφως, κάποια τραγούδια που φάνταζαν πως θα έχουν ταπεινή πορεία κατέληξαν σε… παντοτινά.

Ένα από αυτά φέρει την υπογραφή της Σάσας Μανέττα**, που δε μένει πια εδώ κι ενός σπουδαίου μπουζουξή.

Ο Γιάννης Μπιθικώτσης υπήρξε ένα από τα κομβικά γρανάζια της ελληνικής δισκογραφίας, συμμετέχοντας ως μουσικός σε άπειρες ηχογραφήσεις, τις οποίες και υπηρέτησε κρυστάλλινα και υποδειγματικά.

Σαν δημιουργός, είχε μια διακριτική, παρουσία, καθότι τότε οι δακτυλοδεικτούμενοι session μουσικοί, και δεν προλάβαιναν λόγω φόρτου εργασίας στο στούντιο + μαγαζιά, και δεν ήθελαν να γίνονται «ενοχλητικοί» και «ανταγωνιστικοί» στα μάτια των συνθετών των οποίων τα έργα υπογράμμιζαν με την τέχνη τους.

Υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά αυτές είναι για να επιβεβαιώνουν το νόημα του παραπάνω κανόνα.

Το 1980 ο Γιάννης Πουλόπουλος στις μεστές δόξες του, και στην νέα πια πορεία του στη Minos, κυκλοφορούσε το δίσκο «Δεν ξεχνιέσαι» με χρυσά μεταγλωτισμένα σουξέ το ομότιτλο και κυρίως το «Αγάπε με». Υπήρχαν κι άλλες ενδιαφέρουσες στιγμές, ανάμεσά τους και δύο που έφεραν τη στιχουργική υπογραφή της Σάσας Μανέττα: «Στα χέρια μου αγάπη μου» (μουσ. Γιώργου Γεροντάκη) και «Όλοι το ξέρουν βρε καρδιά» (μουσ. Γιώργου Πολυχρονιάδη). Το τελευταίο ακούστηκε αρκετά.

Την επόμενη χρονιά, ο Πουλόπουλος βγάζει το μεγάλο δίσκο 33 στροφών «Εγώ για σένα τραγουδώ». Σουξέ του άλμπουμ το «Υπάρχουν κάτι γράμματα». Εδώ σμίγουν δημιουργικά ο Γιάννης Μπιθικώτσης και η Σάσα Μανέττα σε δύο τραγούδια. Τα «Θα σε ξεχάσω» και «Φίλε Μου». Παραδόξως τον πρώτο καιρό της κυκλοφορίας του δίσκου το πρώτο ακούστηκε περισσότερο απ’ το δεύτερο.

Και τα δύο περιλαμβάνονταν στη B’ Όψη, 3ο και 6ο αντίστοιχα. Δηλαδή το «Φίλε Μου» ήταν το τελευταίο τραγούδι της δεύτερης πλευράς και κατά συνέπεια το τελευταίο του δίσκου. Λίγες φορές κομμάτι με ανάλογο πλασάρισμα κατάφερε τελικά να κάνει τη διαφορά… Κι όμως το «Φίλε Μου», με τον παραπλανητικό του τίτλο, γιατί κανονικά θα έπρεπε να λέγεται «Φίλε» (έλα απόψε), αργά και σταθερά έγινε… τραγούδι των πολλών, απαραίτητο στα ζωντανά προγράμματα, και έμεινε!

Ένα τραγούδι «ύμνος» στην αντρική φιλία γραμμένο από γυναικεία καρδιά κι ευαισθησία. Κι απ' την άλλη ένας μάστορας μπουζουξής που κεντάει μια «δυτική» μπαλάντα.

ΠΗΓΗ. ogdoo.gr

** 

 «Εφυγε» στις 26 Νοεμβρίου του 2020, από τη ζωή η εμβληματική πρώτη Ελληνίδα παρουσιάστρια, στιχουργός και ηθοποιός Σάσα Μανέτα.

η Σάσα Μανέττα, στιχουργός και ιστορική παρουσιάστρια της ΕΡΤ Πηγή: www.lifo.gr
Έφυγε από τη ζωή η παρουσιάστρια, στιχουργός και συγγραφέας, Σάσα Μανέττα. Πηγή: www.lifo.gr

Η Σάσα Μανέττα γεννήθηκε στη Νίκαια Πειραιώς. Ήταν κόρη του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή Τάκη Μανέττα και της Βαρβάρας Βιζυηνού, ανιψιάς του ποιητή Γεωργίου Βιζυηνού. Αφότου τελείωσε το Λύκειο, σπούδασε Σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή Σταυράκου και Υποκριτική στη Σχολή Θεοδοσιάδη. Συμμετείχε, με πρωταγωνιστικό ρόλο, στη θεατρική παράσταση "Φωνάζει ο κλέφτης" του Δημήτρη Ψαθά, με τον Μίμη Φωτόπουλο.

Μετά από εξετάσεις προσλήφθηκε στην ΕΙΡ (Κρατική Τηλεόραση) ως παρουσιάστρια και αργότερα ανέλαβε και τη διεύθυνση πολιτιστικών εκπομπών. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη στιχουργική, γράφοντας περίπου 250 τραγούδια σε δίσκους, πολλά από τα οποία είναι γνωστές επιτυχίες. Βραβεύτηκε έξι φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, τρεις παίρνοντας το Α' Βραβείο.

Η Σάσα Μανέττα είχε εκδώσει ένα βιβλίο ποιημάτων με τίτλο "Ο άλλος δίδυμος" (Γραμμή, 1982), το οποίο βραβεύτηκε με έπαινο και χρηματικό ποσό από το ΥΠΠΟ, το "Μοναξιά είναι...", με σκίτσα και πεζό λόγο (εκδόσεις Όμβρος), τη νουβέλα "Ο πρίγκιπας με το σκισμένο τζιν" (εκδόσεις Ωκεανίδα), και το μυθιστόρημα ""Με διαβατήριο το ψέμα" (εκδόσεις Εντύποις).

 

ΠΗΓΗ. fthis.gr 

ΒΙΝΤΕΟ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου