ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ......
















1497  Στο Λονδίνο, ξεσπά η μάχη της Γέφυρας του Ντέπτφορντ, στην οποία δυνάμεις του βασιλιά Ερρίκου Ζ' απωθούν επαναστάτες από την Κορνουάλη, που διαμαρτύρονται για τους αβάσταχτους φόρους.

1579  Ο Φράνσις Ντρέικ αξιώνει για την Αγγλία μία γη στην Καλιφόρνια που ονομάζει «Νέα Αλβιώνα».

1789  Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ κλείνει την αίθουσα συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης. Καθώς πλησιάζει η Γαλλική Επανάσταση, η Σύνοδος των Πληβείων αυτοανακηρύσσεται σε Εθνοσυνέλευση, με στόχο να αποσπάσει προνόμια και εξουσία από το βασιλιά, Λουδοβίκο ΙΣΤ'.

1831  Εκτυπώνονται στο Ναύπλιο τα πρώτα χαρτονομίσματα.

1885  Το άγαλμα της ελευθερίας φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

1900  Φωτίζονται με φωταέριο κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

1917  Η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κυβέρνηση Βενιζέλου δηλώνει ότι θεωρεί την Ελλάδα σε εμπόλεμη κατάσταση στο πλευρό των συμμάχων.

1940  Τα Βαλτικά κράτη Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία καταλαμβάνονται από τη Σοβιετική Ένωση.

1944  Η Ισλανδία ανεξαρτητοποιείται από τη Δανία.

1946  Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το Γ' Ψήφισμα «Περί Εκτάκτων Μέτρων», που προβλέπει την ποινή του θανάτου «κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότηταν του κράτους», δηλαδή των κομμουνιστών.

1953  Διαδηλώσεις της 17 Ιουνίου στην Ανατολική Γερμανία εναντίον της κομμουνιστικής ηγεσίας.

1972  Πέντε άντρες του Λευκού Οίκου συλλαμβάνονται, ενώ προσπαθούν να τοποθετήσουν σύστημα παρακολούθησης στο εκτελεστικό γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος, στο κτίριο Γουοτεργκέιτ της Ουάσινγκτον. Το σκάνδαλο που ακολουθεί, είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Νίξον το 1974.

1982  Ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν απευθύνεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αποκαλεί τη Σοβιετική Ένωση «Αυτοκρατορία του Κακού».

2002  Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, τύπου Agusta A109, κατέπεσε στο όρος Βίγλα της Ανάφης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι πέντε επιβαίνοντες. Δεύτερο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο της τραγωδίας και ανέσυρε τα πτώματα. Το αεροσκάφος χάθηκε στις 2:15 τα ξημερώματα, καθώς εκτελούσε πτήση από την Ανάφη, όπου είχε μεταβεί για να παραλάβει ασθενή προκειμένου να τη μεταφέρει στη Ρόδο και κατευθύνθηκε βόρεια αντί ανατολικά. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν πέντε ώρες αργότερα στα βουνά της Ανάφης.

2004  Κλείνει η πολύκροτη δίκη του Μαρκ Ντιτρού στο Βέλγιο με το σώμα των ενόρκων του αρμόδιου κακουργιοδικείου της Αρλόν να κρίνει το διαβόητο παιδεραστή ένοχο για απαγωγή και βιασμό έξι ανήλικων κοριτσιών, καθώς και για τη δολοφονία ενός εξ αυτών.



ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου