ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Σαν Μαρίνο - Το πέμπτο μικρότερο κράτος στον πλανήτη




Είναι το πέμπτο μικρότερο κράτος στον πλανήτη και μέχρι πρότεινος η ευρωπαϊκή χώρα με τις λιγότερες επισκέψεις. Έχει έκταση περίπου 61 τ.χλμ, έχει πληθυσμό 33 χιλιάδες κατοίκους και βρίσκεται στη Βόρειο Ιταλία. 

Ολόκληρο το κρατίδιο αποτελείται από εννέα δήμους (castelli), ο καθένας εκ των οποίων καταλαμβάνει και έναν λόφο του όρους Τιτάνο. 
Η καρδιά του κράτους είναι η πόλη του Αγίου Μαρίνου: Πρωτεύουσα του κρατιδίου, το San Marino citta μοιάζει με παραδοσιακό ορεινό χωριό, γεμάτο μονοπάτια και καλντερίμια που ελίσσονται και διακόπτονται κάθε τόσο από μεσαιωνικές πλατείες, εκκλησίες και μονοπάτια που οδηγούν στους περίφημους Τρεις Πύργους. 


 Πρόκειται για τα φρούρια Guaita, Cesta και Montale, στα πιο ψηλά σημεία του βουνού, με πύργους που απολαμβάνουν θεσπέσια πανοραμική θέα στα Απέννινα και τις δαλματικές ακτές. 

Στην Πλατεία Ελευθερίας (Piazza della Liberta) δεσπόζει το επισκέψιμο Palazzo Pubblico, ένα νεογοτθικό κτίριο που φιλοξενεί την κυβέρνηση του κράτους. 
Πολύ κοντά, στο Palazzo Pergami Belluzzi, στεγάζεται το Κρατικό Μουσείο του Αγίου Μαρίνου, με αρχαιολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, την ετρουσκική και ρωμαϊκή περίοδο, αλλά και από την Αίγυπτο και το Βυζάντιο. 

«Διαμάντι» της πόλης, η νεοκλασική βασιλική του Αγίου Μαρίνου δεσπόζει εδώ και δύο αιώνες στην άκρη της πόλης και εντυπωσιάζει όχι μόνο με την εξωτερική της όψη, αλλά και με το ατμοσφαιρικό της εσωτερικό. Από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα της πόλης, είναι το Μουσείο Κεριού, με 100 κέρινες φιγούρες ιστορικών προσωπικοτήτων, και το Μουσείο… Παράξενων αντικειμένων, με εκθέματα που περιλαμβάνουν ό,τι (δεν) μπορείτε να φανταστείτε. 


 Μεταξύ άλλων: πανύψηλα παπούτσια για τις πλημμύρες της Βενετίας και τα πιο μακριά νύχια του κόσμου. Ποντικοπαγίδες του 1700, ρολόγια που αναδίδουν διαφορετική μυρωδιά κάθε ώρα της μέρας και ντοκουμέντα από τους πιο ψηλούς και κοντούς ανθρώπους που γεννήθηκαν στον πλανήτη. 

Στην πρωτεύουσα λειτουργούν επίσης τα Μουσεία Αγροτικών Παραδόσεων και Μοντέρνων Όπλων, αν έχετε όρεξη για περισσότερο μουσειακό sightseeing. 

Αυτό που αξίζει περισσότερο ωστόσο είναι να χαθείτε στα στενά, να ακολουθήσετε τα σκαλάκια που ξεφυτρώνουν κάθε τόσο οδηγώντας σε άλλες γειτονιές και να αράξετε με καφεδάκι στις πλατείες – από τις οποίες ωστόσο δεν λείπουν οι τουριστικές παγίδες και τα μαγαζάκια με τα κιτς σουβενίρ.





ΠΗΓΗ. travelstyle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου